FinansWatch

Medie: Diktatur-milliarder strømmede gennem Danske Bank

Dokumenter, som Berlingske Business er i besiddelse af, viser, at milliarder fra regimet i den tidligere Sovjet-stat Aserbajdsjan er blevet kanaliseret til toppolitikere og embedsmænd via Danske Bank. Danske Bank erkender fejl.

Danske Bank har været brugt til at flytte milliarder fra selskaber med tæt forbindelse til regeringen i den tidligere Sovjet-republik Aserbajdsjan til blandt andre en præsidentkandidat i et EU-land, en tysk politiker og valgobservatør, et italiensk medlem af Europarådet og ægtefællen til den øverste chef i FN-organisationen UNESCO.

Det skriver Berlingske Business.

Dokumenter, som Berlingske Business er kommet i besiddelse af i samarbejde med udenlandske medier som britiske The Guardian og tyske Süddeutsche Zeitung, viser, at tusinder af transaktioner er sket via Danske Bank i Estland. Materialet omfatter perioden fra 2012 til 2014.

"Danske Bank bryder alle grundlæggende regler i hvidvaskloven med denne sag," siger Jakob Dedenroth Bernhoft, ekspert i hvidvaskreglerne og direktør i Revisorjura.dk, til Berlingske Business.

Ifølge Lars Koch, international chef i organisationen Oxfam Ibis, ligner de mange overførsler til politikere og embedsmænd bestikkelse, der havde til formål at skaffe positiv omtale og anderkendelse for Aserbajdsjan, der siden 1993 har været styret med hård hånd af først den tidligere kommunistleder Heydar Aliyev og siden hans søn, Ilham Aliyev. Landet er ofte blevet kritiseret for alvorlige brud på fundamentale menneskerettigheder.

Flere sager

Danske Banks chefjurist, Flemming Pristed, siger til Berlingske Business, at den nye sag er endnu et eksempel på, at banken ikke har været gode nok til at forhindre hvidvask og andre ulovlige aktiviteter.

Berlingske Business har tidligere dokumenteret omfattende hvidvask-aktiviteter via Danske Banks datterbank i Estland, som banken overtog i forbindelse med købet af finske Sampo Bank i 2007.

FinansWatch har også påvist, at Danske Bank har fået alvorlige påtaler fra finanstilsynet i Estland for manglende overholdelse af de regler, der skal forhindre hvidvask og terrorfinansiering. Påtaler, som Danske Bank aldrig selv har fortalt offentligt om. Det forklarede banken siden til FinansWatch, at man havde fravalgt, fordi man ikke var forpligtet til at fortælle om det.

En gennemgang af Danske Banks regnskabsoplysninger foretaget af FinansWatch i forlængelse af Berlingske Business’ første afsløringer indikerede, at udviklingen i indlånet i bankens filial i Estland muligvis allerede kunne tyde på unormale aktiviteter i slutningen af 2009, der muligvis først blev stoppet i 2015, hvor banken reducerede sit samlede indlån i de baltiske lande med 40 pct., eller 10 mia. kr.

Påtale fra Finanstilsynet i 2012

Allerede i 2012 modtog Danske Bank en række alvorlige påtaler fra Finanstilsynet i forhold til overholdelsen af de regler, der skal forhindre hvidvask og terrorfinansiering.

"Bankens egen gennemgang af kundeforhold viste, at der i et betydeligt antal kundesager ikke var tilstrækkelig dokumentation for, at banken ved kundeforholdets etablering havde indhentet tilstrækkelig legitimation. På baggrund heraf har banken iværksat betydelige bestræbelser for at indhente manglende legitimation," skrev Finanstilsynet, der fortsatte:

"Et større antal kunder er imidlertid fortsat ikke tilstrækkeligt legitimeret, og Finanstilsynet har derfor påbudt banken at sikre, at der ikke sker udvidelse af engagementet med disse kunder, og at kundeforholdene afvikles, hvis det ikke er muligt at indhente den fornødne legitimation inden for en af banken fastsat kortere frist."

Finanstilsynet konstaterede også, at Danske Bank ikke havde dokumentation for, at man havde spurgt virksomhedskunderne om, hvem der faktisk ejede dem, eller hvorfor de ønskede at være kunder i banken.

Endeligt fik banken allerede i 2012 at vide, at der ikke var godt nok styr på de mange korrespondentbank-forbindelser, hvilket lovgivningen også kræver.

Finanstilsynet kritiserer Danske Bank for nedskrivninger på privatkunder

Danske Bank i hvidvask-ups

Forsiden lige nu

Køber af krisebank tager en for holdet: Vi gør det for den danske banksektor

Det ville have haft konsekvenser for hele banksektoren, hvis ikke den fortabte situation i Østjydsk Bank var blevet løst, mener direktøren i Sparekassen Vendsyssel, der nu overtager både filialer og kriseramte kunder. Vi så meget nødigt, at banken skulle havne i Finansiel Stabilitet, siger han til FinansWatch.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere