FinansWatch

RD: Principiel diskussion med Moody's

Realkredit Danmark kan sagtens hoste op med de ekstra 32,5 mia. kr., som kreditvurderingsbureauet Moody's kræver for at lade selskabets obligationer beholde den fornemme AAA-rating, nen spørgsmålet er blevet principielt, lyder det fra direktøren.

Realkredit Danmark kan sagtens hoste op med de ekstra 32,5 mia. kr., som kreditvurderingsbureauet Moody's kræver for at lade selskabets obligationer beholde den fornemme AAA-rating. Men spørgsmålet er blevet principielt for det Danske Bank-ejede realkreditselskab, der er overbevist om, at Moody's regnedrenge- og piger tager fejl.

"Det er nogle midler, vi sagtens kan stille med. Men kravene nærmer sig det uforståelige, og Moody's er ved at sende danske realkredit i en skammekrog, hvor vi slet ikke hører hjemme, siger Realkredit Danmarks direktør," Klaus Kristiansen til Ritzau Finans.

Kan skaffe pengene

Han henviser til, at Moody's krav om sikkerhedsstillelse på 97 mia. kr. er steget fra 29 mia. kr. for bare et år siden, og kravet svarer til 18 pct. af udlånsmassen. Til sammenligning kostede finanskrisen blot 0,2 pct. i udlånstab for Realkredit Danmark, oplyser direktøren.

Ifølge Klaus Kristiansen svarer de 32,5 mia. kr., som Realkredit Danmark mangler for at nå op på de 97 mia. kr., til under 10 pct. af Danske Bank-koncernens likviditetsreserve. Så det er som udgangspunkt ikke et problem at skaffe pengene.

"Det er blevet et helt principielt spørgsmål for os. Hvis kravet stiger fra 29 til 97 mia. kr., så har vi jo ingen garanti for, at det stopper her. Vi køber grundlæggende ikke den præmis, at dansk realkredit skulle være blevet så risikofyldt," siger Klaus Kristiansen.

Står alene

Realkredit Danmark-direktøren står dog indtil videre ret alene med sin kamp mod Moody's. Nykredit har valgt at udskille sine afdragsfrie lån i en særlig afdeling for at komme Moody's krav i forkøbet. Klaus Kristiansen oplyser, at en model som den i Nykredit indgår i diskussionen med Moody's, men målet er at overbevise Moody's om, at instituttets beregningsmodeller regner forkert.

I sidste ende kan det komme på tale helt at stoppe samarbejdet med Moody's, anfører direktøren.

"Det er selvfølgelig en mulighed at stoppe samarbejdet, men indtil videre forhandler vi," siger han.

Obligationsekspert Peter Masbæk fra Maj Invest vurderer over for Jyllands-Posten, at en sænket rating koste 0,1 pct.-point i ekstra rente om året eller omkring 1000 kr. per lånt million. Det vil kunne mærkes af utroligt mange danskere, da Realkredit Danmark sidder på omkring 20 pct. af de danske boliglån.

Mere fra FinansWatch

1,5 millioner danskere investerer i Qatar: "Det er dilemmafyldt"

Fem danske pensionsselskaber har på vegne af 1,5 mio. kunder investeret små 900 mio kr. i Qatar, viser en opgørelse, som mediet Danwatch har foretaget. Chef for ansvarlige investeringer hos Danica Pension erkender, at ”det er dilemmafyldt at investere i statsobligationer” fra visse lande.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs