FinansWatch

Danske pensionskasser i opgør om aktier i amerikansk supermarkedgigant

Pensionskassen MP Pension har solgt deres aktier i den amerikanske supermarkedsgigant Walmart på grund af de ansattes forhold. Pædagoger holder fast i deres investering.

Pædagogernes og psykologernes pensionskasser står på hver sin side, når det kommer til den amerikanske supermarkedgigant Walmart. Det skriver Avisen.dk.

Walmart har åbenlyst forsøgt at skræmme amerikanske fagforeningsfolk, og er endda gået så langt som at lukke butikker, hvor medarbejderne har organiseret sig.

Det har nu fået MP Pension, der er pensionskasse for magistre og psykologer, til at sælge sin aktiepost på mellem 33 og 37 mio. kr. i Walmart.

Men andre danske pensionskasser har fortsat investeret store millionbeløb i Walmart-aktier. Det viser en gennemgang af pensionskassernes aktiebeholdning, Avisen.dk har foretaget.

Flere af pensionskasserne har rod i fagforeninger og derfor fokus på rettigheder for de ansatte. I top i den kategori er Pædagogernes Pension med en investering på 29 mio. kr.

Det har især været Walmarts modstand mod organisering blandt de ansatte, der har fået MP Pension til at reagere.

"For mig er foreningsfrihed og retten til at organisere sig vigtige. Foreningsfriheden fungerer måske ikke helt ligeså godt i USA, og det er trods alt der, Walmart er størst," fortæller Jens Munch Holst, direktør i MP Pension til Avisen.dk.

Pædagogernes Pension har 29 millioner kroner stående i Walmart. Her kalder udviklingsdirektør Jan Kæraa Rasmussen Walmarts holdning til fagforeninger i USA 'uacceptable'.

Men han understreger også, at virksomheden har gjort store fremskridt på det globale marked, hvor Walmart i blandt andet Chile og Quebec i Canada har tegnet overenskomster.

"Vores håb og strategi er, at den lidt mere pragmatiske politik, hvor de opdager, at man godt kan drive forretning samtidig med, at medarbejderne organiserer sig, vil præge deres uacceptable syn i USA," siger Jan Kæraa Rasmussen til Avisen.dk.

Men Walmart har ikke ubegrænset tid på at få styr på tingene, mener Pædagogernes Pension.

"Hvis vi når derhen, hvor vi ikke ser en udsigt til bevægelse, gør vi noget. Vores tidshorisont er ikke ubegrænset. Jeg tror bare, at nogen af dem, der trækker sig ud, måske gør deres egen sag en bjørnetjeneste. For ledelsen i USA, der står så skarpt overfor fagforeninger, vil få mindre modstand internt," siger Jan Kæraa Rasmussen.

Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Avisen.dk.

Pensionskasse opgiver dialog og sælger alle Walmart-aktier

MP-direktør om Walmart-salg: "Vi har været ret tolerante"

Forsiden lige nu

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere