FinansWatch

PFAs afkast har haltet i årevis - pensionsekspert frygter ringe kvalitet i alternativ portefølje

Landets største kommercielle pensionsselskab, PFA Pension, har i flere år landet tungt i afkastsammenligninger. Det er en alvorlig sag, når den største pengetanke halter bagefter, lyder det fra partner og medejer af rådgivningsvirksomheden Bedstpension, Gert Nielsen.

Polack har de sidste seks år været adm. direktør i PFA. | Foto: Stine Bidstrup/ERH

Engang var det ofte blandt de bedste, men gennem flere år har det været blandt de ringeste. Det drejer sig om afkastet på markedsrenteprodukter hos landets største kommercielle spiller, PFA.

Et tjek på sammenligningsstatistikker udarbejdet af den uafhængige investeringsrådgiver Nikolaj Holdt Mikkelsen på livscyklusprodukter med middel risiko og 20 år til pension afslører, at målt på 10 års sigte lander PFA på en andenplads med et afkast på knap 9,7 pct. Men måles der kun på afkastet i 2021, lander PFA som nr. sjok med et afkast på 11,34 pct. Lidt bedre går det for PFAs grønne alternativ, der rammer midt i feltet med et afkast på knap 13 pct.

Generelt tegner der sig et billede af, at jo tættere afkastsammenligningen nærmer sig nutiden, desto dårligere klarer PFA sig. I alt forvalter selskabet over 600 mia. kr. i kundemidler, hvilket gør PFA til landets største pensionsselskab, hvis man ser bort fra ATP.

"Det har selvfølgelig en stor betydning om det giver et godt eller et dårligt afkast, når man forvalter så mange milliarder," siger partner i rådgivningsvirksomheden Bedstpension Gert Nielsen.

Han peger på, at frem til omkring 2015/2016 havde PFA en heldig hånd på flere områder, der var med til at forme afkastet. Opskriften hed en overvægt i danske aktier, lang varighed på obligationer og en heldig hånd på valuta.

Nikolaj Holdt Mikkelsen ser et farvel til danske aktier som en stor del af forklaringen på, at PFA engang gjorde det godt og nu gør det mindre godt.

"De har haft mange danske aktier, der jo generelt har klaret sig godt. Problemet med danske aktier er, at vil du gerne have færre, kan de være sværere at komme af med," siger han.

I stedet for aktier har PFA ligesom resten af pensionsbranchen valgt at kaste sig over alternative investeringer. At PFA generelt har klaret sig dårligere, hænger i følge Gert Nielsen sammen med enten prisfastsættelsen eller kvaliteten af PFA's alternative investeringer.

Gennem det seneste årti har investeringer i alternativer såsom veje, skove og vindmølleparker fået en mere og mere fremtrædende plads i pensionsselskabernes portefølje.

Ifølge de seneste tal fra Nationalbanken har pensionssektoren bundet godt 500 mia. kr. i investeringskategorien. Det kan der være god ræson i, da aktivklassen påvirkes anderledes end børnsoterede aktiver. Omvendt er alternativer mere illikvide, og den reelle værdi kan være svær at fastslå. Finanstilsynet har flere gange bemærket, at de alternative investeringer prissættes forskelligt i de enkelte pensionsselskaber.

"Enten har PFA en forsigtig prisfastsættelse af alternativer – og så kan kunderne på et tidspunkt se frem mod fest og glade dage. Eller også har PFA's alternativer ikke samme kvalitet som børsnoterede aktiver," siger Gert Nielsen.

Tændt et gult lys

Ifølge en analyse lavet af Nikolaj Holdt Mikkelsen, som FinansWatch har fået indsigt i, halter PFA's afkast på alternativer også efter andre store spillere. I kategorierne ejendomme, private equity og hedgefonde scorer PFA's afkast fra 2019 til 2021 lavere end gennemsnittet. Kun når det gælder infrastuktur, kan PFA bringe sig helt i front med et afkast på 30,9 pct. gennem de seneste to år. Et afkast, der kun overgåes af Velliv med 0,4 procentpoint.

"Vi nødt til at følge udviklingen de kommende år, men vi har da tændt et gult lys og holder ekstra øje med PFA," siger Gert Nielsen.

Han peger på, at får han ret i, at bestanden af PFA's alternativer er af for ringe en kvalitet, så kan det både være dyrt og besværligt at komme af med.

"Derfor vil det være rart at se nogle afkast, der kan leve op til resten af markedet," siger Gert Nielsen.

Har taget geværgreb

FinansWatch har bedt PFA forholde sig til den udvikling, der fundet sted i de år, hvor Allan Polack har været adm. direktør, men selskabet har ikke ønsket at stille op.

Erhvervsmediet Finans har flere gange beskrevet, hvordan PFA halter bagud i afkastmålingerne. Senest var i starten af september, og her fortalte koncerninvesteringsdirektør Kasper Lorenzen, at der var taget geværgreb for at ændre situationen.

"Vi har gennemført en stor strategiændring og ændret en række processer i vores investeringer. PFA har historisk haft en forsigtige investeringsstrategi, men vi arbejder på at balancere risikoen op, og når jeg kigger på afkastet i 2021 indtil nu, så mangler vi måske nok ngle basispunkter på marginalen, men tingene begynder at folde sig ud i forhold til de foregående år," sagde Kasper Lorenzen til Finans.

PFA's kommunikationsdirektør får udvidet sit ansvarsområde

PFA-boss afviser modsætning mellem klimamål og løftet pegefinger fra tilsynet 

 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs