FinansWatch

Danske pensionskasser dropper selskaber med ringe skattemoral

Pensionsselskaber tjekker nu, om virksomheder for eksempel sender penge i skattely, inden danskernes pensionspenge investeres.

Torsten Fels, adm. direktør i Pensam | Foto: PR.

De fleste pensionsselskaber har for længst droppet investeringer i tobaksaktier og klyngebomber. Der er også lukket for kassen, hvis en virksomhed ser stort på miljø, menneskerettigheder og arbejdsvilkår. Men nu går en hel stribe pensionsselskaber et skridt videre i bestræbelserne på at investere danskernes pensionsmilliarder mere moralsk ansvarligt og bæredygtigt. Det skriver Politiken mandag.

Også virksomhedernes skatteadfærd og moral bliver tjekket og vurderet, inden pensionsselskaber som PenSam, PFA, PensionDanmark, PBU og PKA beslutter, om de vil investere kundernes penge.

Det kan få konsekvenser, hvis det viser sig, at virksomheden konsekvent kanaliserer sine overskud gennem skattelylande, har en unaturlig lav skattebetaling, eller hvis virksomheden er præget af hyppige sammenstød med skattemyndighederne.

"En ordentlig og anstændig skattebetaling er forudsætningen for, at vores medlemmer kan levere en god, offentlig service til borgerne. Derfor er det naturligt for os at gøre skattemoral til et selvstændigt fokusområde, når vi investerer," siger PenSams administrerende direktør, Torsten Fels, der forvalter pensionsopsparinger for omkring 400.000 offentligt ansatte, til Politiken.

Som flere andre pensionsselskaber arbejder PenSam tæt sammen med et såkaldt screeningselskab, der har gjort det til et speciale at tjekke etik og moral blandt de virksomheder, pensionsselskaberne har kig på – eller har købt sig ind i.

Her skal screeningsdetektiverne nu også belyse virksomhedernes skattemoral via revisions- og regnskabsanalyser, rapporter og indlæg fra kritiske græsrodsbevægelser – eller ved at granske store og små skattesager, der måtte være rejst af myndighederne.
Samtidig følger detektiverne med i alle mediedækkede skattesager som eksempelvis Panama Papers, hvor fortrolige oplysninger om konkrete firmaers skatteforhold blev lækket fra et advokatfirma i Panama.

"Skattemoral er et helt nyt screeningsområde, der er ved at etablere sig med danske pensionsselskaber som frontløbere," siger Palle Ellemann, underdirektør i den danske afdeling af det canadisk-hollandske screeningsselskab Sustainalytics, der blandt andre arbejder for PenSam, PBU og PFA.

Denne artikel er en historie fra Politiken udsendt via Ritzau.

ATP frygtede at Macquarie ville finde udenlandske TDC-partnere

EU-parlamentariker vil have bankbøder som i USA 

Mere fra FinansWatch

Topdanmark holder udbyttefest

Ved den kommende generalforsamling vil Topdanmark foreslå at uddele, hvad der svarer til 145 pct. af årets overskud. Det er mere, end analytikerne havde regnet med.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs