FinansWatch

Pauseøvelser forebygger skader og løfter humøret hos PFA og Danica

ET HOLDBART ARBEJDSLIV: Elastikker og "powerbreaks" vinder indpas på kontorer landet rundt. Også i pensionsselskaberne PFA og Danica har man indført elastikøvelser og pauseøvelser. Det betyder ikke bare noget for sundheden – det løfter også humøret, siger afdelingschef.

"Mange virksomheder vil gerne passe godt på deres medarbejdere, men de finder også ud af, at når man gør noget andet med sine kollegaer på kontoret, løsner det også stemningen," siger Iben Rask, der lever af at tage ud og lave elastikøvelser på kontorer. | Foto: Privat

Forskning viser, hvis man normalt sidder foran en computer i lang tid hver dag, så har bare et par minutters daglig træning stor effekt på sundheden og forebyggelse af skader.

Det kan for eksempel være såkaldte "powerbreaks", pauseøvelser eller elastikøvelser på kontoret. 

Hvis man spørger afdelingschef i Danica Pension, Lone Smed, er pauseøvelser på kontoret ikke bare med til at forebygge nakkeproblemer. Det giver hende også et ekstra smil på læben og en kort pause fra arbejdet:

"Vi har powerbreaks i huset, hvor vi stopper op i dagligdagen og laver nogle øvelser. Det er sjovt. Man bliver faktisk i godt humør af det, for du får tankerne væk fra det hele og gang i kroppen."

Hun bakkes op af Iben Rask, der lever af at tage ud og lave elastikøvelser på kontorer med sin virksomhed "Rask".

"Mange virksomheder vil gerne passe godt på deres medarbejdere, men de finder også ud af, at når man gør noget andet med sine kollegaer på kontoret, løsner det også stemningen. Jeg synes, det er sjovt at arbejde i lidt konservative miljøer, få prikket til medarbejderne og sige: "Det er helt okay, vi står og laver det her." Det er sjovt."

FinansWatch sætter for tiden fokus på, hvordan finansvirksomheder arbejder med at skabe et mere sundt og holdbart arbejdsliv i en tid med store forandringer.

PFA Pension er en af de virksomheder, som opfordrer ledere og medarbejdere til at tage to gange fem minutter hver dag med elastikkerne. Det er smart at lave på kontoret, fordi det ikke kræver, at man trækker i træningstøjet, lydet det fra HR-direktør i PFA, Pia Irene Andreasen.

"Nogle simple øvelser med elastikkerne gør to ting. Man får en kort pause fra arbejdet – uden man kommer for langt væk fra det, man laver. Når man laver elastikøvelser, forebygger det spændinger i skulder, nakke og den øverste del af ryggen, som man kan få ved skrivebordsarbejde."

Iben Rask forklarer, at man ved at styrke de mindre muskelgrupper med elastikker nogle gange om dagen kan forebygge ryg- og nakkeproblemer.

"Det skal ikke være hardcore træning. Det handler derimod om at få styrket de mindre muskelgrupper. Hvis vi ikke har styrken omkring de små led og muskelfibre, kan det give problemer senere."

Ildsjæle på kontoret

Der er dog nogle gange behov for, at en af medarbejderne tager teten for at holde gang i øvelserne, forklarer Pia Irene Andreasen fra PFA:

"Det er godt, hvis der er en ildsjæl i området, der kan sige: Nu tager vi lige fem minutter med elastikkerne. Det er der, hvor det får medarbejderne op af stolene. Vi har nogle plakater med øvelser, der er gode at lave."

Iben Rask forklarer, at det er vigtigt at få bygget rutiner op omkring træningsarbejdet, så hverdagen ikke ender med at tage over.

"Det handler om at være positiv over for kroppen og passe på den, for vi skal være lang tid på arbejdsmarkedet."

Læs de øvrige artikler i FinansWatchs artikelserie "Et holdbart arbejdsliv":

Finansmand lagde livsstil om efter skilsmisse: "Jeg kunne have været gået på pub hver dag og drukket mine sorger væk"  

Sådan holder Nordea-chef sig fuld af energi hele dagen

Danicas direktør skød sundhedsudfordring i gang: Nu er det slut med slik og cola

FA: Et holdbart arbejdsliv er et fælles ansvar for virksomhed og medarbejder 

Veltrænet pensionsboss: "Jeg ville ikke bare kunne løbe en tur alene"  

PKA halverer kødforbruget: Der er en fantastisk stemning i kantinen 

Derfor er yogaen blevet en gave for Finansforbundets formand

Et holdbart arbejdsliv: Fysisk og mental sundhed bliver afgørende for finansansatte

Veltrænet pensionsboss: "Jeg ville ikke bare kunne løbe en tur alene" 

PKA halverer kødforbruget: Der er en fantastisk stemning i kantinen

FA: Et holdbart arbejdsliv er et fælles ansvar for virksomhed og medarbejder 

Mere fra FinansWatch

Pensionister i pengenød - her er hele artikelserien

I en stribe artikler har FinansWatch sat spot på det faktum, at landets pensionister og pensionselskaber på vidt forskellig vis håndterer en situation, hvor markedsrenteprodukterne er hårdt udfordrede og vil levere markant lavere udbetalinger end tidligere. Få overblikket her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs