Pensionskasser bliver i saudiske statsobligationer

MP Pension har afhændet statsobligationer fra Saudi-Arabien. Andre pensionskasser afviser lignende tiltag.
Foto: PFA PR
Foto: PFA PR
AF RITZAU

Flere af de store danske pensionskasser har investeret deres kunders penge i saudiarabiske statsobligationer og har ikke umiddelbart i sinde at sælge dem. Det gælder både PFA Pension, Danica Pension, Industriens Pension og Pensiondanmark, skriver Information.

Spørgsmålet er blevet aktuelt, efter at MP Pension, som forvalter pensionsmilliarder på vegne af magistre, gymnasielærere og psykologer, netop har valgt at sælge og ekskludere saudiske obligationer og statsejede virksomheder. Det sker på grund af landets mange menneskeretskrænkelser og drabet på journalisten Jamal Khashoggi.

Ud over Saudi-Arabien har MP Pension ekskluderet blandt andet Etiopien, Bahrain og Thailand, og i alt skal investeringer for 400 mio. kr. omplaceres.

Anders Schelde, investeringsdirektør i MP Pension, forklarer, at pensionskassen allerede havde ekskluderet statsobligationer fra 16 lande.

"Nu strammer vi skruen yderligere og går mere konsekvent til værks. Vi har lagt særligt fokus på menneskeretskrænkelser, og der er så flere lande, der ikke klarer sig i den her nye tilgang," siger han til Information.

Mellemfolkeligt Samvirke opfordrer pensionskasserne til at holde sig fra saudiske statsobligationer.

"Saudi Arabien er et land, der i øjeblikket fører en overfaldskrig i Yemen, hvor de formentlig bruger deres statsobligationer til at finansiere, at de bomber uskyldige folk," siger politisk chef Lars Koch.

Også Amnesty mener, at pensionskasserne skal afhænde saudiarabiske statsobligationer.

"I Saudi Arabien har vi en stat, der har en ekstrem overvågning af civilsamfundet, fængsling af alle kritikere, og som begår krigsforbrydelser i Yemen," siger generalsekretær Trine Christensen.

I PFA Pension følger de situationen i Saudi Arabien tæt.

"Men vi har ikke på nuværende tidspunkt valgt at ekskludere landet," siger Andreas Stang, leder af af arbejdet med ansvarlige investeringer.

Pensiondanmark, der administrerer arbejdsmarkedspensioner for 729.000 lønmodtagere, har en mindre investering på 1,5 mio. dollar i saudiske statsobligationer, og den vil blive diskuteret på et kommende møde i pensionskassens komité for ansvarlige investeringer, oplyser Claus Stampe, investeringsdirektør i Pensiondanmark.

Lægernes Pension oplyser, at selskabet ejer saudiarabiske statsobligationer, men at MP Pensions eksklusion har givet anledning til, at de vil vurdere investeringen på ny.

"Umiddelbart er det vores vurdering, at Saudi-Arabien ikke lever op til kriterierne for lande, som vi ønsker at investere i. Vi har derfor bedt vores screeningbureau kigge nærmere på sagen, inden vi tager skridtet videre," siger finansdirektør Niels Elmo Jensen til Information.

 

/ritzau/

MP Pension sortlister 14 nye lande

PFA's rekordopkøb i Tyskland svinder ind 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også