Udbetalinger fra bankers indekskontrakter rækker kortere og kortere

Indlånsrenten på de såkaldte indekskontrakter, der blev solgt mellem 1956 og 1971 med løftet om bankens højeste indlånsrente, er røget næsten helt ned på 0 pct. over de seneste 10-15 år. Det betyder, at flere danskere ikke kan få udbetalingerne til at række i de fornødne 10 år, der skal til, for at få en tilhørende ydelse fra staten, skriver Finans.
Mediet henviser til en opgørelse fra Mybanker, der viser, at den gennemsnitlige rente på indekskonti er faldet fra 3,6 pct. til 0,15 pct. over 10 år. Konsekvensen er, at når de årlige udbetalinger skal være af en vis størrelse, så løber pensionisterne tør for penge. Udviklingen vækker frustration hos Ældre Sagen.
"Finanstilsynet burde have grebet ind, da bankerne gik fra løftet om højeste indlånsrente. I stedet har tilsyn, ankenævn og politikere valgt bankernes side. Det sparer jo også staten for penge," siger chefkonsulent i Ældre Sagen Claus Blendstrup til Finans.
Ifølge en vurdering fra Pengeinstitutankenævnet skal løftet om højeste indlånsrente dog kun forstås som højeste rente på en anfordringskonto uden særlige vilkår. Direktør for Investering og Opsparing i Finans Danmark, Birgitte Søgaard Holm, anerkender, at den historisk lave rente medfører, at udbetalingsperioden bliver kortere, men peger på, at havde renten udviklet sig modsat, havde det kommet penisonisterne til gode, skriver Finans.