FinansWatch

Finansminister: Ny lånemodel er den bedste af to verdener

Regeringen har droppet at lade staten overtage långivning af almene boliger, og det er en bedre aftale, mener finansminister Kristian Jensen (V), der henviser til, at staten med den nye model kan opnå en endnu større besparelse.

Finansminister Kristian Jensen (V). Foto: PR

Finansminister Kristian Jensen (V) mener, at staten får det bedste af to verdener med en ny model for finansieringen af lån i den almene boligsektor.

Tidligere var han tilhænger af at lade staten overtage långivning til almene boliger fra de private realkreditselskaber. Men nu står han med en bedre aftale, mener han.

"Den kommer ikke til at koste, men til at spare skatteborgerne for et provenu svarende til 1,6 mia. kr., når den er fuldt indfaset. Vi får kombineret det bedste af to verdener. Nemlig en lavere renteudgift for statskassen og en kreditvurdering for realkreditinstitutterne, som gør, at det her er en bedre model," siger han.

Udspillet er udarbejdet sammen med realkreditinstitutterne.

Realkreditinstitutterne skal fortsat varetage udlånet, men skal betale provision til staten af lånene. Til gengæld stiller staten garanti for udlånene.

Regeringens planer var ellers i første omgang at omlægge den almene boligsektors lån fra realkreditlån til statslån. Det skulle medføre en besparelse.

Men planerne mødte både kritik internt i regeringen og fra realkreditinstitutterne, der stod til at miste en del af deres forretning.

Det oprindelige forslag om statslån blev fremført af regeringen i juni.

Den model ville medføre en besparelse på syv mia. kr. frem mod 2025. Med den nye model kan der ifølge regeringen spares ni mia. kr.

 

/ritzau/

 

Regeringen dropper plan om statslån til almene boliger

Avis: Regeringens "lånefinte" for almene boliger strider mod OECD-anbefaling

Forsiden lige nu

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere