Ny stresstest holdes hemmelig
Den finansielle vagthund, Finanstilsynet, gik onsdag i gang med en stresstest af danske realkreditinstitutter.
Det sker som noget helt nyt for at komme problemerne i forkøbet, hvis renten en dag skulle begynde at stige, eller boligmarkedet og økonomien blive udsat for en ny nedtur.
Hemmelig test
Finanstilsynet udsendte onsdag en vejledning til danske realkreditinstitutter, hvor de skal regne på deres nedskrivninger, balance og behovet for kapital under det mest tænkelige scenarium og under et stressscenarium, hvor Danmark ryger ind i ny økonomisk nedtur.
Men i modsætning til stresstest af danske banker, som både Nationalbanken og EU har foretaget og offentliggjort, vil offentligheden ikke få indblik i resultaterne af stresstestene i realkreditinstitutterne.
Heller ikke i summarisk form, som Finanstilsynet tidligere har lavet i forbindelse med udvalgte bankers eksponering over for det økonomisk prøvede landbrug.
Hård stresstest til realkreditten er klar
Skal sikre dialog
»Det er meget vigtigt at holde det som et internt arbejdsredskab, ellers risikerer vi, at dialogen med realkreditinstitutterne går fløjten.
Vi er måske nervøse for, at svarene ikke bliver helt så ærlige, hvis resultaterne bliver offentliggjort,« siger konsulent Jan Overgaard Olesen, der er ansvarlig for undersøgelsen.
Den kommer ifølge avisens oplysninger til at omfatte de største realkreditinstitutter herhjemme, Nykredit, Realkredit Danmark, Nordea Kredit, BRF Kredit og Totalkredit, der alle har indført en særlig måde at regne kreditrisiko ud på, efter en såkaldt IRB-metode.
Skal kigge frem
Mindre realkreditudbydere inden for landbrugssektoren med DLR Kredit i spidsen er ikke omfattet af stresstesten, fordi de ikke er godkendt til at regne efter den særlige metode.
»Det er vores forhåbning, at stresstestene får realkreditinstitutterne til at kigge frem og også afsætte kapital, hvis det går rigtig slemt de næste par år. Finanskrisen har lært os, at det kan gå rigtig hurtigt op, men det kan også gå rigtig hurtigt ned,« siger Jan Overgaard Olesen.
Finanstilsynet begyndte sidste år at teste bankerne, og nu er realkreditinstitutterne også kommet med. Heller ikke bankernes stresstests får offentligheden indsigt i.
Kopi af prognose
Basisscenariet er det, som Finanstilsynet finder mest sandsynligt, og er en kopi af Nationalbankens prognose for september om økonomisk vækst i omegnen af små to pct. i år og næste år, svag stigning i boligpriserne og en obligationsrente på 3-3,5 pct.
Stressscenariet derimod omfatter nye prisfald på boligmarkedet på 14-15 pct., en ny svag recession med økonomisk fald på små 2 pct. og en stigning i obligationsrenten i år og næste år til 5-6 pct.
»Vi anser ikke stress-scenariet for det mest sandsynlige, men vi mener ikke, at det er utænkeligt,« siger Jan Overgaard Olesen.
Ekspert undrer sig
Bankekspert Bjarne Jensen undrer sig over, at resultaterne ikke er tilgængelige.
»Jeg kan ikke forstå, at det ikke bliver offentliggjort. Realkreditinstitutterne udsteder obligationer og bejler til folks sparepenge, så det må være rimeligt, at der er bedst mulig information,« siger Bjarne Jensen.
BRF kredit er det realkreditinstitut af de store, der har været hårdest ramt af finanskrisen og nedturen på boligmarkedet, men har en solid pengetank i form af BRFFonden i ryggen.
Realkreditinstituttet havde en negativ basisindtjening på 62 mio. kr. i de første ni måneder af 2010 efter et minus på 1,3 mia. kr. i 2009.
BRFs nedskrivninger på udlån var i nimåneders-perioden 552 mio. kr. mod 2,1 mia. kr. i 2009.
Hård stresstest til realkreditten er klar
Fakta:
Finanstilsynets vejledning opererer med to økonomiske scenarier, hvor realkreditinstitutterne skal regne på deres egne økonomi - nedskrivninger, balance og behovet for kapital - i forhol til de to scenarier - det mest tænkelige scenario (Basisscenario) og et stressscenario, hvor Danmark ryger ind i ny økonomisk nedtur.
Relaterede artikler:
Beltoft: Læg stresstest åbent frem
For abonnenter