Realkreditten advarer mod selvforstærkende lavine

De i forvejen magtfulde kreditvurderingsbureauer er udset til at spille en central rolle i implementeringen af Basel III-forslagene, og det vækker bekymring blandt de danske realkreditinstitutter.

Det nærmer sig afgørelsens time for danske realkredit. I Kommissionen er man i øjeblikket ved at lægge sidste hånd på sit forslag til, hvordan Basel III skal indarbejdes i EU-lovgivningen. Et forslag, hvor de magtfulde og udskældte ratingbureauer er udset til at spille en central rolle – blandt andet, når det gælder, hvor meget enkelte aktiver - som f.eks. realkreditobligationer – må tælle med i finanskoncernernes likviditetsregnskaber.

Og det vækker bekymring blandt de danske realkreditinstitutter, der forleden kunne se Moody’s nedjustere et af de parametre, man bruger til at vurdere realkreditobligationerne.

»En af vores anker mod Basel-reguleringen er, at det er farligt at have en regulering, der bygger så meget på rating. For så bliver det lagt i hænderne på et ratingbureau, som kan have ret eller uret – i tilfældet med Moodys nedjustering af dansk realkredit på TPI-indikatoren i sidste uge mener vi ikke, de har ret – og så er problemet, at ratingen kan blive selvforstærkende,« siger Klaus Kristiansen, vicedirektør og ansvarlig for regulering og rating i Realkredit Danmark, til Børsen.

Selvforstærkende effekt

I Nykredit forudser Jesper Berg, chef for Nykredits afdeling for regulering, en uheldig lavine af selvforstærkende negative effekter, hvis en nedjustering fra et ratinginstitut gør et finansielt produkt mindre attraktivt.

»Især i disse tider, hvor ratingbureauerne, ligesom mange andre, er gået fra at være overoptimistiske til at se farer alle steder, bliver det som at spille med blind makker. Derfor arbejder vi også på at få trukket ratingen ud af Basel-reglerne. Det er også i ratinginstitutternes interesse ikke i den grad at være fedtet ind i reguleringen. Udfordringen er at finde ud af: hvad gør vi så,« siger han til Børsen.

Folketingets Europaudvalg fremlagde i øvrigt tirsdag aften de danske synspunkter omkring implementeringen af Basel-komitéens anbefalinger for EU-kommissær Michel Barnier. FinansWatch fangede udvalgets formand Eva Kjer Hansen kort efter mødet. Læs interviewet her:

Håb men ingen garantier for realkreditten

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også