FinansWatch

Realkredit Danmark ser knapt så hidsigt marked i seneste kvartal

Ifølge tal fra Realkredit Danmark er der fortsat fremgang på det nationale marked for investerings- og erhvervsejendomme, selvom tredje kvartal havde svært ved at holde kadencen fra de foregående tre måneder. Chefanalytiker betegner periodens transaktionsvolumen som "imponerende."

I detailsegmentet faldt antallet af konkurser i tredje kvartal til det laveste niveau siden finanskrisen. | Foto: Stine Bidstrup

Væksttempoet for investerings- og erhvervsejendomme dalede en smule i perioden fra juli til september sammenlignet med andet kvartal, men er fortsat højt for især detailhandel og bolig.

Sådan lyder et af budskaberne fra Danske Banks realkreditvirksomhed, Realkredit Danmark, i den landsdækkende analyse "Temperaturmåling på investerings-og erhvervsejendomme i 3. kvartal 2021".

Det overordnede signal for boligudlejning og detailhandel får i undersøgelsen den næsthøjeste kategori ud af fem, "svagt positiv," i tredje kvartal, hvor der i alt blev handlet ejendomme for 29 mia. kr. på dansk jord. Sidstnævnte tal beskrives af chefanalytiker Mark Maack Gibson som "imponerende."

"Den marginale nedgang i det finansielle signal for tredje kvartal betyder, at jagten på afkast samt rigelig med risikovillig kapital fortsat driver startafkastet ned og ejendomspriserne op, hvilket også afspejles i et fortsat højt niveau for transaktionsvolumen på markedet for investerings-og erhvervsejendomme," skriver Mark Maack Gibson.

Laveste antal konkurser siden finanskrisen

Han peger på, at tallene skal holdes op imod "en ekstraordinær positiv genåbningseffekt" i andet kvartal, og inden for detailsegmentet faldt antallet af konkurser i tredje kvartal eksempelvis til det laveste niveau siden finanskrisen, samtidig med at restanceprocenten faldt fra 8,1 til 5,2 pct.

I segmentet for boligudlejning er der de seneste fem år registreret en svagt stigende tomgang, men ifølge tal fra brancheorganisationen Ejendomdanmark er denne kurve knækket i tredje kvartal. Hvad angår husleje, afkast og ejendomspris er signalerne "overvejende positive," pointerer Mark Maack Gibson.

Kontorsegmentet landede derimod på næstnederste niveau, "svagt negativ", i tredje kvartal efter i den foregående periode at have fået maksimumpoint. Dette står i umiddelbar kontrast til beskæftigelsestal, restanceprocent og udbud og forklares umiddelbart med et relativt tyndt datagrundlag samt en skæv geografisk fordeling, hvor antallet af ejendomsvurderinger fra det lukrative københavnske marked var færre end normalt.

Realkredit Danmark har foretaget sin kvartalsanalyse på baggrund af over 1000 vurderinger inden for segmenterne boligudlejning, detailhandel og kontor.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie EjendomsWatch)

Nykredit tager - igen, igen - markedsandele på realkreditten

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs