FinansWatch

Pensionskasse dropper investeringer i atomvåben efter kritik

Fremover er det slut med investeringer i atomvåben og et særligt mineselskab hos Pædagogernes Pension.

Foto: Ritzau Scanpix/DESMOND BOYLAN

Pædagogernes Pension, PBU, blev sammen med tre andre pensionsselskab forleden udsat for kritik i Dagbladet Information. Det skete fordi selskaberne som de eneste blabndt 17 selskaber har investeret mere end 1 pct. af deres samlede beholdninger i virksomheder, der er involveret i atomvåben.

Men det skal være slut nu, fremgår det af en pressemeddelelse.

For selv om pensionskassen i mere end 10 år har haft en linje om ikke at ekskludere et selskab eller en hel branche, er det på et delegeretmøde i pensionskassen nu blevet besluttet, at PBU fremover ikke investerer i atomvåben.

Desuden skal den hellere ikke længere skyde penge i mine- og handelsselskabet Glencore, "som er en af verdens mest problematiske virksomheder," lyder det i meddelelsen.

"For et år siden valgte vi på baggrund af delegeretforsamlingens klare anbefaling at udelukke supermarkedskæden Walmart. Og nu indstiller vi så til bestyrelsen, at mine- og handelsselskabet Glencore også bliver ekskluderet. Selv om hovedlinjen er en anden, kan vi simpelthen blive nødt til at tage dette skridt en gang imellem," udtaler ESG-ansvarlig i Pædagogernes Pension, Rasmus Juhl Pedersen.

Samlet set var der dog stadig opbakning til linjen om aktivit ejerskab – altså om at påvirke selskaber, der investeres i, i en mere bæredygtig retning i stedet for at ekskludere dem.

Desuden blev det besluttet, der skal være krav om overenskomst, når pensionskassen bygger ejendomme i Danmark.

Fire danske pensionsselskaber har store investeringer i atomvåben

Mere fra FinansWatch

Sorte selskaber bag pensionsbranchens grønne milliarder

Flere pensionsselskaber har talt olieselskaber som BP, Shell og Halliburton med i de 248 mia. kr., branchen har meldt ind som "grønne investeringer" til regeringens klimapartnerskab for finanssektoren. "Vanvittigt," lyder det fra kritiker.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs