FinansWatch

Hummelgaard om tidlig pension: Antallet ligger ikke fast

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil ikke sætte tal på, hvor mange der vil få ret til at forlade arbejdsmarkedet tidligere med Socialdemokraternes kommende pensionsmodel.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S). Foto: Jens Dresling

Inden folketingsvalget sagde Socialdemokratiet, at 5.000-6.000 om året ville få ret til at trække sig tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet.

Men det tal er ikke hugget i sten. Det siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) nu til Fagbladet 3F.

"Man kan ikke antage, at det er 5.000-6.000, der kan få ret til tidlig pension. Vi sidder og arbejder på en model lige nu. Og derfor kan man ikke lægge det ene eller andet tal til grund. Men det er rigtigt, at det var det, vi spillede ud med i valgkampen."

Så du kan ikke sige, hvor mange der får ret til tidlig pension?

"Nej, det kan jeg ikke sige på nuværende tidspunkt."

Da Socialdemokratiet i januar præsenterede deres forslag til en ny pensionsmodel, lød det, at der skal afsættes tre milliarder kroner årligt.

Beskæftigelsesministeren siger, at han bestemt tror, at det vil være muligt for det beløb at sikre, at de meste nedslidte kan trække sig tidligere fra arbejdsmarkedet.

Men kan der ikke være flere nedslidte i den gruppe, som burde få pension, end der er økonomiske midler til?

"Vi er i gang med at udvikle en model. De 5.000-6.000 var baseret på de kriterier, vi lagde frem inden valget. Og som også er de kriterier, vi arbejder ud fra nu. Men nu gennemregner vi det på en anden måde, end vi havde mulighed for at gøre, da vi var i opposition. Og vi tager alle ting i betragtning. De ting, som jeg kan se allerede nu, er, at arbejdsmarkedet har udviklet sig i en retning, hvor mange rigtig gerne vil blive, hvis de har mulighed for det."

Hvad betyder det, at I gennemregner det på en anden måde?

"Inden valget sagde vi helt åbent, at der var mange komplicerede dilemmaer. At lave den form for differentieret pensionsalder, når man sidder i opposition med to-tre økonomer ansat, er ikke ligeså vandtæt, som når vi har et helt embedsværk i ryggen. Nu har vi et Finansministerium og et Beskæftigelsesministerium. Det er alle de muskler, vi nu bruger på at udvikle en model, som vi lægger frem til foråret, når overenskomstforhandlingerne er overstået."

Halvdelen af de ufaglærte og faglærte seniorer siger, de har smerter flere gange om ugen. Hvordan skal de alle sammen få ret til en tidlig pension?

"Mange, både faglærte og ufaglærte, vil jo rent faktisk gerne blive på arbejdsmarkedet, hvis de har mulighed for det. Det skal vi gøre muligt for dem. Både ved at lempe de modregningsregler, der måtte være i pensionen og lave skattefordele ved at blive på arbejdsmarkedet. Men jo også ved sikre, at de får et bedre arbejdsmiljø."

"Og så er der mange, der simpelthen ikke kan, fordi de har arbejdet i for mange år under for stor fysisk belastning. Dem vil vi gerne give muligheden for at trække sig tidligere tilbage."

"Retten til tidlig pension vil være målrettet dem, der er startet tidligst på arbejdsmarkedet, som også oftest er dem, der lider med de største belastninger gennem deres arbejde."

Før folketingsvalget vurderede Socialdemokratiet, at det cirka var hver ottende i arbejdsstyrken, som ville få glæde af retten til tidlig pension.

For partiet er det vigtigt med en ny pensionsmodel frem for at bruge pengene på for eksempel at forbedre førtidspensionen. Det fastslår Peter Hummelgaard.

"Den grundlæggende forskel er, at du er syg, når du kan få førtidspension. Så er du et sted, hvor du ikke kan mere. Det, vi vil, er at skabe en ret til tidlig pension, hvor folk får mulighed for at trække sig tilbage, inden de skal direkte over i en sygeseng. Hvor de træder tilbage med et håndtryk og et skulderklap fremfor at skulle til lægen og bevise, at de er meget syge."

Hvilke grupper skal have adgang til den tidligere pension?

"Det skal de personer med flest år på arbejdsmarkedet, og som slides ned på deres job."

Peter Hummelgaard fortæller dog, at de ikke arbejder med at udvælge specifikke brancher.

"Men hvis du alene kigger på anciennitet, rammer du langt hen af vejen de brancher, der er mest plaget."

Hvem skal så ikke have adgang?

"Det vil langt hen af vejen være akademikere og folk med længere uddannelser. Men uddannelseslængden er ikke så afgørende. Det afgørende er, hvor længe man er på arbejdsmarkedet."

Beskæftigelsesministeren understreger, at ikke alle ældre danskere, som har smerter på jobbet vil få ret til en tidligere pension, da de ikke har været længe nok på arbejdsmarkedet.

"Fra undersøgelsen (Seniorers arbejdsmiljø og helbred, red.) ved vi, at mange akademikere også føler sig besværet som en del af deres arbejde. Mange af dem vil ikke, fordi de ikke har været nok år på arbejdsmarkedet, kunne benytte sig af en egentlig ret til tidlig tilbagetrækning."

"Men så er der heldigvis en masse andre ordninger. Der vil snart være seniorpension. Og hvis man er svært syg, førtidspension og seniorførtidspension."

Denne artikel er formidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Fagbladet 3F.

DF er parat til at forhandle pension med Socialdemokratiet

Regeringen lover konkret pensionsforslag inden et år

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere