FinansWatch

Politisk aftale giver mulighed for større indbetaling til pensionsopsparing

En del af den såkaldte vinterhjælp, som en bred politisk skare netop har præsenteret, finansieres ved at hæve grænserne for, hvor meget danskerne årligt kan indbetale til aldersopsparing.

Kent Damsgaard er adm. direktør i F&P. | Foto: Stine Bidstrup/ERH

Den netop indgåede aftale om at give trængte danskere en såkaldt vinterhjælp giver danske pensionsopsparere nye muligheder for at bruge den såkaldte aldersopsparing.

For en del aftalen om vinterhjælp skal finansieres ved at fremrykke en forhøjelse af, hvor meget danskerne må indbetale på aldersopsparingerne.

”Aftalen viser, hvordan pensionssystemet også her kan være med til at løse en stor samfundsudfordring i en svær tid. De forbedringer, som Folketinget gennemfører ved at udvide perioden med høj indbetaling før pensionsalderen, vil gavne rigtig mange pensionsopsparere,” udtaler adm. direktør Kent Damsgaard, F&P i en pressemeddelelse.

For alle personer med mere end fem år til folkepensionsalderen bliver det fra 1. januar 2023 muligt at indbetale 8500 kr. på en aldersopsparing. I dag hedder den grænse 5500 kr.

For danskere tættere på pensionsalderen åbner der sig også nye muligheder. Som det er i dag, kan personer med under fem år til pensionen indbetale et højere beløb. Denne periode udvides nu til syv år. Således kan alle danskere med under syv år til folkepensionsalderen i 2023 indsætte 56.900 kr. på aldersopsparingen.

Begge ændringer var oprindeligt planlagt til at blive indført i 2024. Fremrykningen forventes at give et skatteprovenu på 1,1 mia. kr. fremgår det af Finansministeriets beregninger.

Få styr på modregningsreglerne

Aftalen om vinterhjælp handler blandt andet om at sænke elafgiften og førhøje børnechecken og er indgået af et bredt politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Konservative, Danmarksdemokraterne, Alternativet og Moderaterne.

For at aftalen for alvor skal batte peger Kent Damsgaard på, at det er nødvendigt at få styr andre dele af regeljunglen. Som reglerne er i dag, kan danske pensionsopsparere ramle ind i modregninger af offentlige ydelser, der gør ekstra indskud på aldersopsparingen mindre attraktivt.

”For at det for alvor bliver attraktivt for danskerne at spare op gennem aldersopsparing, så kræver det, at knasterne med modregning for en række offentlige ydelser hurtigst muligt bliver fjernet, så det altid kan betale sig at spare op gennem en aldersopsparing,” udtaler Kent Damsgaard.

F&P peger samtidig på, at politikerne skal sikre en god balance mellem fradragsbaserede opsparinger og aldersopsparing. Derfor bør partierne som et naturligt næste skridt tage fat på Pensionskommissionens anbefalinger om at hæve skattefradragene for de ordninger.

Andet skatteregime

Aldersopsparingen opstod tilbage i 2012 som erstatning af den daværende kapitalpensionsordning. Også dengang fattedes riget penge, og pensionsopsparerne blev tilbudt at konvertere deres kapitalpension til en aldersopsparing mod at betale en afgift til staten med det samme på 37,2 pct. mod at betale 40 pct. i skat, når man ville få sin kapitalpension udbetalt.

Også i dag er der fra start betalt skat af midlerne, der sættes ind på aldersopsparingerne. Til gengæld skal der ikke betales skat, når pengene kommer ud.

Kent Damsgaard peger i sin kommentar på at de fradragberettige pensionsordninger - dvs. alle andre ordninger end aldersopsparingen - er de centrale elementer i det danske pensionssystem.

”Derfor har Pensionskommissionen også foreslået et højere skattefradrag for de ordninger. Det vil være oplagt for politikerne at tage fat på den opgave i forlængelse af aftalen her,” udtaler Kent Damsgaard.

Fundamentet for grøn fond forudsætter stor lyst til aldersopsparing

Forsikring & Pension er optimistisk om milliarder til grøn fond

Grøn fond på 53 milliarder hviler på usikker finansiering

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs