FinansWatch

DF’s gamle allierede advarer mod pensionskurs

Tidligere finansminister Thor Pedersen (V) angriber ideen om differentieret pensionsalder, som S og DF foreslår. Det er umuligt, lyder det. DF holder fast.

Bent Bøgsted og Kristian Thulesen Dahl (DF). | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Da danskernes pensionsalder senest var et politisk stridspunkt, var daværende finansminister Thor Pedersen (V) hovedarkitekten bag at lade pensionsalderen stige i takt med levealderen.

Det skete med det brede velfærdsforlig, som VK-regeringen vedtog i 2006 sammen med S, DF og R. Nu ønsker et flertal med S og DF i spidsen at gøre op med den reform, Thor Pedersen kalder sit hjertebarn. Partierne vil tvinge regeringen til at forhandle om en differentieret pensionsalder, så udvalgte grupper kan på pension før andre.

"Det kan simpelthen ikke lade sig gøre," advarer Thor Pedersen i et interview med Politiken fredag. Han var blandt de absolut foretrukne Venstre-ministre hos Pia Kjærsgaard og Kristian Thulesen Dahl, som han lavede alle finanslove med fra 2001 til 2007.

Thor Pedersen understreger, at han ikke er ude med et partipolitisk budskab, men er bekymret for det system, han selv har defineret:

"Det er ikke mit ærinde at kritisere Kristian Thulesen. Jeg vil bare gøre opmærksom på, hvad det er for en sump, man vil bevæge sig ud i," siger han til Politiken.

Pedersen opponerer ikke mindst imod partiernes idé om at lade antallet af år på arbejdsmarkedet afgøre, om borgere kan trække sig tidligere tilbage end efter de nuværende regler.

Som et eksempel på hvor svært det er at definere, hvor længe en person har været på arbejdsmarkedet, siger Thor Pedersen:

"Fiskerne har et hårdt job. Men hvordan regner du fiskernes arbejdstid ud? Er det, når de er på havet, at det er hårdt? Eller når de sidder derhjemme og får en psykisk belastning, fordi de venter på at få lov til at gå på havet?" spørger han i Politiken.

I Dansk Folkeparti vil formand Kristian Thulesen Dahl ikke forholde sig til Thor Pedersens indvendinger. Finansordfører René Christensen fastholder, at både antal år på arbejdsmarkedet og særlige erhvervsgrupper er oplagte kriterier for den individuelle pensionsalder.

"Man skal tage det alvorligt, at der er nogle mennesker, som har et job, der er fysisk og psykisk mere krævende end andre, og det kan godt være, de får mulighed for at bidrage i en lidt kortere periode," siger han til Politiken og fortsætter:

"Og så anerkender jeg selvfølgelig, som Thor Pedersen også siger, at det her ikke lige er at gå over i Finansministeriet og sætte to streger under facit."

Denne artikel er videredistribueret af Ritzau på vegne af Politiken.

DF vil genåbne forhandlinger om tilbagetrækningsreformen

Radikale foreslår forbedret seniorpension til nedslidte 

Mere fra FinansWatch

Spar Nord udsteder kapital for 500 mio. kr.

Spar Nord er nået til enighed med en række professionelle investorer om udstedelse af tier 2-kapital. Obligationerne udstedes med Nykredit og Spar Nord som Joint Bookrunners.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs