FinansWatch

Nordea Kredit firedobler tab på boliglån

Nordea Kredits tab på boliglån er steget markant det seneste år, og nedskrivningerne er ligeledes øget med 73 pct. sammenlignet med sidste år. Nedskrivningerne er sket primært på privatkunder.

Nordeas realkreditselskab Nordea Kredit har det seneste år måttet konstatere markant større tab på udlånsbogen end tidligere.

Ifølge regnskabet, som er offentliggjort i dag, fredag, er nedskrivningerne på udlånet steget fra 284 mio. kr. i 2011 til 491 mio. kr. i 2012.

Samtidig er de konstaterede tab næsten firedoblet fra 83 mio. kr. til 324 mio. kr. sidste år.

"Stigningen i nedskrivninger har sammenhæng med det fortsat svage ejendomsmarked, samt at der i større udstrækning end tidligere konstateres tabsrisici på lån, hvor moderselskabets tabsgaranti er udløbet. Nedskrivningsbehovet kan hovedsagligt henføres til udlån til privatkunder og har en betydelig geografisk variation," skriver Nordea Kredit i regnskabsberetningen.

Tilsyn undersøger privatkunder

Dermed bekræfter Nordea Kredit Finanstilsynets mistanke om at private boligejere, der har købt på toppen af markedet, bliver en større og større belastning for banker og realkreditselskabet.

Tilsyn skærper fokus på privatkunder

Tilsynet er i øjeblikket i gang med en ekstraordinær funktionsundersøgelse, hvor mindre banker og sparekassers privatudlån gennemgås med en tættekam. Det har blandt andet kostet det lille institut Kongsted Sparekasse selvstændigheden.

Privatkunder kostede sparekasse livet

Nordea kredit tjener dog fortsat penge, og er kommet ud af 2012 med et overskud på 938 mio. kr. før skat mod 1.009 mio. kr. året før.

Øgede bidragssatser luner

Egenkapitalforrentningen er dog langt fra Nordeas officielle mål på 15 pct. i Nordea Kredit lander den i 2012 på 4,4 pct. mod 4,9 pct. året før.

Det lavere nøgletal skyldes dog ikke en nedgang i den driftsmæssige indtjening. Her stiger netto rente- og gebyrindtægter fra 1.583 mio. kr. i 2011 til 1.759 mio. kr. i 2012. Det skyldes dog primært en stigning i bidragssatserne - som blev forhøjet i januar 2012.

"Bidragsindtægterne steg med 26 pct. til 2.268 mio. kr. (1.807 mio. kr.) som følge af det fortsat stigende udlån samt den gennemførte forhøjelse af bidragssatserne i januar 2012," står der i kommentarerne til resultatopgørelsen.

Udlånet er steget fra 335 mia. kr. til 349 mia. kr. fordelt på 239 mia. kr. lånt ud til helårsboliger og fritidshuse, udlån på 45 mia. kr. til landbrug og 65 mia. kr. til erhvervsejendomme.

Forsiden lige nu

PFA sælger stort domicil i Esbjerg

Pensionsselskabet PFA sælger domicil på 5800 kvm til velhaveren Erik Bank Lauridsen i millionhandel. Ejendommen skal laves om til moderne boliger.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere