FinansWatch

Pensionsselskab vil frasælge aktier i besatte områder

Kritik får nu Velliv til at forsøge at sælge sine aktier i selskaber, som opererer i besatte områder. Velliv har aktier mere end 100 mio. investeret i den slags kontroversielle virksomheder.

Foto: Nordea

Pensionsselskabet Velliv, der leverer pensionsløsninger til mere end 300.000 danskere, vil nu forsøge at skille sig af med sine aktier i virksomheder, der opererer i besatte områder.

Det sker som reaktion på, at Dagbladet Information torsdag kan afdække, at den danske pensionsbranche har aktier for 509,8 mio. kr i ni virksomheder, som er sortlistet af et eller flere af de 17 største danske pensionsselskaber på grund af deres aktiviteter i besatte områder.

Sammen med PKA skiller særligt Velliv sig ud. De to pensionsselskaber står med aktier for henholdsvis 306 mio. kr. og 98 mio. kr. for omkring 80 pct. af investeringerne i de kontroversielle virksomheder.

Investeringerne vækker kritik fra Mellemfolkeligt Samvirke, og det gør "indtryk", skriver Vellivs chef for ansvarlige investeringer, Thomas H. Kjærgaard, til Information.

Aktierne er ejet via en ekstern fond, som pensionsselskabet ikke selv kan bestemme direkte over. Men som Thomas H. Kjærgaard skriver til Information:

"Vi har meddelt forvalteren, at vi ikke finder, at investeringen skal indgå i investeringsuniverset."

Det er ikke ulovligt for firmaer at have økonomiske aktiviteter i besatte områder, og det er heller ikke ulovligt for pensionsselskaberne at investere i dem. Men pensionsselskaberne bør vurdere investeringerne i forhold til en blødere grænse, som handler om, hvorvidt investeringerne bidrager til at forlænge besættelsen, mener forkvinde for Mellemfolkeligt Samvirke Helle Munk Ravnborg.

"Det følger af den ansvarlighedspolitik, som flere og flere af dem heldigvis har vedtaget," siger hun til Information.

Størst er de danske pensionsselskabers investeringer i den amerikanske teknologivirksomhed Motorola Solutions. Derudover har de investeret i en række israelske banker, som blandt andet er involveret i byggeri i bosættelserne, og det tyske firma Heidelberg Cement, der driver et stenbrud på Vestbredden.

Som det første danske pensionsselskab offentliggjorde MP Pension i begyndelsen af 2019 en detaljeret begrundelse for, hvorfor de mener, at Heidelberg Cement og Motorola Solutions opererer i strid med blandt andet FN's retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv og OECD's retningslinjer for multinationale selskaber.

I Motorolas tilfælde vurderer MP Pension, at firmaet med "sine leverancer af sikkerhedsudstyr, der anvendes som en kritisk del af infrastrukturen i de israelske bosættelser" bidrager "til den overtrædelse af den internationale folkeret, som bosættelserne vurderes at udgøre".

Vurderingen baserer sig på principper og retningslinjer, som stort set alle danske pensionsselskaber har tilsluttet sig.

Underdirektør i pensionsselskabet PKA Dewi Dylander siger til Information, at MP Pensions analyse "selvfølgelig gør indtryk".

"Men hvert pensionsselskab skal gøre deres eget hjemmearbejde først, og det tager tid," siger hun til Information.

Mere fra FinansWatch

Fagboss indkalder til krisemøde for at ”afklare forhold” om privatliv

Hovedbestyrelsen i 3F er lørdag blevet indkaldt til et krisemøde af formand Per Christensen, efter at B.T. fredag aften kunne fortælle, at fagbossen har levet et dobbeltliv. Per Christensen, der har tunge bestyrelsesposter i finanssektoren, skal blandt andet forklare, om han har brugt ressourcer fra forbundet på at dække over sit dobbeltliv.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs