FinansWatch

Lopi: Lokale pengeinstitutter er vigtige for det danske samfund

Uden landets mindre banker vil dele af den danske samfundsøkonomi gå i stå, fastslog formanden for landets 60 lokale pengeinstitutter i dag på brancheforeningens årsmøde i Aalborg.

Claus E. Petersen på talerstolen i Aalborg Kongres og Kulturcenter Foto: Anne Louise Houmann

Landets lokale pengeinstitutter har for alvor vristet sig fri af krisen. Det viste året 2016, hvor de i dag 60 lokale pengeinstitutter præsterede det bedste resultat siden 2007.

Og resultatet er ikke blot til gavn for pengeinstitutterne selv. De er samtidig vigtige for udvikling og vækst i det danske samfund, fastslog formanden for Lokale Pengeinstitutter og direktør for Den Jyske Sparekasse, Claus E. Petersen, fra talerstolen på brancheorganisationens årsmøde på Aalborg Kongres og Kulturcenter.

”Vi tror på en lys fremtid for de lokale pengeinstitutter. De er så vigtige tandhjul i det danske samfundsmaskineri, at skulle det ske, at de bliver væk, ja, så vil maskinen eller i det mindste dele heraf gå i stå,” lød det sammenfattende i en tale, der samtidig trak paralleller tilbage til før finanskrisen.

Tilbage i 2007 havde de dengang 112 Lopi-medlemmer et samlet indlånsunderskud på 31 mia. kr. I dag er der tale om et plus indlånets favør på 78 mia. kr. Overskydende likviditet kunne dengang placeres i Nationalbanken til en rente på 4 pct. I dag koster det 0,65 pct. i negativ rente.

Vanskeligere indtjeningsvilkår

Men det er også værd at huske krav om større polstring gør det sværere at skabe resultaterne, påpegede Lopi-formanden.

”Med andre ord realiserede vi et overskud før skat i 2016, der næsten var på niveau med resultatet i 2007 på trods af de meget vanskeligere indtjeningsvilkår i form af en fundamental anderledes indlåns-/udlånssammensætning, væsentlig ringere placeringsrenter samt meget større kapitalbuffere,” sagde Claus E. Petersen, der også brugte en større del af sin tale på kommende kapitalkrav, de såkaldte NEP-krav.

Lopi-bankerne er i dag er mere end dobbelt så godt polstrede som dengang. Kernekapitalprocenterne lå i snit på 12 pct. Ni år senere er den nu oppe på 16 pct. Tilsvarende var likviditetsoverdækningen i forhold til likviditetskravet var dengang på 96 pct., mens den ved udgangen af 2016 på 242 pct.

”At det har kunnet lade sig gøre, skyldes, at vi formåede at tilpasse vores priser til den forøgede risiko, da krisen startede, og at vi de senere år har formået at tilpasse vores omkostninger til det ændrede indtjeningsbillede,” sagde Claus E. Petersen og fortsatte:

”Sammenligningen viser med al tydelighed, at de lokale pengeinstitutters forretningsmodel holder, da den både efterspørges af kunderne og har vist sig at være rentabel under meget forskellige vilkår.”

Det bekræftes også af ny forskning, der viser, at det var de mindre banker, der modsat de store i højere grad var villige til at låne til erhvervslivet – også når konjunkturerne strammer.

Formanden henviste til en rapport fra professor Niels Westergård-Nielsen og lektor Thomas Poulsen, begge fra CBS, der viser, at små og store pengeinstitutter reagerede meget forskelligt på kravene om at forbedre deres solvens under finanskrisen.

Mens de store institutter skruede ned for kreditmulighederne over for mindre og mellemstore virksomhedskunder, så lod de mindre banker det ikke på samme måde gå ud over virksomhedernes muligheder for at låne.

Claus E. Petersen citerede fra de to forskeres konklusion:

”At de mindre banker har en væsentlig rolle som stabil kreditgiver for de små og mellemstore virksomheder. Blandt disse virksomheder er de nystartede virksomheder også, og det er dem, der skaber de fleste nye job. Derfor er det vigtigt, at den gruppe virksomheder har stabile kreditforhold også under økonomiske kriser, og derfor er det vigtigt, at der fortsat findes banker, der kan og vil betjene dem.”

Velstand skabt i lokalområder

Formanden tog også fat i debatten om filialer, som landets største banker i de senere år har reduceret kraftigt.

Hos landets mindre banker er holdningen til filialer typisk en helt anden.

”Selvfølgelig lukker de lokale pengeinstitutter også filialer fra tid til anden, hvor behovet helt åbenlyst ikke længere er til stede, men flere af foreningens medlemmer åbner også nye filialer, hvor de kan se, der er et behov og markedspotentiale,” sagde han.

Ofte sker det med et lille kontor og få medarbejdere med mulighed for at udvide.

”Det gøres, fordi der er masser af lys og liv i de danske lokalområder. Det er især her, den danske velstand er blevet skabt de seneste 150 år. Gennem etablering af mindre virksomheder, der har vokset sig større,” sagde Claus E. Petersen, der også kunne fortælle, at hver tredje erhvervsvirksomhed og omkring hver fjerde privatperson kunde i et lokalt pengeinstitut.

De 60 Lopi-medlemmer har tilsammen lidt over 500 filialer og beskæftiger cirka 8.150 personer.

Forsiden lige nu

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere