FinansWatch

Analyse: Ny bankfusion lægger pres på de jyske bankbosser og kan føre til flere fusioner

Ny bank skal være den største og stærkeste lokalbank, og det øger presset på det jyske bankmarked, hvor større muskler nu giver mulighed for styrket konkurrence.

Foto: Den Jyske Sparekasse/PR

Danmarks største og stærkeste lokalbank.

Det er, hvad Vestjysk Bank og Den Jyske Sparekasse håber på at blive, når den udmeldte fusion forventeligt går igennem.

Og når det sker, så kan presset på de øvrige jyske pengeinstitutter øges betragteligt. For hvis den kommende Vestjysk Bank både kan levere den personlige rådgivning, som lokalbankerne slår sig op på, mens man samtidig høster stordriftsfordele og synergieffekter, kan det blive en stærk konkurrent.

Stordriftsfordele

Når to banker går sammen, fremhæves fordele som synergieffekter, skala- og stordriftsfordele. Det samme er tilfældet for Vestjysk Bank og Den Jyske Sparekasse.

De to regner med at kunne opnå en årlig besparelse på 150 mio. kr. En del af det er medarbejderne, men samtidig er det lokaleleje, compliance- og it-udgifter samt administrationen. Den besparelse vil både være interessant i muligheden for at drive forretning, men også i muligheden for at aflønne aktionærerne med en mere attraktiv aktie.

Derudover nævner Niels Fessel, formand for Den Jyske Sparekasse, at finansieringsforholdene kan forbedres. For når bankerne går ud og låner penge til at efterleve kapitalkrav, så bliver det typisk billigere, hvis man er mere solid. Samtidig vil den samlede kapital fra Vestjysk Bank og Den Jyske Sparekasse give vækstmuligheder.

De to kommer i øvrigt fra en periode efter finanskrisen, hvor de finansielle resultater haltede kraftigt, så man kunne frygte for bankernes fremtid. I de senere år er det dog begyndt at se væsentligt mere lyst ud, bl.a. på grund af en bedre udvikling for landbrugskunderne, og det øger også musklerne i forhold til at tage markedsandele for de to selskaber.

DAB er åben for fusion men udenfor

Men konsolideringen stopper ikke nødvendigvis her.

Helt specifikt kan Danske Andelskassers Bank, DAB, være værd at kigge på. Banken har flere gange været forsøgt overtaget af Spar Nord, og en lang sagas midlertidige mellemtid er, at det er gået i sig selv. Spar Nord sidder dog fortsat på en stor ejerandel og er den største enkeltstående aktionær.

Mens DAB ikke vil danse med Spar Nord, vil man gerne finde en anden partner. Men det skal være på ligeværdige termer, som banken udtrykker det.

Derfor har iagttagere også spekuleret i, om DAB ville være en spiller i en tresidet fusion med Den Jyske Sparekasse og Vestjysk Bank. Det håb blev dog - på den korte bane - skudt ned torsdag.

Men Vestjysk Banks kommende hovedkvarter i Herning vil være betydeligt tættere på DAB's i Hammershøj mellem Randers og Viborg. Helt konkret er det geografiske spænd også indsnævret, så der ikke længere er så langt til konkurrenterne, der før boede i Lemvig og Grindsted.

Bestyrelsesformanden i DAB, Anders Hestbech, mener ikke, der er grund til bekymring, og han vurderer konkurrencesituationen i det jyske som værende uforandret. Derudover fremhæver han, at DAB har lanceret filialer i og omkring København samt Odense med succes. DAB kan dermed blive en svær konkurrent at sluge.

Men som man har set med torsdagens nyhed, skal man bestemt ikke udelukke flere betydelige fusioner i det jyske.

Rekrutteringsgrundlag styrket

Med flytningen af hovedsædet til Herning vurderer den kommende Vestjysk Bank også, at mulighederne for at tiltrække god arbejdskraft bliver styrket. Der er tale om en vækstby med gode muligheder for at komme til og fra.

Som pendler er afstanden overskuelig både fra den jyske hovedby Aarhus, men også fra det relativt nærliggende Silkeborg, hvor Jyske Bank som bekendt har hovedsæde.

Læs FinansWatchs dækning af fusionen nedenfor:

Vestjysk Bank og Den Jyske Sparekasse vil fusionere

Finansiel Stabilitet på vej ud af fusionsklar sparekasse efter 12 år - men holder dør åben for ny byder

Den Jyske Sparekasses aktie stiger kraftigt efter opkøbsnyhed

Formand for Den Jyske Sparekasse har sat sig i førersædet på en glædens dag

Aktieanalysechef roser opkøb og tror på mange flere bankfusioner de næste år

Opkøb skal skabe trecifret millionbeløb i synergieffekter: "Selvfølgelig bliver vi færre medarbejdere"

Vestjysk Bank-formand: Fusionsdrøftelser foregik uden blodigt slagsmål

Brandet "Den Jyske Sparekasse" bliver lagt i graven – bagland får nyt liv

Konkurrent om fusion: Konkurrencebilledet ændrer sig næppe i Jylland

Vestjysk Bank-opkøb tvinger AL Bank til trecifret millioninvestering

Bankbryllup kræver hår på brystet – formand spår styrket rekrutteringsgrundlag til topchefkandidater

Vestjysk Bank-boss betoner stordriftsfordele: "Vi skal have noget skala på gaflen"

Finansoprydder har sagt nej flere gange – endelig kom der et "godt tilbud" på Den Jyske Sparekasse

Bankforsker roser fusion: Grundlæggende har man valgt ekspansionsvejen

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere