FinansWatch

Realkredittens fremtid til høring på Christiansborg

Nutidens ejermodel med bankerne som ejere og interessenter i den dansk realkredit var et af de emner, der blev diskuteret på torsdagens høring om realkredit og bidragssatser på Christiansborg. Men det kom også frem, at en ny spiller, der satser på at yde billigere lån, selv går på markedet for at tjene penge, mens en anden aktør pegede på, at er danskernes egen skyld, at de betaler for meget for deres lån.

Peter Kubicki, der står bag det kommende boliglånsselskab 1797, der forventer at gå i luften i det nye år, går ind på markedet, fordi han ser mulighed for at tilbyde billigere realkreditlån og samtidig tjene penge på det.

Omkring 60 interessenter mødtes torsdag eftermiddag på Christiansborg til høring om realkreditlån og bidragssatser. Her blev det diskuteret, om det er muligt at få det klassiske realkreditsystem igen.

Høringen på Christiansborg var arrangeret af to realkreditlåntagere, der, som den ene udtrykte det, er "pikeret over de hastigt stigende bidragssatser". De to, Inger Kehlet og Hans Jørgen Kirkeby, der begge er medlemmer af protestgruppen Fair Bidragssats, havde efter et kaffemøde hos erhvervsminister Brian Mikkkelsen (K) i foråret, fået sat torsdagens høring i stand.

I en debat mødtes blandt andet Peter Kubicki, partner i realkreditudfordreren 1797, Peter Jayaswal, direktør for ejendomsfinansiering i Finans Danmark, Johannes Raaballe, lektor ved Aarhus Universitet, John Norden fra Mybanker og Vagn Jelsøe, vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk.

Afsættet til debatten var spørgsmålet om, hvorvidt det er muligt at få det gamle realkreditsystem igen, hvor institutterne var ejet af låntager, og hvor kredit gives efter husets værdi og ikke låntagers lønseddel.

Selvom svaret ikke enstemmigt lyder "nej", var der ikke umiddelbart nogen af debattørerne, der svarede ja.

"Jeg synes, vi har et godt realkreditsystem i dag, og det skal vi også have i morgen. En af de store problemer, vi har, er, at det er så specielt. Vi skal hele tiden kæmpe mod tiltag, der kommer udefra," sagde Peter Jayaswal fra Finans Danmark blandt andet med henvisning til de kommende Basel IV-krav.

Bankejet eller ej

Et stort fokus i høringen og også den følgende debat var realkreditinstitutternes ejerforhold.

Realkreditten blev skabt ud af andelstanken, men institutterne er senere blevet købt af bankerne. Dette blev kritiseret af flere i løbet af høringen torsdag.

Ifølge Johannes Raaballe fra Aarhus Universitet var realkredittens adskillelse fra bankerne én af mulighederne for at få konkurrencen tilbage og dermed lavere bidragssatser.

"Min løsning er, at pengeinstitutter ikke må eje realkreditinstitutter og omvendt. I så fald ville låntagere kunne vælge det billigste tilbud," sagde han og henviste til, at Danske Bank-kunder bliver henvist til Realkredit Danmark og Sydbank-kunder bliver henvist til Totalkredit.

Vagn Jelsøe udtrykte sympati for det synspunkt, men sagde:

"I Forbrugerrådet er vi måske mere fokuseret på, hvordan vi kan få forbedret vilkårene for kunderne i det allerede eksisterende realkreditsystem," sagde han i debatten.

Peter Jayaswal fra Finans Danmark ser ikke problemer i, at realkreditten i dag er bankejet.

"Jeg mener ikke, at ejerforholdet har nogen betydning. Realkreditten kom godt igennem krisen, uafhængigt af ejerforholdet. Det viste sig ved et stigende udlån," sagde han.

Tjene penge på billigere løsning

Et helt tredje synspunkt i debatten kom fra Peter Kubicki, som blandt andet er partner i realkreditudfordreren 1797, der forventer en lancering i det nye år.

"Jeg er superliberalist og er i det her for at tjene penge," som han udtrykte det.

Han forklarede, at 1797 forsøger at lave lån til bolig direkte fra pensionskasserne, som man gør det i Holland.

"Det, der sker, når man skal have et boliglån, er, at man går ned i sin bank, og så får man udstedt en obligation. Den bliver i sidste ende købt af en pensionskasse. I den tråd er der brugt rigtig mange penge til administration, og det er jo lidt grotesk. Vi udsteder noget, og så køber vi det selv," forklarede han og spurgte videre:

"Hvorfor skal vi ikke have lov til at funde os selv til en væsentlig lavere sats? Det kan jeg lave og så endda tjene penge på det."

Høje priser er danskerne egen skyld

Der var som sagt ikke meget til overs for de stigende bidragssatser fra de to arrangører af høringen og andre interessenter, der var mødt op.

Den pointe kunne John Norden fra Mybanker til gengæld ikke se. Han påpegede, at BRF Kredit lige nu tilbyder meget billige og konkurrencedygtige realkreditlån.

"Hvorfor går alle ikke til BRF? Så ville de andre være nødt til at sætte priserne ned. Det er danskernes egen skyld, at priserne ikke sættes ned," sagde han og tilføjede et "sorry".

Skaberne bag nyt boliglånskoncept: Det er meget mere interessant at starte i udlandet

Nyt type boliglån meldes på vej inden for halvt år

Klarskov og Kubicki udfordrer banker med ny investeringsforening

Minister klar til åben høring om bidragssatser

Brian Mikkelsen inviterer bidragskritikere på kaffe

Forsiden lige nu

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere