FinansWatch

Trods færre penge til pensionisterne er pensionsboss tilfreds med farvel til sikkerhedsnet

Pensionister i pengenød: Til trods for at godt 65.000 medlemmer står overfor at få færre penge udbetalt i 2023, så fortryder adm. direktør i Pensiondanmark, Torben Möger Pedersen, ikke, at pensionsselskabet for 15 år siden forkastede det traditionelle pensionsprodukt med garanti til fordel for et produkt, der på godt og ondt følger markedsudviklingen.

Torben Möger Pedersen er adm. direktør i Pensiondanmark og fortryder ikke at medlemmerne sparer op i et markedsrenteprodukt. | Foto: Mik Eskestad

Det var og er fortsat en god ide, at Pensiondanmark investerer sine medlemmers pensionspenge ud fra et markedsrenteprincip.

Det er adm. direktør i en af landets største arbejdsmarkedspensionskasser, Torben Möger Pedersen, ikke et sekund i tvivl om. Også selvom de i alt 65.000 medlemmer, som allerede er på pension og dermed modtager udbetaling, står til at få færre penge mellem hænderne til næste år.

”Det vil jeg bestemt mene. Vores kunder kommer til at mærke en behersket effekt af et ellers dramatisk år på de finansielle markeder, som man skal huske kommer efter ti fantastiske år,” siger Torben Möger Pedersen.

I alt har Pensiondanmark godt 800.000 medlemmer, der som en del af deres medlemsskab i fagforbund som 3F, HK eller Dansk Metal sparer op i arbejdsmarkedskassen.

Bestyrelsen tog beslutningen

I årene efter finanskrisen blev designet bag de traditionelle produkter et snærende bånd, der gjorde det svært for selskaberne at skabe gode afkast i et lavrentemiljø. Det betød at mange pensionsselskaber enten tilbød kunderne at foretage et såkaldt omvalg væk fra gennemsnitsrenter og over mod markedsrente, eller at bestyrelserne på vegne af medlemmerne tog beslutningen.

I pensionskasserne Pensiondanmark og Industriens Pension besluttede bestyrelserne, at går over i markedsrenteprodukter i henholdvis 2009 og 2011, mens kunder i eksempelvis PFA, Sampension og Danica blev bedt om selv at tage stilling til, om de ønskede at gå over til et markedsrenteprodukt.

”At vi i tide skiftede til markedsrente, gav os en investeringsfrihed, som vi har haft stor glæde af. Vi fik afviklet en stor del af obligationsporteføljen og har i stedet sat pengene i ejendomme og infrastruktur. Noget vi ikke kunne gøre med en garanti. Der er ingen tvivl om, at kigger du over de sidste 15 år, så har det været en kæmpefordel,” siger Torben Möger Pedersen.

At 2022 har kurs mod at ende negativt vil dog kunne ses på kontoen hos medlemmerne til næste år. I Pensiondanmark modtager en typisk kunde udbetalinger fra to produkter - ratepension og en livsvarig alderspension. Førstnævnte er uden en såkaldt udjævningsmekanisme, mens den livsvarige alderspension jævner stigninger og fald ud, så der i gode år bliver sat til side i en buffer, som pensionisterne kan spise af i de dårlige.

Til sammenligning har Industriens Pension udjævning på hele deres udbetaling, mens andre såsom Akademikerpension og Pensam bruger flere års afkast til udbetale et gennemsnit.

”I år er afkastet for pensionister aktuelt vel negativt med 3-6 pct. På ratepensionen er der fuld gennemslag, så udbetalingen fra den bliver sat ned med 3-6 pct. Men da det kun er på halvdelen af udbetalingen, så giver vi medlemmerne en høj grad af beskyttelse,” siger Torben Möger Pedersen.

Han understreger, at når et Pensiondanmark-medlem går på pension, er der mulighed for at lægge hele opsparingen over i et livsvarigt produkt og dermed tilvælge udjævning på hele udbetalingen.

Falder 200 kroner

Hvor meget mindre en Pensiondanmark-kunde får udbetalt næste år, afhænger naturligvis af depotstørrelsen. Men antages det, at der årligt modtages 100.000 kr. i udbetalinger, vil effekten være 200 færre kr. udbetalt om måneden.

”Man skal huske på, at der et hierarki i udbetalingerne, hvor den offentlige folkepension og ATP fylder to tredjedele for vores kunder. Ovenpå det kommer så den livsvarige ydelse fra os og til sidst udbetalingerne fra ratepension,” siger Torben Möger Pedersen.

På den baggrund mener han, at Pensiondanmark giver kunderne en god afvejning mellem risiko og stabilitet og afviser umiddelbart at indføre en udjævningsmekanisme på rateudbetalingerne.

”Det er selvfølgelig noget, vi løbende kigger på, men vi har ingen aktuelle planer,” siger han.

Pensionister har vidt forskellige airbags til at tage stødene når opsparingen skrumper

Pensionisterne undgår formentlig havregrødskur - men organisationer ærgrer sig over udbetalingsfald


Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs