FinansWatch

Pensam siger nej tak til olieselskaber

Pensam har valgt at ekskludere 26 af de største olieselskaber i verden. En beslutning, der er truffet ud fra pensionskassens bestræbelser på at gøre sin investeringsportefølje grønnere. Det skriver Information.

Pensam satser grønt og udelukker derfor en række olieselskaber fra sin forretning. Foto: Ritzau Scanpix/Torben Christensen

Pensam tager nu et opgør med nogle af verdens største olieaktører. Pensionskassen har solgt fra for 130 mio. kr. og samtidig blacklistet 26 olieselskaber i forhold til fremtidige investeringer. Pensam vil tage hensyn til ambitionerne i Paris-aftalen, lyder forklaringen.

Det skriver Information lørdag.

"Vi har tidligere fjernet en række selskaber inden for kul og tjæresand. Nu har vi fået mulighed for at måle på, hvordan vi egentlig kan få den største effekt ud af at sortere fra i den traditionelle olieindustri," siger Torsten Fels, adm. direktør i Pensam, til avisen.

Pensam har i dag omkring 100 selskaber stående på en liste, som der ikke må investeres i ud fra klimahensyn. Det er selskaber inden for kul, tjæresand og olie, skriver Information. De seneste 26 på listen er blandt andet blevet tilføjet på baggrund af en analyse, som organisationen Carbon Tracker har lavet. Den viser, hvilke selskaber der har størst risiko for negative påvirkninger i forhold f.eks. Paris-aftalens to graders-mål.

Pensam frasælger blandt andre kinesiske Sinopec, russiske Lukoil, norske Equinor samt amerikanske selskaber som Marathon Oil, Apache og Hess. Greenpeaces klimapolitiske leder Jens Matthias Clausen kalder over for Information frasalgene for en fin start, men bemærker, at der kan være behov for at gå længere endnu.

 

Pensam sætter klimamål: Skal femdoble andelen af grønne investeringsaktiver i 2025

Pensionsselskaber kan være på vej til at smide oliegiganter på porten

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere