FinansWatch

Unødig blæst om rentetilpasningslån

KLUMME: Kæden hopper af i boligdebatten. Rentetilpasningslån er ikke farlige, og det danske realkreditmarked er uhyre velfungerende, skriver BRF-direktør Sven Blomberg i en klumme til FinansWatch.

At købe en bolig er for de fleste mennesker den største økonomiske investering, de foretager. Derfor er boligdebatten interessant for rigtig mange, og ikke mindst derfor har boligdebatten mange interessenter. De mange interessenter betyder desværre også, at kæden somme tider hopper helt af, og boligdebatten bliver fordrejet. Det seneste eksempel er den negative omtale, der florerer omkring rentetilpasningslånene. Lad mig slå fast: Rentetilpasningslån er i sig selv ikke farlige, og det danske realkreditmarked er ikke specielt, fordi vi har rentetilpasningslån – tværtimod.

Uhyre velfungerende

Det danske realkreditmarked er uhyre velfungerende. Det så vi bl.a. under finanskrisen, hvor der har været stigende realkreditudlån i hele perioden. Årsagen til, at realkreditinstitutterne også i kriser kan forsyne erhvervslivet og husholdningerne med lån, er, at markedet for danske realkreditobligationer er i særklasse. Det har derfor ikke på noget tidspunkt været nødvendigt at suspendere handlen med danske realkreditobligationer i modsætning til, hvad der var tilfældet hos nogle af vores europæiske storebrødre. De danske realkreditinstitutter kunne sælge obligationer og opnå attraktive renter til boligejerne til trods for al uroen.

Obligationerne kan sælges i krisetider

Vi har altså i en af de værste økonomiske kriser i 100 år kunnet sælge hver eneste realkreditobligation. Der kan komme nye udfordringer, men med baggrund i hidtidige erfaringer også under kriseperioder er der ingen grund til at antage, at rentetilpasningsobligationerne ikke skulle kunne sælges i fremtiden. Det er muligt, at nogle interessenter kan ønske, at der bliver udstedt flere lange danske obligationer, men det må ikke ske på baggrund af en mistænkeliggørelse af rentetilpasningslånene.

Variable boliglån er ikke særligt for Danmark

Det faktum, at det danske realkreditmarked er i særklasse, betyder også, at vi i Danmark har mulighed for at yde 30-årige lån med fast rente. Det er faktisk helt unikt, hvis man ser på, hvordan boligfinansieringen er skruet sammen ude i Europa. Vi skal naturligvis være glade for og værne om, at vi har den mulighed, da det er med til at stabilisere vores boligmarked. Det betyder imidlertid ikke, at vi skal lukke øjnene for, hvordan boligfinansiering foregår i verden omkring os. I langt de fleste europæiske lande er boliglån udelukkende med variabel rente, og rentevilkårene kan ændres helt ned på ugebasis. Variabelt forrentede boliglån er således ikke noget særligt for Danmark. Danmark adskiller dig imidlertid positivt ved at have et balanceprincip, der beskytter det finansielle system mod renterisikoen.

Kartoffelkur light er ingen løsning

Jeg anerkender, at der som følge af finanskrisen kan være behov for nyregulering af det finansielle system. Det vil bare være ærgerligt, hvis det skal gå ud over en effektiv låneform, og i virkeligheden er det trist, at vi her ved udgangen af 2010 ikke er i stand til at foreslå en mere intelligent regulering end den ”kartoffelkur light”, der for nylig har været oppe i debatten.

Ser vi tilbage, har det danske boligmarked været igennem to store kriser i nyere tid. Måler man på antallet af overtagne ejendomme hos realkreditinstitutterne, var den første krise tre gange værre end den anden. Efter kartoffelkuren var der således over 1.500 tvangsauktioner om måneden. Under finanskrisen har det højeste tal indtil nu været omkring 500. Finanskrisen regnes for at være den værste økonomiske krise i 100 år, men krisen har altså ikke ført til samme antal tvangsauktioner som kartoffelkuren.

Fordel af renten

Årsagerne hertil er flere. Det store antal rentetilpasningslån har betydet, at boligejerne hurtigt fik fordel af, at centralbankerne nedsatte renten voldsomt. Det havde de ikke fået i samme omfang, hvis de havde fastforrentede lån. Herudover viser alle undersøgelser, at dem, der har rentetilpasningslån, i høj grad sparer op til at kunne modstå fremtidige rentestigninger. Endelig kreditvurderer realkreditinstitutterne kunderne til at kunne sidde med et fastforrentet lån. Så det er en myte, når nogen hævder, at risikoen ved rentetilpasningslån er, at man kan låne et større beløb ved at vælge et rentetilpasningslån. Det kan man ikke. I den forbindelse må man heller ikke glemme, at boligejer og realkreditinstitut har sammenfaldende interesser. Ingen af parterne er interesseret i, at ydelserne på et lån ikke kan betales.

Så der er ingen grund til at tage livet af realkreditlånene. De skal blot som alle andre lån både gives og tages med omtanke.

Mere fra FinansWatch

1,5 millioner danskere investerer i Qatar: "Det er dilemmafyldt"

Fem danske pensionsselskaber har på vegne af 1,5 mio. kunder investeret små 900 mio kr. i Qatar, viser en opgørelse, som mediet Danwatch har foretaget. Chef for ansvarlige investeringer hos Danica Pension erkender, at ”det er dilemmafyldt at investere i statsobligationer” fra visse lande.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs