FinansWatch

Pensionsselskaber på stribe sælger deres aktier i tjæresand

Danske pensionskasser trækker sig i stor stil ud af tjæresandsselskaber. Informations data viser, at deres investeringer alene i årets første måneder er faldet med flere hundrede mio. kr.

Foto: Greepeance

Danske pensionsselskabers involvering i virksomheder, der udvinder olie fra tjæresand, ser ud til at være stærkt aftagende.

Udvindingen er en kontroversiel praksis på grund af den høje udledning af CO2 og de negative konsekvenser for store naturområder i Canada. Alligevel har flere danske pensionsselskaber indtil for nylig beholdt deres aktier i virksomhederne. Men på få måneder er der sket en markant udvikling.

I begyndelsen af året indsamlede Dagbladet Information data for de 17 største danske pensionsselskaber og fandt for i alt 680 mio. kr. i aktieinvesteringer i særligt fem store canadiske virksomheder. Men i løbet af de seneste måneder har både Danica Pension, AP Pension, ATP og PensionDanmark oplyst til Information, at de har solgt aktier fra.

Det betyder, at danske pensionsselskaber ifølge Informations undersøgelse nu ejer for 386 mio. kr. aktier i tjæresand – et fald på over 40 procent på få måneder. Tallet er baseret på de seneste tilgængelige aktielister i de 17 selskaber, men det kan ikke udelukkes, at danske pensionsselskaber efterfølgende kan have opkøbt aktier i virksomheder, der udvinder olie fra tjæresand.

I denne uge vedtog AP Pensions bestyrelse, at pensionsselskabet vil ekskludere virksomheder, der får mere end 30 procent af omsætning inden for tjæresand. Pensionsselskabet oplyser, at de har mere end halveret beholdningen i tjæresand.

"I vores politik for ansvarlige investeringer står der, at vi støtter Parisaftalen, og det har vi lavet en række initiativer for at understøtte," siger investeringsdirektør Ralf Magnussen til Information.

PensionDanmark og ATP har solgt for lidt over 70 mio. kr. og har nu ingen aktier i canadiske tjæresandsselskaber.

"Vi kommenterer ikke på enkeltaktier, men grundlaget for vores dialog med selskaber, hvis aktiviteter har stort klimaaftryk, er, at de skal have – eller stræbe efter – en forretningsmodel, som er i overensstemmelse med Parisaftalens målsætninger," siger Ulrikke Ekelund, direktør for kommunikation og presse i PensionDanmark til Information.

Velliv, Sampension, og Industriens Pension er nu de pensionsselskaber med de største beholdninger af tjæresandsaktier.

"Det er et område, som endnu er uafklaret. Hidtil har vi ikke valgt at skubbe det helt ud, og det har fyldt meget lidt i porteføljen. Men vi skal have området analyseret igen," siger Peter Lindegaard, der er chef for noterede investeringer i Industriens Pension, til Information.

(DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF INFORMATION)

Pensionsselskaber har kontroversielle investeringer for over 42 mia. kr.

Pensionskasser har aktier for en milliard i Saudi-Arabiens våbenleverandører

Medlemmer kræver, at pensionskasse dropper lån til fossilindustrien 

Mere fra FinansWatch

Fagboss indkalder til krisemøde for at ”afklare forhold” om privatliv

Hovedbestyrelsen i 3F er lørdag blevet indkaldt til et krisemøde af formand Per Christensen, efter at B.T. fredag aften kunne fortælle, at fagbossen har levet et dobbeltliv. Per Christensen, der har tunge bestyrelsesposter i finanssektoren, skal blandt andet forklare, om han har brugt ressourcer fra forbundet på at dække over sit dobbeltliv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs