FinansWatch

Forsikringsforbund om tidlig pension: Man kan også blive psykisk nedslidt

Der er for tiden politisk fokus på de fysisk nedslidte danskere, men det skaber en unuanceret debat, lyder det fra Forsikringsforbundet.

Foto: PR

Den seneste måned har pensionsalder været i fokus som sjældent set før.

Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti har til dels blandet blod på at lade de fysisk nedslidte Sosu-medarbejdere og tømrere komme tidligere på pension end eksempelvis akademikerne.

En mission, som både 3F og FOA's medlemmer kan se frem til at høste frugterne af. Men der er en vigtig og overset nuance i debatten, lyder det fra Forsikringsforbundets landsformand, Charlotte Hougaard:

"...diskussionen bliver ensidig og unuanceret, når den alene fokuserer på den fysiske nedslidning. For hvad hvis man er nedslidt mentalt og ikke kan passe sit arbejde?" skriver Charlotte Hougaard i en skriftlig kommentar.

Stress og KPI'er

Selvom kontorfolket ofte ses som modpol til håndværkerne og personalet i eksempelvis ældreplejen, da der eksempelvis er markant færre arbejdsulykker på storrumskontorer end på byggepladserne, så kan ifølge Charlotte Hougaard stadig blive nedslidt.

"...mange medlemmer af Forsikringsforbundet (oplever red.) en stigende risiko for mental nedslidning. Det skyldes et højt arbejdspres, konstante præstationsmålinger, stigende krav om effektivisering og ikke mindst utallige forandringer, der kan skabe utryghed på jobbet," skriver hun og fortsæætter:

"Disse betingelser påvirker det psykiske arbejdsmiljø, og vi ved, at mange af vores medlemmer enten er sygemeldt med stress eller i risiko for at blive det."

Fokus på forebyggelse

I stedet for udelukkende at diskutere hvornår nedslidte danskere må trække sig tilbage, mener Forsikringsforbundets landsformand snarere, at man skal finde ud af, hvordan man helt undgår nedslidningen.

"Vi vil gerne hæve det til en diskussion om, hvad vi kan gøre for at undgå, at medarbejdere i det hele taget bliver syge af at gå på arbejde. Det handler om forebyggelse og om at være i stand til at opretholde et langt og holdbart arbejdsliv, og om at have helbred og overskud til at arbejde gennem et helt arbejdsliv," skriver Charlotte Hougaard.

Da FinansWatch snakkede med blandt andre PFA's topchef Allan Polack i sidste måned, advarede han mod at forsimple et meget komplekst problem ved en differentiering af pensionsalderen.

Socialdemokratisk udspil deler vandene hos pensionsselskaber 

Mere fra FinansWatch

Finanstilsynet langer flere påbud ud til PFA

Inspektion i 2020 har resulteret i en stribe påbud fra Finanstilsynet til PFA. Ifølge topchef har pensionsselskabet enten allerede rettet op på de områder, som Finanstilsynet har rettet kritisk fokus på, eller er i gang med det.

Rådgiver: Provisionsforbuddet fungerer ikke i Danmark

Provisionsforbuddet fungerer ikke i Danmark, fordi det i vid udstrækning er banker, der ejer investeringsforeningerne, mener investeringsrådgiver Nikolaj Holdt Mikkelsen. Han ser frem til, at Finanstilsynet vil undersøge området.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs