Greenpeace i heftig kritik af ATP for investeringer i "klimasyndere"

Greenpeace indleder en kampagne for at få store pengetanke til at flytte investeringer fra blandt andet olie og kul. Den grønne interesseorganisation revser ATP for at lægge 5 mia. kr. i blandt andet Exxon, Shell og Total. Pensionskassen mener ikke, at man gør noget forkert (Opdateret kl. 10.30).
Foto: PR.
Foto: PR.

Opdateret kl. 10.30 med udvidet kommentar fra ATP.

Interesseorganisationen Greenpeace er ude med heftig kritik af ATP. I en pressemeddelelse om en ny kampagne, som organisationen lancerer med navnet "Flyt pengene", beskylder Greenpeace ATP for at investeret mere end 5 mia. kr. i "nogle af verdens største klimasyndere, heriblandt i olieselskaber som Exxon, Shell og Total."

"Det er trist og paradoksalt, at ATP stadig investerer så mange penge i olie, kul og gas. Fossile brændsler ødelægger jo netop den fremtid, man forsøger at sikre med sin pension," lyder det fra Jens Mattias Clausen, klimapolitisk rådgiver, i meddelelsen fra Greenpeace.

De 5 mia. kr. skal dog ses i forhold til, at ATP's samlede formue udgør tæt på 800 mia. kr., og at man alene i første kvartal af 2018 udbetalte 4,2 i pensioner og engangsudbetalinger.

Ifølge Greenpeace er ca. 32 mia. kr. ud af den samlede ATP-formue investeret i udenlandske børsnoterede aktier, hvoraf omkring 15 pct. er investeret i selskaber og finansinstitutter, der har indtægter på fossile brændsler.

"Alene omkring én milliard kroner er investeret i 12 selskaber, der er sortlistet eller under observation af Norges Oliefond, heriblandt en række store energiselskaber som amerikanske American Electric Power og japanske Shikoku Electric Power," skriver Greenpeace, som opfordrer ATP til at tage et større ansvar for klimaet.

"ATP er hele Danmarks pensionskasse, og vi er alle tvunget til at spare op hos dem, hvad enten vi vil eller ej. Alligevel har vi ingen indflydelse på, hvordan vores pension bliver investeret. Selvom vi har set fremskridt fra ATP i de senere år, tager de stadig ikke reelt klimaansvar. Vi savner virkelig, at ATP fortæller, hvordan man har tænkt sig at sikre, at vores pensionspenge bliver brugt til at understøtte en grøn fremtid, frem for at bidrage til at underminere den," lyder det videre fra Jens Mattias Clausen.

I en udtalelse til Politiken, som også har beskrevet kampagnen, afviser fondsdirektør i ATP, Kasper Ahrndt Lorenzen, kritikken og siger, at pensionsselskabet ikke gør noget forkert. Han fortæller, at selv om selskabet har vedtaget en politik om samfundsansvar i investeringer, men at det ikke betyder, at selskabet siger farvel til alle aktier relateret til kul og olie.

Samtidig påpeger han, at ATP har mulighed for at skubbe de forurenende selskaber i en mere grøn retning via opråb på deres generalforsamlinger, altså såkaldt aktivt ejerskab. Det kan være bedre end bare at sælge aktierne.

"Hvis der er håb forude, hvis man kan se lyset for enden af tunnelsen, så lægger vi gerne noget energi i at facilitere den grønne omstilling," udtaler han.

PKA henter leder til ny bæredygtig afdeling fra ATP

ATP køber 50 pct. af offshore netværksoperatør

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Jyske Bank/pr

Jyske Bank skruer på renten

For abonnenter