FinansWatch

Industriens Pension dropper kul

Som de første i Danmark vil Industriens Pension ikke længere investere medlemmernes millioner i kulminedrift eller kulindustri. Pensionsselskabet sælger nu sine aktier i kulindustri.

Foto: /ritzau/AP/Huang Shi Peng

Det er slut med at investere medlemmernes penge i kulminer og selskaber, der tjener penge på at producere kul.

Sådan lyder budskabet nu fra Industriens Pensions bestyrelsesformand, Mads Andersen. Det skriver Fagbladet 3F.

"Vi har længe overvejet, om det var den rette vej at gå, og nu træffer vi endelig beslutningen," siger han.

Andre pensionsselskaber herhjemme har før taget lignende tiltag. Men intet pensionsselskab er gået hele vejen og fuldstændig fjernet alle investeringer i kulindustri før nu.

"Når vi siger, at vi dropper investeringer i kulindustri, er det 100 procent. Vi har nultolerance over for investeringer i kulminedrift fremadrettet. Finder vi ud af, at et selskab, vi har investeret i, begynder at tjene penge via ejerskab i kulminer eller produktion af kul, sælger vi vores portefølje hos firmaet," forklarer Mads Andersen.

Helt konkret betyder den nye beslutning, at Industriens Pension nu sælger sine investeringer fra i 30 selskaber, der har haft en større eller mindre andel af omsætningen fra produktion af kul.

Samtidig blacklister Industriens Pension alle selskaber, der arbejder med kulminedrift eller tjener penge på udvindingen af kul.

"Vi kommer til at screene vores investeringer grundigt for at overholde denne nultolerance over for kulminedrift," siger Mads Andersen.

Årsagen til at Industriens Pension tager skridtet helt ud og dropper kul, er flersidet.

Men først og fremmest handler det om, at særlig kulminedrift i årevis har kæmpet med at overholde basale vilkår for at drive ordentlig virksomhed.

"Vi tror på, at dialog er vejen frem. At vi med vores investeringer har en mulighed for at påvirke selskaber til at træffe andre og bedre valg. Men i lang tid har vi kunnet konstatere, at den dialog ikke har flyttet noget indenfor kulindustrien. Og til sidst må man sige stop," siger Mads Andersen.

Som andre pensionsselskaber har Industriens Pension en række etiske retningslinjer, de arbejder inden for.

Forholdene for de ansatte skal være i orden og virksomheden skal gøre sit bedste for at forurene mindst muligt.

"Men vi har i nogle år oplevet, at lige netop kulindustrien har en uheldig tendens til at forurene nærmiljøet markant værre end andre energikilder. Det er især tydeligt, hvis man ser, hvordan minedrift foregår i de sydamerikanske lande, hvor minerne kan forurene hele lokalsamfund," siger Mads Andersen.

"Samtidig ser vi ofte meget dårlige arbejdsforhold for de ansatte, som heller ikke har de basale rettigheder, som vi mener de fortjener som arbejdstagere. Og det vil vi ikke støtte med vores investeringer," siger Mads Andersen.

Selv om Industriens Pension går foran og nu dropper alle investeringer i kul, vil selskabet stadig placere medlemmernes penge i andre af de såkaldt sorte energikilder, som olie og gas.

"Verden er ikke dér endnu, hvor vi kan undvære olie og gas. Hele vores transportsektor er stadig afhængig af olie. Og hvis vi vil have, at vores varmeværker ikke skal bruge kul længere, har vi brug for gas til at klare den omstilling. Vi er ikke der, hvor vi kan lave grøn energi til at dække alle behov endnu," siger Mads Andersen.

Sammenlignet med kul forurener olie og gas markant mindre. På samme tid påvirker de sjældnere nærmiljøet i lige så høj grad eller udsætter deres ansatte for lige så dårlige arbejdsforhold, påpeger Mads Andersen.

"Samtidig er vi også en pensionskasse. Vi er sat i verden for at tjene penge til vores medlemmer, så deres virkelighed er bedre, når de går på pension, og det står vi ved," siger han.

"Men vi investerer allerede nu store summer i grøn energi og ejer blandt andet store andele af vindmølleparker og solceller. Det vil vi fortsætte med at se nærmere på, og som energikilderne udvikler sig, vil vi følge med i vores investeringer," siger Mads Andersen.

Hos miljøorganisationen Greenpeace skaber det glæde, at Industriens Pension nu dropper alle investeringer i kulminedrift og kulindustri.

"Kul er klart det værste af de fossile brændstoffer. Når du dropper kul, har du taget et vigtigt og stort skridt i den rigtige retning og vi synes, det er et rigtig godt signal Industriens Pension sender til andre," siger Jens Mattias Clausen, klimapolitisk rådgiver for Greenpeace.

Han håber, at andre danske pensionsselskaber vil gå samme vej – og at Industriens Pension vil overveje at droppe sine andre investeringer i sort energi som olie og gas i fremtiden.

"Vi ved, at klimakrisen er så alvorlig, at vi skal halvere vores C02-forbrug med 50 procent over meget kort tid. Det kræver endnu større skridt fra os alle. Vi er nødt til at rykke nu for at undgå de værste konsekvenser af klimaændringerne og forhøjede temperaturer. Men at droppe kul er et godt første skridt," siger Jens Mattias Clausen.

DENNE ARTIKEL ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF FAGBLADET 3F

Mere fra FinansWatch

Fagboss indkalder til krisemøde for at ”afklare forhold” om privatliv

Hovedbestyrelsen i 3F er lørdag blevet indkaldt til et krisemøde af formand Per Christensen, efter at B.T. fredag aften kunne fortælle, at fagbossen har levet et dobbeltliv. Per Christensen, der har tunge bestyrelsesposter i finanssektoren, skal blandt andet forklare, om han har brugt ressourcer fra forbundet på at dække over sit dobbeltliv.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs