FinansWatch

Bendtsen: Barnier anerkender dansk realkredit

Det var ikke det udspil fra Basel, som Danmark håbede på, men meldingerne fra kommissær for det indre marked, Michel Barnier, er positive, lyder det fra tidligere økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K).

Foto: Thomas Larsen/Jyllands-Posten

Torsdag offentliggjorde Basel-komiteen de længe ventede anbefalinger til bankernes kommende kapitalkrav. Anbefalinger, der imødekommer den danske kamp for det specielle realkreditsystem, med en undtagelse for de regler, der betyder, at realkreditobligationerne kun må udgøre 40 pct. af bankers likvide aktiver.

Det er dog ikke nok til at redde det danske realkreditsystem i sin nuværende form, og alle diplomatiske sejl er nu sat for at påvirke EU-Kommissionen, der skal tage stilling til, hvordan Basel-komiteens anbefalinger skal udmøntes. Her er kommissær for det indre marked Michel Barnier en helt central nøgleperson.

Vil overbevise Barnier

”Der er en massiv virksomhed fra Danmark, danske politikere og regeringen over for kommissionen, for at overbevise dem om, at de står med et stærkt realkreditsystem. Og det anerkender de. Barnier anerkender, at det danske realkreditsystem er stabilt, og vi er nødt til at finde en måde, hvorpå det kan overleve,” siger tidligere økonomi- og erhvervsminister og nuværende medlem af Europa-Parlamentet, Bendt Bendtsen (K), til FinansWatch.

Han mødtes for to dage siden med Michel Barnier for at overbevise ham om, at de danske realkreditobligationer skal have samme status som statsobligationer, når bankerne udregner deres likviditet.

”Jeg fortalte ham, at det fra dansk side er uforståeligt, at man vil lægge op til, at vores obligationer ikke skal have samme værdi som statsobligationer. Vi har haft et klippe stabilt realkreditsystem igennem hundredvis af år,” siger Bendt Bendsen.

Politisk proces

Undtagelsen fra de generelle regler er betinget af en lav statsgæld, og det bekymrer Barniers tidligere ministerkollega.

”Det er positivt, at man mener, at det danske realkreditsystem er godt nok, så er det bare ikke lige den del af værktøjskassen, vi synes er verdens bedste i og med, at et stigende statsunderskud vil underminere undtagelsen,” siger Bendt Bendtsen til FinansWatch. Han glæder sig over, at der er lagt op til en politisk beslutning om, hvordan Basel-udspillet skal implementeres.

”Der har været en tendens til, at man i kommissionen blot kopierede Basel og sagde, så kører vi. Nu har vi så meget snor i det, at det skal vedtages både i ministerrådet og i parlamentet. Det, jeg fornemmer på Barnier nu, er, at det bliver en politisk beslutning, så det er ikke et eller andet embedsværk, der siger, at sådan er det. Nu er der jo ingen, der kender dagen før morgenen, men hvis det er tilfældet, er det meget positivt,” siger han.

Beltoft: Basel-udspil er en nødløsning

Stadig stor usikkerhed om danske realkredit

Lav statsgæld kan redde dansk realkredit

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs