FinansWatch

Bekymret minister vil granske pensionisternes tryghed

Pensionister i pengenød: At landets pensionister med udbetalinger fra et markedsrenteprodukt risikerer at gå ind i et år med faldende udbetalinger, bekymrer erhvervsminister Simon Kollerup (S) så meget, at han nu har bedt Finanstilsynet om at kigge på området. Venstre mener ikke, at svingende udbetalinger bør komme bag på indehavere af et markedsrenteprodukt.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) er bekymret for pensionisternes tryghed. | Foto: Jonathan Damslund

Udsigten til at en portion af landets pensionister risikerer at stå med en lavere pensionsudbetaling til næste år, får nu erhvervsminister Simon Kollerup (S) til at sende en ny opgave mod Finanstilsynet i sommervarmen.

”Jeg er meget optaget af, at danskerne føler sig trygge ved deres pensionsopsparinger. Og det er klart, at med den udvikling, vi ser i øjeblikket, så skal vi overveje om reglerne trænger til en opdatering. Derfor har jeg bedt Finanstilsynet om at kigge på området, og på baggrund af det vil jeg overveje, hvilke konkrete skridt vi skal tage,” skriver Simon Kollerup i en mail til FinansWatch.

Ifølge brancheorganisationen F&P modtager 180.000 danskere i dag udbetalinger fra et markedsrenteprodukt, og det er en del af dem, der risikerer at stå med en tyndere pengepung til næste år.

Sagens kerne er, at de sløje afkast på finansmarkederne lige nu udhuler depoterne for alle opsparere med et markedsrenteprodukt, hvilket FinansWatch har beskrevet over de seneste uger. Fortsætter udviklingen året ud, betyder det, at næste års udbetalinger til pensionisterne beregnes ud fra et mindre depot. I sin rene form betyder det, at udbetalingerne falder.

En række pensionsselskaber har dog tilføjet forskellige sikkerhedsnet i form af enten udjævningsmekanismer, mens eksempelvis selskaber som Velliv, Sampension og Topdanmark ikke har nogle. Alene de tre selskaber har i alt 18.000 kunder, der modtager udbetalinger fra et markedsrenteprodukt. Andre steder - eksempelvis PFA Pension og Danica - benytter man et beregningsprincip for udbetalinger, der indebærer ”en vis automatisk udjævning.”

Tidligere har chefaktuar i Velliv, John Olsen, vurderet, at hvis pensionsdepotet bliver sendt ned med 5 pct. i år, vil ydelserne falde med 6-8 pct.

Pensionskunder bør kende eget produkt

Hos Venstre afviser erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen at ville gribe ind overfor pensionssektoren for at sikre en jævn udbetaling.

”Skal jeg så også forbyde, at markederne kan stige eller falde? Det giver ingen mening. Man må som pensionsopsparer sætte sig grundig ind i, hvad man har valgt. Det er ikke blevet et anderledes produkt, fordi markedsudviklingen er negativ,” siger erhvervsordføreren.

Han henviser til at markedsrentekunder har været begunstiget med gode afkast, der har sikret større udbetalinger end forventet de senere år.

”Går man ind i et markedsrenteprodukt, så er det et valg, man træffer om, at afkastet kan stige eller falde. Vil man ikke have det, så må man vælge et gennemsnitsrenteprodukt, hvor afkastet i øvrigt har været betydeligt ringere,” siger Torsten Schack Pedersen.

Umiddelbart forventer han, at danskerne er klar over, hvilket opsparingsprodukt de har og har indrettet sig efter det.

”Det vil jeg virkelig håbe. Nu har der været en del diskussioner de senere år, hvor folk er gået fra et garanteret produkter til et markedsrenteprodukter, så derfor går jeg ud fra at dem, der har valgt produktet, ved hvad det drejer sig om. De, der i år må blive overrasket over, at udbetalingerne falder må på samme måde være forundret over, at de har oplevet stigende udbetalinger andre år. Man må også lige være sin opgave voksen og sætte sig ind i sine pensionsordninger,” siger Torsten Schack Petersen.

Tvivler på kendskab

Tidligere har aktuar og indehaver af rådgivningsvirksomheden FPension, Søren Andersen, indehaver af pensions- og forsikringsmæglervirksomheden Bedstpension, Gert Nielsen, samt kontorchef i Finanstilsynet, Line Bergmann, sat spørgsmålstegn ved om pensionisterne er klar over at dårlige afkast kan påvirke udbetalingerne.

”Fra arbejdslivet er de fleste vant til en fast månedsløn, så sådan forventer man også, pensionstilværelsen er. Man skal vænne sig til at være på resultatløn alt efter, hvordan finansmarkederne opfører sig,” har Søren Andersen tidligere sagt til FinansWatch.

I Finanstilsynet har kontorchef Line Bergmann tillige undret sig over, at pensionsselskaberne har designet produkter, hvor udbetalingen kan falde, men afviste samtidig at det sorterer under Finanstilsynet at dikterer udbetalingsmetoderne.

”Selvom formålet med pension stiller visse krav til produktudformningen, så er der ikke tradition for at Finanstilsynet dikterer konkrete produktfeatures. Det er måske også snarere et politisk spørgsmål. Men man kan da godt undre sig over, hvordan man er havnet med de her produktegenskaber,” har Line Bergmann tidligere sagt.

Pensionister har vidt forskellige airbags til at tage stødene når opsparingen skrumper

Sampension overvejer mere stabilitet til pensionister

Mægler: Afkastlussing kan sætte skub i produktudvikling

Ny virkelighed truer danske pensionister - pengene risikerer at smuldre

Trods færre penge til pensionisterne er pensionsboss tilfreds med farvel til sikkerhedsnet

Fra fintmasket til nul og niks: Pensionsselskaberne tilbyder vidt forskellige sikkerhedsnet til pensionisterne

Pensionisterne undgår formentlig havregrødskur - men organisationer ærgrer sig over udbetalingsfald

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs