FinansWatch

Fagtoppen vil have opgør med stigning i pensionsalder til 69 år

Ringe arbejdsmiljø har ændret forudsætningerne for velfærdsforliget og dermed også for at hæve pensionsalderen, siger FH-formand Lizette Risgaard. S, R og V holder fast.

Lizette Risgaard | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Få dage inde i sin levetid kommer den nye socialdemokratiske regering under pres fra fagbevægelsens øverste top.

I et interview med Politiken sætter formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard, spørgsmålstegn ved en hjørnesten i velfærdsforliget fra 2006, der ofte bliver betegnet som grundlaget for velfærdssamfundets økonomi. Lizette Risgaard mener således ikke, at aldersgrænsen for folkepension per automatik bør stige og stige, som velfærdsaftalen ellers lægger op til.

"Det er ikke noget mål i sig selv, at Danmarks befolkning er dem, som skal arbejde længst i Europa. Det, der må være målet, er, at danskerne får flere gode år på arbejdet," siger Lizette Risgaard, der er formand for 1,4 millioner lønmodtagere.

Som led i velfærdsforliget skal Folketinget næste år beslutte, om man vil hæve pensionsalderen til 69 år med virkning fra 2035. Aftalen har det sigte, at danskernes pensionsalder skal stige i takt med levealderen. Velfærdsaftalen blev indgået i 2006 som et bredt politisk forlig mellem den daværende V-K-regering, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale Venstre.

Socialdemokratiet har allerede tilkendegivet, at man som regeringsparti vil sætte sig i spidsen for at vedtage en yderligere stigning i pensionsalderen.

I Dansk Folkeparti åbner beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted, der var med til at lave velfærdsforliget for 13 år siden, til gengæld for et opgør med den støt stigende folkepensionsalder.

"Jeg kan sagtens forestille mig, at vi stopper ved en pensionsalder på 68 år," siger Bent Bøgsted til Politiken.

Hos Radikale Venstre ser man overhovedet ikke grund til at "trykke på pauseknappen" i forhold til køreplanen i velfærdsforliget. Venstre mener, at betingelserne for at hæve pensionsalderen er opfyldt.

(ENNE ARTIKEL ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF POLITIKEN)

Mere fra FinansWatch

Finanstilsynet langer flere påbud ud til PFA

Inspektion i 2020 har resulteret i en stribe påbud fra Finanstilsynet til PFA. Ifølge topchef har pensionsselskabet enten allerede rettet op på de områder, som Finanstilsynet har rettet kritisk fokus på, eller er i gang med det.

Rådgiver: Provisionsforbuddet fungerer ikke i Danmark

Provisionsforbuddet fungerer ikke i Danmark, fordi det i vid udstrækning er banker, der ejer investeringsforeningerne, mener investeringsrådgiver Nikolaj Holdt Mikkelsen. Han ser frem til, at Finanstilsynet vil undersøge området.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs