FinansWatch

Familiefar, leder og studerende: Lær at leve med den dårlige samvittighed

Med fuldtidsjob, små børn og krævende MBA-studie kan man ikke gøre alting perfekt, og det er sådan set fint nok - så længe man affinder sig med det, siger Daniel Høj, der til daglig er leder i Nykredit.

Daniel Høj, viceregionsdirektør i Nykredit i Midt- og Nordjylland Foto: Nykredit PR

Som studerende kan man altid læse lidt længere, tage grundigere noter, eller forberede sig bedre på næste eksamen, men så kan man også ende med at bruge alle døgnets timer på skolen.

Og det går ikke, hvis man vil opretholde sit almindelige liv ved siden af, fortæller Daniel Høj, viceregionsdirektør i Nykredit i Midt- og Nordjylland, ægtemand, far til to, 30 år gammel og MBA-studerende på Aalborg Universitet.

"Noget af det værste ved at læse er den dårlige samvittighed. Den er der hele tiden, og den skal man lære at leve med," siger han.

FinansWatch fanger Daniel Høj på telefonen dagen før en eksamen på universitetet. Modsat mange andre studerende er der dog ikke nogen febrilsk desperation at spore. Det skyldes, at han som småbørnsfar med krævende job og førnævnte samvittighed har lært at tænke i skemaer. Dagen forinden har han således haft en halv læsedag.

"Det virker for mig at skemalægge. Hvis jeg ved, at jeg har en halv eller hel dag til at læse senere på ugen, gør det ikke så ondt i maven de andre dage. Så skriver jeg ned på en notesblok, når noget skal læses op, og så står det på to do-listen," siger han.

Koster på familiekonto

Det er dog ikke kun i forhold til studiet, der kan gøres mere. Lige så vigtigt er det at nævne hjemmefronten.

"Det har overordnet set været en god tid på uddannelsen, men jeg har en kone og to børn på fire og to år, og så tager det bare tid. Der tillægger man sig i virkeligheden et merarbejde i to år, hvor man skal lære at prioritere og sige nej til nogle ting," siger Daniel Høj.

Igen kommer skemaerne ind i billedet, for med små børn er de sene aftener nogenlunde fri.

"Som familie har vi sagt, at der er rimelig ro efter klokken otte, og så har jeg to-tre aftener om ugen, hvor jeg kan sætte mig ned og studere fra 8-11, mens jeg på andre aftener husker min familie," siger han og fortsætter skemaet:

"Søndag står jeg så tidligt op - klokken fem eller seks - og slutter igen ved 12-13 stykker. Så kan jeg se familien der og have fået næsten en hel arbejdsdag ind."

Det er en plan, der ikke rummer meget plads til sygdom og uforudsete hændelser, men det er indtil videre lykkedes rimelig godt, fortæller Daniel Høj. Det er det i særdeleshed, fordi hans kone, der i øvrigt selv er skiftet fra finansverdenen til sygeplejestudiet, har været fleksibel.

"Jeg vinder formentlig ikke prisen som verdens bedste far og ægtemand i de to år, det tager, men det er rigtigt vigtigt for mig og betyder noget for familien på sigt. Min bedre halvdel har så valgt at støtte mig i det, og det enormt vigtigt," siger han.

Det bliver ikke lige i de her to et halvt år, jeg laver en Ironman

Daniel Høj, viceregionsdirektør i Nykredit i Midt- og Nordjylland

Jernmanden, der blev ved det halve

En anden af grundene til, at planerne fungerer nogenlunde, skal findes i undervisningsformen. Det foregår i høj grad med seminarer i døgndrift fra onsdag til fredag, cirka et seminar hver anden måned. Her er det så muligt at lægge alt energien ind og så være til stede i hverdagen resten af måneden.

Daniel Høj har førhen haft en tidskrævende motionshobby. Han har gennemført både en halv Ironman og flere marathoner.

"Det har været et af de steder, jeg kunne skrue ned. Det bliver ikke lige i de her to et halvt år, jeg laver en Ironman," siger han.

Lycrauniformen bliver dog stadig luftet lidt, når den opsparede energi fra timerne i kontorstolen skal sættes til livs.

"Jeg er af den støbning, at jeg ikke kan fungere, hvis jeg ikke bevæger mig. Så jeg har lært at tage en hurtig løbetur på 20 minutter frem for en lang løbetur på halvanden time. Det er mere effektivt, men der er da kommet et par kilo på siden," siger Daniel Høj.

Begrænset eller fuldt egnet

Daniel Høj, der også kan bryste sig af en HD, har ikke altid været prototypen på en akademisk student.

Tværtimod blev han af sine folkeskolelærere erklæret "begrænset egnet" til handelsskolen, og hans indgang til bankverdenen kom via den klassiske elevuddannelse.

"Uddannelse er kommet hen ad vejen, hvor jeg har set, at det kunne bruges til noget," siger han.

Når Daniel Høj vil have en uddannelse, der kan bruges til noget, betyder det, at der skal være praktiske anvendelser. Det skal ikke være teori for teoriens skyld. Det er også derfor, han endte med Aalborg Universitet i stedet for eksempelvis CBS.

"Det er ikke for at give Aalborg Universitet særlig reklame, men det er meget praksisorienteret. Man kommer ud for konkrete virksomheder og cases, man kan møde i hverdagen," siger Daniel Høj.

Han forklarer, at M&A-rådgiverne Clearwater er samarbejdspartnere med mange finansinstitutter, men derudover har de også været på MBA-uddannelsen og fortalt om deres arbejde i den virkelige verden.

"I stedet for at det er nogle regnedrenge, der står og snakker, så er Aalborg Universitet gode til at få teorien forankret i noget konkret og virksomhedsnært. Der bliver hele tiden lagt fokus på det bagvedliggende "why." Det giver mening for en praktiker som mig," siger han.

Netværk i det nordjyske

Udover at teori og praktik hænger sammen i det nordjyske, er mange af de andre studerende fra det regionale ophav. For Daniel Høj er det særligt vigtigt. Han skiftede nemlig job – noget, han ellers fraråder andre under en MBA – fra at være centerdirektør i Silkeborg til viceregionsdirektør i Nord- og Midtjylland.

Dermed skiftede den daglige arbejdsplads til Aalborg.

"Netværket er noget af det bedste, der kommer oveni på studiet. Rent arbejdsrelateret får jeg nye indgangsvinkler til mulige samarbejdspartnere. Men så er jeg også ny i Aalborg, og her skal jeg have åbnet nogle døre for mig, og det er lidt nemmere, når man har et godt netværk," siger han.

Eksempelvis er han midt i processen om at skulle skifte nogle netværksklubber i Midtjylland til nogle nordjyske ditto. Arbejdsmæssigt har det den fordel, at han får et andet syn på tingene.

"Hvis jeg vil have det samme svar på en problemstilling, spørger jeg mine kolleger i banken. Vi er trænet på samme måde og ser verden nogenlunde ens. Men i min studiegruppe er der eksempelvis en major og en økonomidirektør i en mejerivirksomhed, og de har nogle helt andre syn på verden," siger han.

"En MBA giver dig mulighed for at se lidt mere nuanceret på problemstillinger, og som bankmand gør det mig bedre til at kunne være en strategisk samarbejdspartner overfor virksomheder. I Nykredit er vores motto at være bedst til kunder."

Karriereplan skal opdateres

To ting ledte oprindeligt Daniel Høj mod en MBA; En tidligere udfærdiget karriereplan med MBA som delmål og Nykredits interne HR-devise om at give plads til dem, der kan og vil. Om sidstnævnte siger han:

"Jeg synes virkelig, at Nykredit lever op til deres medarbejderløfte. Jeg har mærket på egen krop, hvordan de har sat handling bag ordene."

Men karriereplanen, der tidligere har været en ledestjerne, er ikke helt fulgt med den unge finansmands virkelighed præget af en hurtig vej mod toppen.

"Den skal nok snart tegnes op igen, men jeg er et sted, hvor jeg tror på, at der vil blive gjort plads til mine ambitioner. Lige nu er jeg dog relativt ny i mit job og derfor også meget ydmyg omkring det," siger han.

Han understreger, at det vigtige ikke er, hvor han kan være om fem år, men hvor godt han kan klare det job, han i dag har.

"Min filosofi er, at den nemmeste vej til avancement er, at gøre det ekstremt godt, hvor du er nu," siger Daniel Høj, viceregionsdirektør i Midt- og Nordjylland.

Personlig irritation hos Jyske Bank-chef blev til rekordsættende MBA

Analyse: Mindre banker mere risikovillige. Især uden for lokalområderne

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere