FinansWatch

EU dropper opsplitning af banker

Europas store banker kan ånde lettede op. EU har droppet planerne om at kræve en opsplitning af de systemisk vigtige banker. Det skriver Financial Times.

EU-parlamentet. | Foto: /Ritzau Scanpix/AP/Cedric Joubert/

EU har nu endeligt droppet planerne om at kræve, at de største banker i Europa splitter deres forretning op i en detailbank og en investeringsbank. Det skriver Financial Times.

Ifølge embedsmænd i EU skyldes det, at man ikke har kunnet nå til enighed om en sådan løsning blandt EU-parlamentarikerne og medlemslandenes regeringer. En talsmand fra EU-Kommissionen siger til avisen, at "verden har ændret sig, siden forslaget oprindeligt kom på bordet".

De droppede planer vil ifølge Financial Times betyde en ende på den mest "grufulde" lobbyisme fra bankerne i løbet af den reguleringsbølge, der er kommet fra Bruxelles i årene efter finanskrisen.

Forslaget om at opsplitte de systemisk vigtige banker blev lanceret af EU-Kommissionen under stor fanfare i 2014, men snart efter stod det klart, at større EU-lande som Frankrig og Tyskland ikke var lune på idéen. Og blandt parlamentarikerne var der stor splittelse.

Planen om en opsplitning af storbankerne var et af de sidste tiltag fra EU-kommissær Michel Barnier, der i dag er chef for EU's brexit-forhandlinger. Barnier sagde dengang, at en opspiltning var nødvendig, idet "der er lille antal af meget store banker, som vil være for store til at gå ned, for dyre at redde og for komplekse at udrede".

I dag siger MEP Gunnar Hökmark, der har ledet parlaments arbejde, at han er tilfreds med, at forslaget er blevet trukket tilbage, og at han aldrig har været lun på idéen.

"Det oprindelige forslag ville aldrig have bidraget til at styrke den europæiske banksektor, men nærmere gjort den mindre modstandsdygtig i kriseperioder," udtaler han ifølge Financial Times.

Mifid II vil koste finanssektoren 2,5 mia. euro 

EU-trussel om opsplitning af kæmpebanker spøger stadig

Sass: Ikke længere behov for bankopsplitning 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs