FinansWatch

Pensionsmægler havde betænkeligheder ved at ansætte tidligere whistleblower: "Hvad ville vores partnere og leverandører tænke?"

Mæglervirksomheden Klink & Jensen havde betænkeligheder ved at ansætte whistleblower. Men de forsvandt, da man forstod, hvorfor han havde gjort det, fortæller partner. "Sådan nogle medarbejdere presser os til at forstå, at det er for kunderne, vi er her for."

Whistleblowers nye arbejdsgiver var først overbevist om, at whistleblower var værd at ansætte, da man mødte ham og lærte hans moralkompans at kende. Foto: Colourbox/www.imagesource.com

Det er ikke nemt at få et nyt job, når man har været whistleblower.

Det oplevede Niels Asger Nielsen på egen hånd, da han meldte sin arbejdsgiver, pensionsmæglerselskabet Söderberg & Partners, til Finanstilsynet. Sagen beskrev mediet Finans – og så var hans navn kendt vidt og bredt i branchen.

Mens Finanstilsynet undersøgte sagen, gik Niels Asger Nielsen arbejdsløs i ti måneder. I Herning fulgte hans kommende arbejdsgiver med i sagen.

”Jeg læste om sagen og tænkte, at der er nogle i branchen, der opfører sig lidt forskelligt,” siger partner og medstifter af forsikrings- og pensionsmæglerselskabet Klink & Jensen, Jakob Klink, til FinansWatch, der i et tema sætter fokus på whistleblowere.

Læs interview med Niels Asger Nielsen om, hvordan han blev whistleblower, i artiklen her.

Jeg kender ingen whistleblowere, der arbejder i samme branche

Medstifter og næstformand i whistleblowerorganisationen Veron, Anders Kærgaard, fortæller, at det er almindeligt, at whistleblowere har meget svært ved at få nyt job, når deres navn er blevet kendt af offentligheden.

"Det gælder i stort set samtlige sager. Jeg kender ingen whistleblowere, der er ansat i samme branche. Men jeg kender til gengæld mange, der har taget nye uddannelser," siger han.

Anders Kærgaard blev selv en whistleblower, da han var ansat i Forsvaret.

"Hele mit liv begynder og slutter ved en google-søgning. Og det gælder for alle de whistleblowere, der har stået frem ved navns nævnelse," siger han.

Mæglerbranchen kan sammenlignes lidt med rockerbranchen

Efter Jakob Klink havde læst om sagen i Söderberg & Partners, gik han på nettet og fandt ud af, at Niels Asger Nielsen var ledig, men på det tidspunkt havde man ingen ledige stillinger i virksomheden. Mange måneder senere havde man et job, man skulle have besat, og Jakob Klink tænkte igen på Niels Asger Nielsen.

”Jeg var noget overrasket, da jeg fandt ud af, at han stadig var ledig. Hans kompetencer og CV talte ikke for, at han skulle være ledig så længe. Men der var også nogle ting, der talte for det. F.eks. coronakrisen, der gjorde, at man havde ansættelsesstop.”

”Samtidig kan man sammenligne mæglerbranchen lidt med rockerbranchen. Det er en ny branche, og lige nu er der mange positionskampe. Men der er stadig nogle selskaber, der anser sig selv for garanter for ordentlighed, og som mener, at man skal holde de dårlige sager internt, og at man ikke sladrer om hinanden,” siger Jakob Klink.

Var det hævngerrighed?

Med tanke på Niels Asger Nielsens rolle som whistleblower havde I så nogle betænkeligheder ved at ansætte ham?

”Selvfølgelig var der nogle betænkeligheder. Hvad ville folk tænke, når vi tager en whistleblower ind? Hvad ville vores partnere og leverandører tænke? Men i sidste ende var det ikke noget, der havde afgørende betydning. Jeg synes faktisk kun, jeg har oplevet positive tilbagemeldinger fra dem, jeg har spurgt – bestyrelsen, de betroede medarbejdere og samarbejdspartnere. Alle sagde god for ham,” siger Jakob Klink.

Fyldte whistleblowersagen noget til jobsamtalen?

”Jeg ville gerne vide lidt om hans bevæggrunde for, hvorfor han gjorde det. Var det hævngerrighed eller ej? Jeg vidste jo ikke med sikkerhed, om det han havde anmeldt dem for, også var rigtigt. Finanstilsynet var ikke kommet med sin afgørelse endnu. Så det var også for at høre forklaringen,” fortæller han.

Hvornår blev du overbevist om Niels Asger Nielsens egentlige motiv?

”Det vidste jeg først med sikkerhed, da svaret kom fra Finanstilsynet, men det var min opfattelse med det samme, da jeg sad over for Niels og kiggede ham ind i øjnene, at det ene og alene var hans moralkompas, der gjorde, at han klagede til tilsynet,” siger Jakob Klink.

”Vi vil i bund og grund være kendt for, at vi rådgiver kunderne ud fra deres interesse. Det er Niels 100 pct. garant for. Jeg har en anden medarbejder, der stoppede i en virksomhed, fordi han synes, de opførte sig ufint. Sådan nogle medarbejdere presser os til at forstå, at det er for kunderne, vi er her for,” siger han.

Hvad synes du, om Niels Asger Nielsens handlinger?

”Som mægler er man kundens mand, og de er vigtigere end ens egen forretning. Men da Niels anmeldte Söderberg & Partners til Finanstilsynet havde det uoverskuelige konsekvenser for ham selv, og han kunne ikke vide, om han havde en fremtid i branchen. Det ville være billigt at sige, at jeg selv ville gøre det. Men det håber jeg da, jeg ville,” siger Jakob Klink.

I en serie sætter Finanswatch fokus på whistleblowere og whistleblowerordninger i den danske finanssektor. Læs andre artikler i serien her:

Whistleblower skældte sin chef hæder og ære fra efter chokerende opdagelse i Söderberg & Partners

Whistleblower-klager til Finanstilsynet er steget eksplosivt

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere