FinansWatch

Professorer kalder S-forslag til pension bøvlet

Et politisk flertal vil have en differentieret pensionsalder. Flere forskere har har svært ved at se, hvordan det skal kunne ske.

Nedslidte danskeres mulighed for at gå på pension er blevet et højaktuelt tema på Christiansborg, efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) presset af S og DF har indvilget i at diskutere emnet med partierne.

Men forhandlingerne om en ny pensionsmodel kan blive op ad bakke, hvis udgangspunktet er Socialdemokratiets forslag om en differentieret pensionsalder afgjort af objektive kriterier, vurderer flere eksperter over for Politiken.

"Vi fandt i Velfærdskommissionen frem til, at en simpel regel ikke kan løse problemet, for tommelfingerregler giver meget let urimeligheder," siger Torben M. Andersen, der var formand for Velfærdskommissionen i 00’erne og Pensionskommissionen i 10’erne, til Politiken.

Socialdemokratiet foreslog i sidste uge, at objektive kriterier skal afgøre, hvem der kan gå to eller tre år tidligere på pension. En stærk markør skulle være antallet af år på arbejdsmarkedet, forklarede partileder Mette Frederiksen. I denne uge bakkede Dansk Folkeparti op om principperne i hendes udspil, og der er dermed umiddelbart flertal for en differentieret pensionsalder.

Men det er en vanskelig øvelse, lyder vurderingen.

"Hvis man laver en regel om, at alle, som har været på arbejdsmarkedet i 40 år, kan trække sig tilbage, vil man straks se et eksempel på en nedslidt person, der har arbejdet i 38 år, som vil komme i klemme," siger Torben M. Andersen, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet, til Politiken.

"Selv om mange af de nedslidte har været længe på arbejdsmarkedet, er det ikke dem alle. Og omvendt er det langtfra alle, som har været længe på arbejdsmarkedet, der er nedslidte og har et behov for at kunne trække sig tilbage," siger han.

Heller ikke et andet medlem af Velfærdskommissionen, professor emeritus Jørn Henrik Petersen, mener, at antal år på arbejdsmarkedet »i sig selv er nogen vanvittig god markør«, fordi det ikke nødvendigvis indikerer, om folk er nedslidte.

Også velfærdsforsker Bent Greve synes principielt, at differentieret pension er rigtigt, men antallet af år på arbejdsmarkedet er ikke nødvendigvis et godt kriterium. Tidligere pension må kræve sundhedsfaglige kriterier for at sikre, at reelt nedslidte får adgang.

"Skrækscenariet er, at man får skabt et system, hvor for mange trækker sig tilbage i stil med efterlønsordningen," siger Bent Greve, der er professor på Roskilde Universitet, til Politiken.

Et andet problem med at give pension ud fra arbejdsår er, at data, der kan dokumentere, hvor længe man har været på arbejdsmarkedet, ikke findes før om cirka 10 år, konstaterer Bent Greve.

Denne artikel er videredistribueret af Ritzau på vegne af Politiken.

Radikale skyder på S: Pensionsudspil skabt til valgkamp, ikke virkelighed

V-bagland bakker op om lavere pensionsalder 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs