FinansWatch

Panderynker i pensionskasse: »Hvis man ikke skal købe aktier, hvad skal man så købe?«

Udviklingen på de finansielle markeder har fået pensionskassen PBU til at klø sig i håret.

Sune Schackenfeldt, adm. direktør i PBU. Foto: PR

Der har været fest på de finansielle markeder siden den seneste bund i 2009, og det har bl.a. ført til, at de amerikanske aktier ud fra ét bestemt parameter næsten er prissat lige så aggressivt som i 1929. Kombineret med et lavt renteniveau har det dyre aktiemarked fået panderynkerne frem blandt flere pensionsbosser og kapitalforvaltere.

Ét af de steder, hvor det også er tilfældet, er i Pædagogernes Pension (PBU), hvor man på trods af det dyre aktiemarked og begyndende bekymringer ikke har planer om at sælge og dermed stille sig ud på sidelinjen.

»Man klør sig da i håret i øjeblikket. Men vi klapper hesten,« siger Sune Schackenfeldt, der er adm. direktør i PBU.

Årsagen til, at man indtil videre tager den med ro, er, at man i PBU mener, at den globale økonomi er inde i et opsving. Samtidig er noget af den usikkerhed, som har præget markederne i den seneste tid, forsvundet. Dermed vil nogle af de investorer, som har vendt ryggen til markederne på grund af usikkerheden, vende tilbage, og dermed kan der være mere afkast at hente.

»Valget i Holland er ovre, og frygten for en sejr til Marine Le Pen i Frankrig er blevet dæmpet,« siger Sune Schackenfeldt.

Når man alligevel klør sig i håret i PBU, skyldes det, at man vurderer, at markederne nok har taget forskud på glæderne.

»Men hvis man ikke skal købe aktier, hvad skal man så købe? Det er ikke det bedste tidspunkt at købe obligationer pga. de lave, men stigende renter, og vi kan ikke bare gå mere ind i alternativer, fordi det tager tid. Og hvis vi sælger ud, skal vi betale 0,5 pct. i rente,« siger Sune Schackenfeldt.

Som en konsekvens af udviklingen på markederne har man i PBU derfor sænket forventningerne til afkastet i 2017. I 2016 endte det samlede afkast for markedsrenten i PBU på 8,44, hvilket var det bedste i branchen. Men det bliver altså formentlig noget mindre i år.

»Det er vanskeligt at sige, hvad det vil ende på, men vi regner med et beskedent positivt afkast,« siger Sune Schackenfeldt.

PBU indleder offensiv inden for boligejendomme

PBU revser fokus på alternative investeringer

Forsiden lige nu

Letland suspenderer korruptionsanklaget centralbankchef

Den korruptionsanklagede lettiske centalbankchef, Ilmārs Rimšēvičs, er blevet suspenderet fra sin post. Der er desuden kaldt en vikar ind til det næste møde i ECB's styrende råd, hvor Rimšēvičs også har en plads.

BRF henter størstedelen af lån til private som bankboliglån

Boligejerne i Jyske Bank-koncernen vælger i langt højere grad bankboliglån end de traditionelle realkreditlån, fortæller BRF Kredits adm. direktør Carsten Tirsbæk Madsen. Fremadrettet ventes udlånsvæksten at aftage, dog med fortsat størst vækst i belåning af ejerboliger - også selvom der ikke kan hentes flere lån i Totalkredit.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere