FinansWatch

Pensionskasse ekskluderer tre selskaber af etiske årsager

Tre udenlandske selskaber, som pensionsselskabet har investeret i, ryger nu på eksklusionsliste, mens også nye betænkeligheder om konfliktramte områder bliver luftet.

Foto: PR

Bestyrelsen i pensionskassen MP Pension har ekskluderet tre selskaber, som pensionskassen aktuelt har investeringer i.

Det skriver MP Pension på sin hjemmeside.

Der er tale om det statsejede marokkanske selskab OCP Group, tyske Heidelbergcement og amerikanske Motorola Solutions, oplyser selskabet. Mandag har selskabet ligeledes offentliggjort et standpunktspapir om selskaber, der opererer i væbnede konflikter eller konfliktramte områder.

"Konfliktramte områder er et emne, der vækker stærke følelser hos mange mennesker — herunder vores 130.000 medlemmer. Vi har virkelig lagt os i selen for at vurdere selskabernes adfærd objektivt i forhold til de internationale retningslinjer fra FN og OECD — præcis som MP Pension plejer at gøre for at få ansvarlighed og afkast til at gå hånd i hånd," siger Jens Munch Holst, der er direktør i MP Pension.

Selskabet oplyser endvidere, at man er gået i skærpet dialog med 17 selskaber, som på nuværende tidspunkt opererer på en måde i konfliktramte områder, som overtræder pensionskassen nye retningslinjer.

Oliesektoren er ikke helt udelukket

Pensionskassen, der også ejer en portion aktier i Mærsk-koncernen, annoncerede sidste år, at man ville sælge ud af sine aktier inden for olie, kul og tjæresand.

Det betyder dog ikke, at alle selskaber, der på den ene eller anden måde er eksponeret mod sektoren, i fremtiden er umulige at investere i for pensionsselskabet. Det afhænger nemlig af, hvor stor en andel af toplinjen, der er rettet mod de industrier, og rene midstream og downstream-selskaber - altså serviceselskaber og raffinaderier - er eksempelvis heller ikke omfattet.

Ifølge MP Pension er det derfor også potentielt muligt at beholde eller investere yderligere i et borerigselskab som Maersk Drilling, men selskabet understreger, at det endnu ikke har truffet en beslutning om, hvordan det forholder sig ved den ventede selvstændige notering.

"Det er nok ikke forkert at sige, at det er mindre sandsynligt, at MP investerer, end at den "gennemsnitlige danske pensionskasse" gør det. Vi har meget fokus på de langsigtede risici i olie- og gassektoren og tænker også umiddelbart, at Mærsk Drilling ikke er så voldsomt diversificerede både hvad geografi og deres services."

"Når det er sagt, så bliver det et stort børsselskab, som ser ud til at stryge ind i C25-indekset, og som sådan kan det være svært ignorere — især hvis vi en dag i fremtiden skulle bedømme, at selskabet er blevet for billigt prisfastsat," lød det fra Anders Schelde, der er investeringschef hos MP Pension i begyndelsen af februar.

Investeringschef vil have danske bestyrelser "ud af herreværelset" 

EU sortlister Saudi-Arabien for slap kontrol mod hvidvask 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs