Unges pension kan få markant løft med nye overenskomster

Ny overenskomst kan give 25-årig chauffør op mod 800.000 kr. ekstra i pension på sigt, viser udregning.
Unge ansatte i transportsektoren kan ende med markant højere pensioner, hvis de gør brug af mulighed, som ligger i ny overenskomst.
Unge ansatte i transportsektoren kan ende med markant højere pensioner, hvis de gør brug af mulighed, som ligger i ny overenskomst.
AF RITZAU

De nye overenskomstforlig for privatansatte kan potentielt betyde, at deres pensionsformuer vil vokse med flere hundredtusinder kroner ekstra på sigt.

Det viser en udregning lavet af pensionskassen PFA.

Hvis man eksempelvis er en 25-årig chauffør med en månedsløn på 32.000 kr., kan man stå med 800.000 kr. mere i pension, når man forlader arbejdsmarkedet som 69-årig.

Det skyldes, at der i flere nye overenskomstforlig er lagt op til, at indbetalingen til den såkaldte fritvalgskonto skal løftes med 2 pct.

Lønmodtagere kan selv bestemme, om beløbet på kontoen skal bruges på eksempelvis løn, pension eller som feriepenge.

De 800.000 kr. kan blive en realitet, hvis de 2 pct. konsekvent bliver indbetalt til pensionen, indtil man forlader arbejdsmarkedet.

Udregningen viser, at den 25-årige selv skal bidrage med 490.000 kr. i løbet af sit arbejdsliv, mens effekten af renter får beløbet til at vokse til omkring 800.000 kr. over tid.

Hvis man derimod vælger af få fritvalgskontoen udbetalt som løn, vil chaufføren få udbetalt 367 kr. ekstra om måneden fra næste år.

PFA har ingen data for, hvordan fritvalgskontoen typisk prioriteres.

Men pensionskassen kan se, at der er en trend i øjeblikket, hvor unge ønsker mere økonomisk frihed i en tidligere alder. Det siger Camilla Schjølin Poulsen, der er privatøkonom hos PFA.

”Så jeg tror, det kommer til at afspejle sig i, at flere kommer til at bruge den her stigning på to procent til pensionen,” siger hun.

Samme udregning er lavet for en 25-årig butiksansat, der har en månedsløn på 21.000 kr. Vedkommende vil potentielt stå med 524.000 kr. mere på pensionsopsparingen i sidste ende.

Camilla Schjølin Poulsen erkender, at mange lavtlønnede formentlig vil have brug for beløbet til at betale dyrere regninger.

”Og så giver det jo mening at prioritere det frem for pensionen.”

”I virkeligheden er det vigtigst, at man gør op med sig selv, hvad der skal ske med pengene. Uanset er det positivt med en lønstigning,” lyder det.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også