FinansWatch

Bankernes milliardtab på landbruget er steget med 60 pct. på et år

En opgørelse fra Finanstilsynet viser, at bankernes tab på de danske landmænd er steget med 1,3 mia. kr. i 2016. Bankernes tab er nu oppe på 12,2 mia. kr.

Foto: Joachim Adrian

Det har været nogle hårde år for det danske landbrug.

Lavkonjunkturer fra 2014-2016 i landbruget har ramt landmændenes økonomi alvorligt. Og det har givet genklang hos bankerne.

Finans.dk skriver, at bankernes tab på landmændene er steget med 1,3 mia. kr. alene i 2016. Det er en stigning svarende til næsten 60 pct., som bringer bankernes samlede tab på dansk landbrug op på 12,2 mia. kr., skriver mediet.

Tallene kommer fra en ny opgørelse fra Finanstilsynet over udviklingen i bankernes økonomi i 2016.

"Mange af disse bedrifter har efterhånden været i krise gennem en længere årrække, og man har forgæves forsøgt at løse problemerne med forskellige tiltag. Lavkonjunkturen i 2014-2016 gjorde det nødvendigt for bankerne at tilføre de nødlidende bedrifter endnu mere likviditet. På en del bedrifter har bankerne sagt stop og har valgt at realisere tabene," udtaler Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef på landbrugets rådgivningscenter, Seges, til Finans.dk.

Kreditchef hos Danske Bank, Henrik Hoffmann, fortæller, at banksektoren generelt i 2016 har gennemført et større antal lukninger og rekunstruktioner i landbruget, "hvor et stigende antal bedrifter er blevet lukket, fordi de ikke har kunnet klare sig."

Hjælp på vej

Tidligere på året blev den længe ventede redningskrans i form af fonden Dansk Landbrugskapital endelig meldt klar til at gå i gang med at hjælpe danske banker og kriseramte landmænd med lån.

I første omgang har Dansk Landbrugskapital fået 1 mia. kr. til at hjælpe med. Heraf kommer de 500 mio. kr. fra staten via Vækstfonden, mens ATP, PKA, Pensiondanmark og Industriens Pension hver har skudt 125 mio. kr.

Beløbet på 1 mia. kr. ventes ifølge Vækstfonden at kunne løfte investeringer for 2-3 mia. kr. fordelt på 150 til 200 landmænd.

Prognose spår markant fremgang for landmændene

Her er opskriften på at løse landbrugets gældsproblem

Forsiden lige nu

Mangeårig Alka-topchef smutter til rival: Undrer sig over Tryg-salg

Fagbevægelsens salg af Alka til Tryg får tidligere topchef til at skifte arbejdsplads efter knap 30 år. De gamle ejere sprang pludselig af toget, og det undrer mig, siger han i et interview med FinansWatch om det nye job og karrieren, der strækker sig fra et lille advokatkontor i København til en uendelig horisont i Grønland.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere