FinansWatch

Investorer vender ryggen til dansk realkredit

Skrappe krav udstedt af EU kan sende investorlysten til danske realkreditobligationer i knæ. Realkreditrådet advarer om alvorlige konsekvenser for Danmarks finansielle struktur.

Selv om Basel III-reglerne tidligst bliver virkelig i 2015 og 2018, er obligationsinvestorer allerede nu begyndt at se sig om efter alternativer til dansk realkredit, samtidig med at der regnes på, hvilken pris den ekstra risiko, som dansk realkredit udgør, skal koste.

Det skriver Børsen.

Det er særligt reglen om, at realkreditobligationer fra 2015 maksimalt må fylde 40 pct. af bankernes likviditetsregnskab, der volder bekymring lige nu.

Risiko for salgspres

Investeringsanalytiker Philip Wandel fra Nordea Invest er ikke i tvivl om, at det vil få alvorlige konsekvenser for Danmark og de danske boligejere, hvis Basel-reglerne bliver vedtaget i den nuværende form.

”Bliver reglerne gennemført ud fra de værst tænkelige rammer, så kan vi ikke udelukke, at der vil komme et salgspres på realkreditobligationerne – og det vil formentlig få renterne til at stige,” siger han til Børsen.

Usikkerheden omkring reglernes udformning er endnu så store, at det er umuligt at sætte tal og procenter på konsekvenserne, men allerede nu er investorer begyndt at forlange en større risikopræmie for at købe de danske realkreditobligationer.

Store konsekvenser

Adm. direktør i Realkreditrådet Ane Arnth Jensen er ikke i tvivl om, at de kommende regler kan få enorme konsekvenser for det finansielle system i Danmark.

”Som forslaget fra Basel ser ud nu, så er det meget alvorlige problem, at statsobligationer bliver favoriseret på bekostning af realkreditobligationer. Populært sagt er det simpelthen en showstopper i forhold til det danske finansielle system, for vi har ikke andre muligheder for at placere likviditet – der er simpelthen ikke statsobligationer nok,” siger hun til Børsen.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs