FinansWatch

Avis: RD's prisstigninger måske ulovlige

Generelle prisstigninger må ikke ske som følge af store fald på boligmarkedet. Derfor mener flere økonomer, at RD's seneste initiativer er på kant med loven.

Det bliver til sommer dyrere at være kunde i Realkredit Danmark, hvis man har belånt sin ejendom med over 60 pct. med et flekslån uden afdrag. Men det fremgår af Realkreditloven, at selskaberne ikke må flytte de ekstraordinære omkostninger ved prisfald over på kunderne.

Berlingske Business skriver i dag, at RD's prisstruktur kan tolkes sådan, at selskabet netop flytter udgiften for tabsrisiko på fald i ejendomspriser over på kunderne ved at tage højere bidragssats for de, der har lav friværdi.

"Hvis et realkreditinstitut pålægger låntagere højere bidragssatser, fordi værdien af deres realkreditlån overstiger 80 pct. af deres ejendoms aktuelle handelsværdi, er det økonomisk set låntagerne, der kommer til at betale for den ekstra sikkerhedsstillelse. Dette gælder uanset bidragssatsens størrelse. Økonomisk set er dette altså en overtrædelse af paragraf 33d i realkreditloven," siger boligøkonom ved CBS Jens Lunde til Berlingske Business.

150 om måneden

Også privatøkonomisk rådgiver Kim Valentin og direktør i Mybanker John Norden er kritiske over for RD's prisstigninger, der kommer oven i de allerede gennemførte forhøjelser af bidragssatsen.

Adm. direktør i RD Carsten Nøddebo afviser kritikken blankt.

"Det er noget sludder. Faktum er, at kreditrisikoen og kapitalomkostningerne er højere, når der er en høj belåningsgrad. Det her handler om, at vi vil motivere boligeejerne til at betale afdrag, Det har intet med SDO-lovgivningen at gøre," siger han til avisen.

De kunder i RD, der står over for en stigning i bidragssatsen, vil over den næste tid modtage et individuelt brev med den nye pris på lånet. Ifølge Berlingske stiger prisen med 150 kroner om måneden per lånt million ved et kort flekslån uden afdrag.

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Mere fra FinansWatch

Valgkampen var smal og hård - nu skal bestyrelsen i P+ have fokus på hele medlemsskaren

Uenighed er en del af et sundt medlemsdemokrati, men når man samles i en bestyrelseslokale er der ikke plads til særinteresser. I stedet skal fokus være på hele medlemsskaren. Sådan lyder det fra bestyrelsesformand i pensionskassen P+, Kim Duus, der efter en konfliktfyldt valgkamp til fire poster i pensionskassens bestyrelse nu skal have skabt fælles fodslag.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs