FinansWatch

Danske boligejere fik besparelse på 3600 kr. per lånt million i 2019

Rentefald og låneomlægninger betyder, at den gennemsnitlige danske boligejer har opnået en rentebesparelse på 0,36 pct. i løbet af 2019, viser tal fra Nationalbanken.

Foto: Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix

I løbet af 2019 fik næsten to tredjedele af danske boligejere ny rente på deres realkreditlån, og det resulterede i et fald i den gennemsnitlige rente – eksklusive bidragssats – på rekordlave 0,84 pct., viser nye tal fra Nationalbanken.

Det er et fald fra 1,2 pct. fra året før. Det svarer til en gennemsnitlig besparelse før skat på ca. 3.600 kr. om året per lånt million.

"Den primære forklaring på det betydelige fald i danskernes gennemsnitsrente er, at de fastforrentede lån blev erstattet af tilsvarende lån med lavere rentesats. Faldet i de lange markedsrenter og den affødte konverteringsbølge medvirkede til, at realkreditinstitutterne i 2019 udbetalte lån for 520 mia. kr.," skriver Nationalbanken.

Men også danskere med rentetilpasningslån fik en lavere rente, og her blev lån for end 400 mia. kr. omlagt til en ny og lavere rente.

Faldende gennemsnitlig bidragssats

Nationalbanken hæfter sig samtidig ved, at skiftet mod fastforrentede lån betyder, at lånene er forholdsvis nye. Således er mere end halvdelen af de fastforrentede lån blevet udbetalt i 2019, mens yderligere en femtedel er fra 2017/2018.

Oveni renten på et lån kommer også bidragssats og ydelse, og ser man på bidragssatsen, så faldt den også yderligere i 2019, idet flere låntagere skiftede til et fastforrentede lån og lån med afdrag, hvor bidragssatserne er lavere.

Nykredit har i sit årsregnskab for 2019 oplyst, at den gennemsnitlige bidragssats for kunder i Totalkredit – der primært er private boligejere – er faldet til 608 kr. per lånt mio. kr. efter Kundekroner. Det svarer til bidragssats på 0,608 pct. I 2018 var den gennemsnitlige bidragsbetaling i Totalkredit på 692 kr. per lånt mio. kr.

Hvert fjerde realkreditlån får nu negative renter

Coronavirus sendte ny energi til konverteringsbølgen

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere