Her er finanssektorens mest bemærkelsesværdige jobskifter i 2022
I fjor var det den helt store historie i banksektoren, at landets største bank, Danske Bank, skulle have ny adm. direktør. Valget faldt som bekendt på Carsten Egeriis, der til foråret kan fejre sit andet år som adm. direktør for banken.
2022 var - med en enkelt undtagelse - ikke et år, hvor de allerstørste banker fik ny topchef. I stedet var der stor udskiftning hos de mindre pengeinstitutter, der i flere tilfælde brød med en dominerende fortælling om det svære generationsskifte for bankerne.
I pensions- og forsikringsektoren har det forholdt sig omvendt. En række af landets største pensionsselskaber har skiftet topchef, mens et par af landets største gensidige forsikringsselskaber også har skiftet ud på den øverste post.
FinansWatch bringer her et overblik over de største, mest bemærkelsesværdige og overraskende jobskifter i 2022.
Salut til de store institutioner
Det var i nogle af finanssektorens allerstørste institutioner, at de største nyheder på jobskiftefronten kom i 2022.
Det var for eksempel for nogen en massiv overraskelse, da Lars Rohde i en alder af 68 år i det tidlige efterår annoncerede, at han ville gå på pension i begyndelsen af 2023 og forlade jobbet som Nationalbankdirektør, som han har haft i godt 10 år.
Kandidater til jobbet kunne senest på valgdagen, 1. november, indsende sin ansøgning til centralbanken. Men meldingerne fra Nationbalbanken, der i øvrigt har holdt processen lukket, lød senere, at afløseren først vil blive præsenteret efter de maratonlignende regeringsforhandlinger var overstået.
Det er fortsat uklart, hvem der kommer til at indtage den prestigefyldte rolle efter Lars Rohde. Headhunternes favorit til jobbet er en kandidat, der kender Lars Rohde ganske godt.
En anden vægtig institution i det finansielle landskab er hele Danmarks pengetank, ATP. Og fra denne andedam kom en unægtelig stor overraskelse, da Bo Foged i foråret meddelte, at han havde fået job som partner i Copenhagen Infrastructure Partners, der er stiftet af en række topfolk fra Dong, i dag Ørsted.
Overraskende var det måske også, at det var finansdirektør Martin Præstegaard, der blev peget på som ny adm. direktør for ATP. Han kom til pengetanken fra Finansministeriet i 2019.
Den nye direktør har brugt noget af sin tid på at samle sit nye hold. Bl.a. har ATP sagt farvel til it-direktør Per K. Rasmussen og goddag til finansdirektør Pernille Vastrup, der er kommet til fra Sampension, og it-direktør Haktan Bulut, som er hentet i televirksomheden Nuuday.
I tillæg er Kristine Stenhuus blev udpeget som ny adm. direktør for Udbetaling Danmark, der hører under ATP-koncernen, i stedet for Carsten Bodal.
En anden halvstatslig institution, LD Fonde, har også skiftet direktør i 2022. Dorrit Vanglo har forladt virksomheden efter over tre årtier og er blevet erstattet af Lars Mayland Nielsen, der er kommet til fra Nationalbanken.
”Havde jeg været et forsigtigt lille my, havde jeg ikke siddet her i dag”
De vellykkede generationsskift
I fjor gav direktør for Finanstilsynet, Jesper Berg, bankerne en opsang. De havde været alt, alt for dårlige til at successionsplanlægge, som det kaldes.
Dét har bl.a. givet en udfordring for nogle pengeinstitutter - som f.eks. Frøs Sparekasse - der har haft svært ved at få fit & proper-godkendt deres direktørkandidat hos Finanstilsynet.
Det lader til, at bankerne - i hvert fald de små og mellemstore - har lyttet til budskabet. En række af dem er i hvert fald lykkedes med at få tilsynets accept til deres nye topchef i 2022.
Et sted at starte er på den jyske vestkyst, i Sparekassen for Nørre Nebel og Omegn, hvor direktør Sidsel Marie Løvvang allerede i foråret meddelte, at hun i 2023 ville trække sig tilbage.
Først kort før jul kunne bestyrelsen i sparekassen så ånde lettet op over at have afløseren på plads. Det tog tre måneder at få godkendt områdedirektør i Sparekassen Thy, Per Knudsen, men godkendt blev han. Den 1. april tager han over for Sidsel Marie Løvvang.
I den forbindelse roste bestyrelsesformand Peder Christian Dahl tilsynet for god dialog og et tilsvarende budskab lød i efteråret fra Djursland Bank, der på noget kortere tid - bare 14. dage tog det i det tilfælde.
Adm. direktør Lars Møller Kristensen fortalte ligesom i Nørre Nebel allerede i foråret sin bestyrelse om, at han ville stoppe i 2023. Afløseren fandt banken i Sparekassen Kronjylland og områdedirektør for kredit, Sigurd Simmelsgard.
Bliver vi i det jyske, omend i de lidt sydligere egne, fandt Fanø Sparekasse også en ny direktør. Men ros havde bestyrelsesformand Jeppe Valbjørn ikke til Finanstilsynet. Han beklagede sig over, at ansøgningsprocessen for at få godkendt souschef Peter Otto Nielsen som ny direktør efter Henning Balle, der havde besluttet sig for at gå på pension til november, trak ud.
Processen var hård og frustrerende, lød det fra formanden, men i forsommeren kunne han sænke skuldrene, da tilsynet vendte tomlen op.
Klim Sparekasse kunne også sætte kryds ved et veloverstået generationsskifte. Henrik Agesen, direktør gennem 21 år, annoncerede sin beslutning om at gå på pension i slutningen af 2021, og i foråret fandt sparekassen så arvtageren i form af Alex Andersen, der kom til fra Merkur Andelskasse.
Ny Klim-direktør: ”Jeg stiller ekstremt store krav til mig selv”
I Fynske Bank har Petter Blondeau også siddet på posten som adm. direktør i en årrække - siden 2013 nærmere bestemt. Men fra 1. april 2023 overlader han tøjlerne til Henning Dam, der tidligere var spået en fremtid som mulig Sydbank-direktør efter Karen Frøsig.
Udskiftning i landets største bank
Der er altid rigeligt med nyheder på navnefronten i landets største bank, Danske Bank, der har over 20.000 medarbejdere.
Det var også tilfældet i år. I forbindelse med en større ledelsesrokade i begyndelsen af januar skød adm. direktør Carsten Egeriis året i gang med en erklæring om, at hans hold var på plads.
Det var i samme ombæring, at banken sagde farvel til den mangeårige chef Glenn Söderholm, hvis område, afdelingen Personal & Customers, blev delt ud til Johanna Norberg og Christian Bornfeld.
Sidstnævnte har en fortid i bl.a. Nordea og Danske Bank, og blev hentet i den hollandske storbank ABM Amro.
Men holdet forblev ikke fuldtalligt året ud. I sommer meddelte den øverste compliancechef, Phillipe Vollot, nemlig, at han havde fået job i en anden hollandsk storbank, Rabobank. Hans ansvarsområde blev sendt over i armene på den netop ankomne Christian Bornfeld.
I niveauet lige under direktionen er der også sket ændringer i Danske Bank. Anne Buchardt kunne i det sene efterår oplyse, at hun til februar i det nye år skifter sin stilling som landechef i investeringsplatformen Nordnet ud med en jobbet som chef for global private banking i Danske Bank.
Banken har også fået en ny bæredygtighedschef i Kristin Parello-Plesner og en ny chef for illikvide alternativer i Casper Bonde. Sidstnævnte har FinansWatch portrætteret, og i artiklen kan du læse om investeringschefens begivenhedsrige tid i London.
Pensionskabalen
Ser man bort fra Lars Rohde pensionsbeslutning og Bo Fogeds farvel til ATP, er en af de allerstørste historier på jobskiftefronten i 2022 nyheden, der kom frem i begyndelsen af januar.
Det stod nemlig klart i midten af februar, at landets største kommercielle pensionsselskab, PFA, skulle have ny topchef. Adm. direktør gennem syv år Allan Polack stoppede, mens Mads Kaagaard blev konstitueret i rollen.
Knap to uger senere kunne PFA og Danica oplyse, at adm. direktør hos sidstnævnte, Ole Krogh var blevet sendt på græs frem til den 1. december. Da skulle han nemlig overtage Allan Polacks job i PFA, og i mellemtiden er det Mads Kaagaard, der har ledet forretningen i PFA.
Den ledige post i Danica blev midlertidigt givet til Søren Lockwood. Men efter en fire måneders ”fokuseret og grundig proces,” kom Danica frem til, at de allerede havde den bedste mand til jobbet, og 62-årige Lockwood fik strøget konstitueret fra sin titel.
”Hippien fra Lyngby” var ved at planlægge sin pension - i stedet blev han topchef for anden gang
Foruden de to store jobskift, har der også været andre opsigtsvækkende bevægelser i pensionssektoren i 2022. F.eks. annoncerede bæredygtighedsprofil Sasja Beslik efter få måneder i PFA, at han havde fået job hos en japansk investeringsvirksomhed.
Desuden mistede Danica ikke kun sin topchef, men også privatdirektør Heidi Verup, der i sommer blev kommerciel direktør i AP Pension.
Ny AP-direktør har lagt planerne på hylden: Man kan ikke planlægge sig til en karriere som min
Veteraner takker af
Som tidligere beskrevet har 2022 været et år, hvor finanssektoren har måttet sige farvel til en række markante skikkelser.
En af dem er Per Sønderup, der i sommer meddelte, at han ved årsskiftet stopper som den ene af to direktører i Sparekassen Danmark.
”Det er hamrende vemodigt. Men jeg kan jo godt se på dåbsattesten, at tidspunktet er det rigtige,” fortalte han i et portrætinterview til FinansWatch.
Kimen til Per Sønderups 40 år med handel og fusioner blev lagt i farens købmandsbutik
Sparekassen Danmark er landets ottende største pengeinstitut, men endnu større er SIFI-instituttet Arbejdernes Landsbank, der også er ved at forberede sig på et generationsskift. Efter 18 på posten som adm. direktør forlader Gert Jonassen nemlig senest 1. april 2023 banken.
Her vil han blive erstattet af sin jævnaldrende kollega gennem en lang årrække, Jan Walther Andersen. I samme ombæring rykker finansdirektør Frank Mortensen frem i geleddet som ny viceadministrerende direktør og en mulig arvtager til topjobbet.
Året bød også på flere andre pensionsmeldinger fra veteraner i sektoren. Ved årsskiftet takker 61-årige Steen Blaafalk af i Saxo Banks direktion. Den har han været en del af siden 2014, og inden da har han gennem tre årtier bestredet tunge poster i Danske Bank.
Han overlader ansvaret for compliance til Michael Carlsen, mens den øverste risikoansvarlige bliver Niels Nordby Kjær.
Til næste år vil direktionsmedlem gennem 22 år i i Spar Nord Lars Møller på pension for at blive internt erstattet af Carsten Levring Jakobsen.
Gensidige selskaber renser ud
Pensionssektoren var ikke den eneste branche, hvor der på øverste niveau udspillede sig en ledelseskabale. Det var også tilfældet i forsikring.
De første kort blev vendt, da adm. direktør i LB Forsikring Anne Mette Toftegaard i foråret annoncerede sit farvel til det medlemsejede selskab efter godt 20 år. Hun gled i efteråret ind som nummer to efter Rasmus Werner Nielsen i landets næststørste forsikringskoncern, Alm. Brand Group, der i løbet af året har arbejdet på at få integreret Codan i sin forretning.
Codan-forretningen har desuden også fået et nyt ansigt i toppen, da Christian Baltzer ”efter et langt, lærerigt stormvejr” valgte at stoppe som adm. direktør i forbindelse med Alm. Brand-fusionen. Han er siden blevet finansdirektør i Falck.
Codans nye chef er Henrik Hvid, der blev hentet til Alm. Brand fra det britiske forsikringsselskab RSA for at stå for sammensmeltningen med netop Codan.
Det ledige sæde i LB Forsikring blev i første omgang overtaget af finans- og værdidirektør Jan Kamp Justesen. Han endte dog også at få jobbet permanent, og det var en nem og naturlig beslutning, sagde bestyrelsesformand i LB, Lars Busk Hansen.
Topchef i LB måtte kigge dybt i spejlet for at blive en bedre leder
I løbet af året har den nye LB-direktør også brugt en god del tid på at sammensætte et nyt hold. Han har sagt farvel til to koncerndirektører og budt velkommen til Fatiha Benali, der er skiftet fra Tryg og er blevet ny finansdirektør, samt Heidi Marie Torm, der er hentet i Topdanmark og i det nye år indtager rollen som teknologidirektør.
LB Forsikring var ikke det eneste gensidige forsikringsselskab, der skiftede ud på posten i foråret. I GF Forsikring er både formanden og direktøren blevet skiftet ud. På selskabets generalforsamling blev Torben B. Pedersen valgt som ny formand, der var indstillet af bestyrelsen og afløste Jens-Peter Riis Jensen, der nåede at sidde knap et år på posten.
En af Torben B. Pedersens første opgaver var at finde en ny adm. direktør, da selskabet havde fyret Jan Parner kort forinden. Præcis som i LB Forsikring pegede bestyrelsen på deres finansdirektør, Mark Palmberg, som afløseren.
Med charme og høj faglighed vil drengerøv fra Amager fintune forsikringsselskab
Det svenske livsforsikringsselskab Euro Accident har i sin danske forretning også skiftet topchef i år. Christian Dehn besluttede sig for at stoppe, før han ”bliver kunde i egen butik,” som han sagde til FinansWatch.
Forsikringsdirektør siger stop før han ”bliver kunde i egen butik”
Ved årskiftet overtager driftsdirektør Janne Korsgaard rollen.
Tryg-ejede Alka har også fået ny direktør i år. Frederik Sjørslev har fået job i Tryg-koncernen, mens Alexandra Bastkjær Winther er Alka-brandets nye øverste chef.
Og i Gjensidige-ejede Gouda Rejseforsikring har 36-årige Kasper Møller Smidt overtaget fra Dan Kjølhede Laursen.
Utålmodigheden både driver og spænder ben for ny Gouda-chef
De største overraskelser
Til slut er det tid til at se på nogen af de største overraskelser i sektoren i løbet af 2022. Og selvom vi har været forbi en række, er en af årets største overraskelser, at den mangeårige direktør for Handelsbanken Danmark, Lars Moesgaard, i december annoncerede sin beslutning om at skifte til Nykredit, hvor han bliver direktør for banking retail.
Flere af hans Handelsbanken-kolleger havde ellers besluttet at følge med over i Jyske Bank, men Lars Moesgaard valgte altså at drage til Nykredit-koncernen, der for tiden krydser klinger med Jyske Bank i spørgsmålet om, hvorvidt Totalkredit skader konkurrencen på det danske realkreditmarked.
En anden overraskelse skete også inden for Nykredit-andedammen, da Peter Kjærgaard, chef for wealth management, stoppede i koncernen, kort efter han var blevet medlem af direktionen i Nykredit Bank.
Ikke længe efter kom det frem, at Peter Kjærgaard skulle afløse Niels B. Thuesen som adm. direktør hos den pressede kapitalforvalter Formuepleje.
Det var en mulighed, han ikke kunne sige nej til, fortalte den nye Formuepleje-direktør til FinansWatch.
Nykredit mistede i løbet af året i øvrigt også sin it-direktør, Jesper Andersen, der er blevet ansat i den flittigt omtalte schweiziske storbank Credit Suisse. Her bliver han teknologidirektør og afløser hollandske Kirsten Renner, der tager den modsatte vej til den danske finanssektor. Hun er nemlig blevet ansat som ny teknologidirektør i Nordea.
Det var også en stor overraskelse, da det i foråret kom frem, at den øverste chef for de danske erhvervskunder i Nordea, Bjørn Bøje, forlod storbanken.
Den nye erhvervsdirektør blev rekrutteret internt i Helene Bløcher, og hun fik et klart opdrag om at stoppe blødningen på erhvervsområdet og levere vækst fra Nordeas topchef Frank Vang-Jensen.
Selvom det hørte til kategorien af mere forventelige nyheder, vakte det desuden opsigt, da Nets, der er blevet opkøbt af italienske Nexi, i forbindelse med deres præsentation af ny strategi i september, kunne berette, at den danske topchef Klaus Pedersen, stopper i rollen efter syv år på posten.