FinansWatch

Lokalbank satser på utraditionel leasing for at score større gevinst

Der er et betragteligt potentiale i leasing. Det mener direktøren i Danske Andelskassers Bank, der netop har kastet sig over leasing via et fintech-firma, fordi der er flere penge at tjene end via traditionelle leasingsamarbejder.

Jan Pedersen, adm. direktør i DAB Foto: PR

Når landmanden skal bruge en mejetærsker, eller vognmanden skal udvide flåden af lastbiler, vil Danske Andelskassers Bank, DAB, fremover have en større bid af kagen.

Der er et kolossalt marked, der vil stige fremover. Det er en kage, der bliver større

Jan Pedersen, adm. direktør i DAB
Derfor kaster den jyske bank sig nu over leasing, og det sker uden om de traditionelle leasingselskaber. I stedet har DAB indledt et samarbejde med fintech-firmaet Leneo.

Det utraditionelle partnerskab åbner for større indtjening, mener topchef i DAB, Jan Pedersen.

"Vi har ikke været interesseret i at gå ind i traditionelle leasingsamarbejder, hvor vi sælger et produkt fra en anden udbyder. For at sige det rent ud er marginalerne simpelthen for lave," siger Jan Pedersen til FinansWatch.

Partnerskabet med Leneo betyder, at DAB fungerer som leasingselskab, mens det er Leneos platform, der håndterer alle administrations- og it-opgaver.

"Det her er et samarbejde mellem en fintech-virksomhed og et traditionelt pengeinstitut. Og jeg har den tilgang, at jeg ikke frygter fintech-virksomheder. Jeg vil gerne samarbejde med dem, fordi de udfordrer os, og de er med til at tvinge os til at nytænke," siger Jan Pedersen.

Fordobling af leasingomsætning

De nærmere økonomiske dele af aftalen og konkrete forventninger til indtjeningen holder direktøren for sig selv. Men der er ingen tvivl om, at markedet er der.

Medlemsvirksomhederne i brancheforeningen Finans og Leasing har fordoblet omsætningen på leasing siden 2010 til i alt 45,7 mia. kr. i 2016. Og flere andre banker har for længst kastet snøren ind i markedet.

Blandt andet fortrød Spar Nord i 2014 at have solgt leasingselskabet Finans Nord til Jyske Bank tilbage i 2011, og derfor købte banken leasingaktiviteterne tilbage. Og Totalbanken købte i 2013 Dansk Erhvervsleasing, som ifølge bankens direktør Ivan Sløk var en god investering.

"Det går ganske fornuftigt med det, for leasingmarkedet er helt klart et marked med vækst i øjeblikket," sagde Ivan Sløk til FinansWatch for et halvt år siden.

Dermed virker DAB en smule sløv ved først at komme på banen nu. Men Jan Pedersen afviser, at banken kommer for sent i gang.

"Jeg tror ikke, man kan sige, at man kan komme for sent i gang med det her. For jeg tror, der er et kolossalt marked, der vil stige fremover. Det er en kage, der bliver større. Alene ved vores eksisterende kunder har vi et betragteligt potentiale inden for det her, som vi bare ikke har udnyttet før. Det kommer vi til nu."

Nej til 1000 spillemaskiner

Faktisk har DAB været inde i leasingmarkedet tidligere, hvor banken samarbejdede med Leasing Nord. Men DAB har haft alvorlige økonomiske problemer med store nedskrivninger og vaklende kapitalgrundlag, og derfor valgte banken for tre-fire år siden at stoppe med at henvise kunder til Finans Nord.

"Dengang handlede det om at skære risiko fra og få fokuseret banken i god gænge igen," forklarer Jan Pedersen.

Selvom DAB stadig mangler at få helt styr på sit kapitalgrundlag, mener direktøren, at bankens resultater og de bedre tider i samfundsøkonomien generelt gør det relevant for banken igen at udbyde leasingprodukter.

Bliver den større gevinst ved at lease selv fulgt af en øget risiko?

"Nej, det føler vi ikke. Det er klart, at hvis vi bliver bedt om at finansiere 1000 spillemaskiner til en spillehal, så ville vi nok sige nej. Vi snakker om gængse maskiner, der er omsættelige," siger Jan Pedersen og tilføjer:

"Vi har allerede kunder i eksempelvis landbruget, der leaser andre steder, og der tager vi altid den yderste risiko forstået på den måde, at de tager pengene fra driftskreditterne og går til AL Finans eller Spar Nord. Og når vi nu alligevel tager den yderste risiko, kan vi lige så godt tage indtjeningen også."

Til at starte med kaster DAB sig over erhvervsleasing, men hvis alt går godt, kan det være, at banken også vil begynde at udbyde leasingprodukter til private.

Leneo er grundlagt af Peter Stuhr, Heidi Sørensen og Kristian Juhler, og fintech-firmaet har tidligere topchef i Nordea Thorleif Krarup som medinvestor og bestyrelsesformand.

Nordea vil suge kunder ud af kraftigt voksende leasingmarked

Forsikringskæmpe kaster sig ind i nordisk leasingmarked

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere