FinansWatch

Klik på kortet: Så mange finansansatte har forladt din kommune

Over 10.000 finansansatte er forsvundet fra sektoren siden 2008. Værst er det gået ud over landkommunerne, men der er også uforklarlige overraskelser på FinansWatchs interaktive Danmarkskort.

Klik på interaktivt kort nede i artiklen. Foto: Google Maps.

Siden 2008 har finanssektoren fået en intens rystetur, og over 10.000 stillinger er raslet ud af branchen.

Værst er det gået ud over kommunerne i yderområderne, mens områderne omkring de store byer har fået flere beskæftigede, viser tal fra Danmarks Statistik.

"Det er deprimerende at se på et landkort, hvor beskæftigelsen er faldet så meget. Det er ikke, fordi vi ikke var klar over, at det er sådan, men det er selvfølgelig altid trist at se det så stærkt udtrykt," siger Finansforbundets formand, Kent Petersen, efter at have set FinansWatchs interaktive kort.

Interaktivt Danmarkskort:

Kortet viser udviklingen i beskæftigelsen i finanssektoren fra 2008 til 2015. Jo mørkere jo større fald. I de gule kommuner er beskæftigelsen steget (Åbn stort kort her).

(Der kan være problemer med at åbne kortet på mobiltelefoner.)

Små lyspunkter

Generelt sker det største fald uden for byerne, og det skyldes især filiallukninger og digitaliseringen, der har flyttet flere funktioner fra filialerne ind i virksomhedernes hovedkontorer.

Men der er små, overraskende og uforklarlige lyspunkter. Eksempelvis er beskæftigelsen steget i Odsherred Kommune, der ellers har været hårdt ramt af krisen.

I den lokale bank Dragsholm Sparekasse kan direktør Claus Sejling ikke umiddelbart forklare stigningen, der er på 33 beskæftigede til i alt 158. Han har dog selv haft en nettotilgang i omkring fem medarbejdere.

"Vi kan ikke tage æren for hele stigningen, men vi har da bidraget lidt til den," siger Claus Sejling.

Odsherred er en såkaldt udkantskommune, men det går bedre i området, forklarer sparekasse-direktøren og henviser til, at Dragsholm Sparekasse, der har tre filialer, i 2016 havde stor fremgang med en udlånsvækst på 36 pct.

"Det er selvfølgelig et område, der har været voldsomt præget af krisen. Men der er ingen tvivl om, at vores positive udvikling afspejler, at der generelt er kommet mere gang i økonomien i området," siger Claus Sejling.

Flertal har job omkring hovedstaden

Den største procentuelle stigning i antallet af beskæftigede er sket i Vallensbæk med en stigning på 269 pct. fra 39 beskæftigede i 2008 til 144 i 2015. Til gengæld står nabokommunen Brøndby for det største fald på 74 pct. fra 751 til 193.

Det er København, der har langt de fleste finansansatte. Hele 21.202 var beskæftigede i kommunen i 2015, svarende til godt 27 pct. af alle, der arbejder i sektoren.

På trods af den generelle forskydning af job fra land til by er Københavns andel af de beskæftigede kun steget et procentpoint. I 2008 arbejde 26 pct. af alle finansansatte således i hovedstadskommunen.

Ser man på regionerne, arbejdede 58,0 pct. af de beskæftigede i finanssektoren i hovedstadsregionen i 2015. I 2008 var det 54,7 pct.

Den kommune med færrest finansansatte er Læsø. Her arbejder der 12 finansfolk mod 16 i 2008.

I alt var der i 2015 77.277 beskæftigede i finanssektoren. Det er 11,6 pct. færre end i 2008.

Forsiden lige nu

Nyt samarbejde skal styrke Mobilepay

Betalingsløsningen Mobilepay har indgået et nyt partnerskab med fintechvirksomhed, skriver Børsen. Det skal sætte yderligere fart på betalingstjenestens vækst.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere