FinansWatch

Realkreditinstitutter til kamp for flekslån

Debatten om flekslån er relevant, men mangler vigtige nuancer, lyder det fra Nykredit og Realkreditforeningen.

Foto: Ritzau Scanpix/Lars Skaaning

Debatten om flekslån overser væsentlige pointer, når den i høj grad fokuserer på, om låntagerne kan klare situationen, når renten stiger.

Sådan er meldingen fra Nykredit og Realkreditforeningen, efter eksperter og et flertal uden om regeringen i dag i Berlingske Business har talt varmt for et en lavere lånegrænse for flekslån.

”Der er mange gode pointer i debatten, men det er svært at se den samlet, fordi det, der handler om refinansieringsrisiko, har ikke noget at gøre med den enkeltes betalingsevne eller tilliden til det samlede obligationssystem, som bl.a. handler om, at politikerne ikke laver ny lovgivning fra den ene dag til den anden,” siger afdelingsdirektør i Nykredit Sune Worm Mortensen, der advarer mod at have for stor tiltro til lovgivningen, fordi konsekvenserne af et loft vil være ukendte.

Motor for økonomien

”Det danske boligmarked er på mange måder en motor for økonomien herhjemme, og det er jo også derfor, det er relevant at nogle af de ting op. Det betyder bare, at man skal være meget varsom med at bruge lovgivning som speeder og bremse for økonomien i Danmark,” siger han.

Realkreditinstituttet RealkreditDanmark henviser til brancheorganisationen Realkreditforeningen. Her mener direktør Karsten Beltoft, at debatten fuldstændig overser, at de populære fleks- og rentetilpasningsningslån også bidrager positivt til samfundet.

”Det har givet danskerne luft under vingerne til at forbruge. Det er vigtigt for samfundsøkonomien,” siger han. Samtidig peger han på, at langt de fleste med de populære lån er bevidste om, at de på et tidspunkt vil komme til at betale mere.

Flere auktioner

Karsten Beltoft er dog bevidst om, at branchen står over for udfordringer. Derfor ser han positivt på muligheden for flere auktioner for at minere risikoen. En pointe som Sune Mortensen bakker op omkring.

”Det er noget, vi har arbejdet målrettet med i Nykredit de seneste år. Vi har tre lige store auktioner næste år, og det er vi glade for,” siger han.

Kunne man forestille sig flere auktioner om året?

”Klart, og det er et arbejde, vi har gang i, i forhold til at se på, hvad det optimale antal auktioner er, men man skal også se det i et samlet hele i forhold til lovgivning fra EU,” siger han.

Hverken Sune Mortensen eller Karsten Beltoft vil dog komme med et bud på, hvor mange auktioner, der ville være passende.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs