Nykredit: Hårde tider venter under Basel III

Det bliver ikke nemt at være realkreditobligation i Danmark ved indførelsen af Basel III.
Af RITZAU FINANS

Det unikke danske realkreditsystem ligner ikke resten af verdens, og da Danmark er ringe repræsenteret i Basel-kommitéen, bliver det svært at overbevise resten af verden om, at realkreditobligationer skal betragtes som likvide. Det fortæller underdirektør i Nykredit Jesper Berg og chefanalytiker Dorte Kurek.

Den nye fælleseuropæiske tilsynsmyndighed (EBA) skal frem til 2015 fastsætte internationale betingelser for realkreditobligationer og erhvervsobligationer. Reglerne skal være bestemmende for, om disse obligationer kan anses for likvide aktiver og rykkes fra det såkaldte level 2 til level 1. Selvom det først bliver aktuelt i 2015, har det stor betydning for de danske realkreditinstitutter.

Krav om stødpude

"Hvis vores realkreditobligationer ikke er likvide, så er de ikke længere attraktive. Og da de fleste danske banker har likviditet i realkreditobligationer, så rammer det rigtig hårdt," siger Dorte Kurek.

Behovet for den store likviditet er en del af de krav, der vil følge med Basel III. Bankerne skal have en såkaldt "stødpude" af likvide aktiver til dækning af likviditets-outflow i en 30 dage lang krisesituation. Og hvis ikke realkreditobligationer gælder som likvide aktiver, vil mange danske banker og ikke mindst realkreditinstitutterne komme i klemme, viser Nykredits estimater.

I dag er definitionen på likvide aktiver tilpasset til det enkelte land. I Danmark er det beskrevet i § 152, hvor realkreditobligationer også står som likvide aktiver. Nykredits håb er, at det vil lykkedes Danmark at få verden til at forstå, at det danske realkreditsystem er stærkere end de flestes.

Måske alvorligt problem

"I dag har vi ikke nogen, der sidder i EBA, og vi har ikke nogen, der kender til det danske realkreditsystem, som kan blive hørt i den her kreds. Det er et problem for de danske banker, og det er klart, at det skal vi have gjort noget ved," siger Jesper Berg.

Han konstaterer, at medmindre Basel III kommer til at fungerer, og at der bliver plads til realkreditobligationerne, så har de danske realkreditinstitutter et alvorligt problem.

"Det gør, at vi skal ud og finde nogle andre markeder for vores realkreditobligationer. Vi tror på, at vi på en eller anden måde nok skal komme igennem. Det, der bliver spændende er bare, hvor godt vi kommer igennem," siger Jesper Berg.

/Ritzau Finans/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også