FinansWatch

Nordfyns Bank løber fra bidragsløfter

En del banker har lovet kunderne kompensation for Totalkredits bidragsstigninger, og mens flere står ved deres løfter, har Nordfyns Bank droppet det udmeldte kundeprogram, som skulle kompensere for bidragsforhøjelserne. Vores kunder oplever ikke stigende boligudgifter, siger direktøren. Men den holder ikke, vurderer Mybanker.

Holger Bruun, adm. direktør i Nordfyns Bank.

Sammen med en række andre banker har Nordfyns Bank annonceret, at de udskældte bidragsstigninger i Totalkredit ville blive sendt direkte tilbage i kundernes lommer.

Men fordelsprogrammet er aldrig blevet til noget, og løfterne blevet proppet tilbage i bunden af arkivskabet i Nordfyns Banks hovedsæde i Bogense.

"Vi valgte at stoppe vort eget kundeprogram på det tidspunkt, hvor Nykredit annoncerede kundekroner," skriver adm. direktør i Nordfyns Bank, Holger Bruun, i en mail til FinansWatch.

Den beslutning står i skarp kontrast til, hvad andre pengeinstitutter har valgt at gøre.

Både Arbejdernes Landsbank, Merkur Andelskasse, Banknordik og Fælleskassen, som alle nogenlunde samtidig med Nordfyns Bank annoncerede, at Totalkreditkunder skulle have en del af bidragsforhøjelserne tilbage, har valgt at leve op til løfterne på trods af kundekroner.

"Vi holder selvfølgelig fast i det, vi har sagt," siger Lars Pehrson, adm. direktør i Merkur Andelskasse.

Hvorfor siger du selvfølgelig?

"Fordi at det gør man jo. Det, man har sagt, det gør man jo," siger han.

Holder sig bag tastaturet

Vi skal tilbage til starten af marts i år. Nykredit har skabt et sandt folkebrøl ved at varsle bidragsstigninger for kunderne i Totalkredit, og Holger Bruun tager en sejrsrunde i medierne med et ”nyt spændende fordelsprogram”, som skulle kompensere kunderne i banken.

"Det er alle kunder, der slipper for prisstigningen både kunder med fast rente og flekslån," sagde Holger Bruun dengang til FinansWatch.

Nu hvor direktøren har droppet det nye og spændende fordelsprogram, vil han ikke stille op til interview. Han vil hellere holde sig bag tastaturet, og han forklarer i en mail, at kundekronerne fra Nykredit har afløst bankens eget fordelsprogram, der dermed aldrig kom længere end til hensigtserklæringerne.

"Undervejs i processen kom Totalkredit os i forkøbet med det fælles fordelsprogram ’Kundekroner’, tillige med, at de øvrige realkreditselskaber forhøjede deres bidragssatser. Dermed var konkurrencedygtigheden genetableret, og det er udgangspunktet her og nu," skriver han.

Kundekroner modsvarer ikke bidragsstigning

Kundekronerne bliver dog først udbetalt fra september næste år, mens Totalkredits bidragsforhøjelser trådte i kraft 1. juli i år. Kundekronerne udgør i første omgang 1000 kr. pr. mio. kr. i restgæld, og de vil blive udbetalt over et år i fire omgange med 250 kr. i kvartalet. Hvor stor en del af bidragsstigningerne, kundekronerne dækker, afhænger af lånetypen, men det er ikke det hele.

"Vi er klar over, at det ikke modsvarer den bidragsstigning, der er meldt ud," har Nykredits topchef, Michael Rasmussen, tidligere sagt til FinansWatch.

Men på trods af, at kundekroner ikke modsvarer bidragsstigningerne og i øvrigt først bliver udbetalt til næste år, fastholder Holger Bruun, at kunderne i Nordfyns Bank ikke rigtig mærker noget til de højere bidrag. Det skyldes ifølge direktøren, at mange kunder har benyttet sig af bankens tilbud om at konvertere lån gebyrfrit i 2016.

"Mange af vore kunder fik omlagt deres ’dyre’ lån til lån med en lavere bidragssats. Disse omlægninger blev foretaget uden gebyr. Samtidig sker der det i markedet, at konkurrenterne løfter deres bidragssatser. Summa summarum så lander det hele på en sådan måde, at Totalkredit stadig er konkurrencedygtig," skriver Holger Bruun og fortsætter:

"Og det betyder, at langt de fleste af vore kunder ikke vil opleve nævneværdig stigning i deres boligudgifter."

Lavere bidragssatser kræver højere renter og afdrag

Men Holger Bruuns påstand om, at man kan holde sine boligudgifter nede ved at omlægge til et lån med lavere bidragssats, holder ikke. Det mener direktør i prisportalen Mybanker, John Norden.

"Det er klart, at du kan spare på bidraget ved at omlægge, men selv med kundekroner kan du ikke lave en regulering, hvor du bliver fuldstændig friholdt for en stigning. Du kan godt spare bidragssatser, men så skal du op i en rente, som er fast, og som er højere. Så det er et komplekst spørgsmål," siger John Norden.

Mybanker har regnet på, hvad bidragsforhøjelserne betyder for forskellige lånetyper. Har man et lån med høje gebyrer som for eksempel et F3-lån uden afdrag i Totalkredit, vil bidraget efter forhøjelsen være 1,40 pct., hvor det før forhøjelsen var 1,025 pct. Efter kundekroner er bidraget 1,30 procent, altså stadig højere end før bidragsforhøjelsen.

Man kan så omlægge realkreditlånet til et billigere lån. Det kunne for eksempel være F5 lån med afdrag eller fastforrentede lån, hvor bidragene er lavere. Til gengæld stiger boligomkostningerne for kunderne i form afdrag eller højere renter, sådan som John Norden påpeger.

Flere banker kompenserer

De banker, der har holdt fast i løftet om at betale bidragsstigningerne tilbage til kunderne, tilbyder åbenlyst endnu lavere omkostninger. Og i flere tilfælde er omkostningerne lavere end før forhøjelserne. Omkostningerne ved et F5-lån med afdrag i Arbejdernes Landsbank er således ifølge Mybanker nede på 0,675 pct. mod 0,75 pct. før den seneste forhøjelse.

Arbejdernes Landsbank giver alle Totalkreditkunder et tilskud på 0,1 pct. af lånets størrelse om året, og det koster ifølge bankens ordførende direktør Gert Jonassen omkring 40 mio. kr. om året. Penge, der i høj grad bliver dækket af den del af bidragsstigningerne, der tilfalder bankerne via Totalkredit.

Merkur Andelskasse, Banknordik og Fælleskassen har lignende ordninger, og det er især de pengeinstitutter, kunderne skal skele til, hvis de vil følge rådet fra Nordfyns Banks direktør om at omlægge sig fri af bidragsstigningerne, forklarer John Norden.

"Er man Totalkredit-kunde, har man nogle muligheder nu for at overveje, om man skal skifte for at spare bidrag. Det er jo ingen omkostninger ved at flytte sit Totalkreditlån til et pengeinstitut, hvor man får noget mere af bidragsforhøjelsen tilbage," siger John Norden.

Hvad Nordfyns Banks droppede kundeprogram mere præcist gik ud på, vides ikke, men Holger Bruun vurderede tilbage i marts, at banken ville bruge omkring 3 mio. kr. om året på at kompensere kunderne.

 

 

Høj realkreditgæld holder hver fjerde boligejer fanget

Læs alt om realkredittens bidragsforhøjelser

Nordfyns Bank langer ud efter Nykredit

Forsiden lige nu

Trygs overskud faldt i fjerde kvartal

Overskuddet hos forsikringskæmpen skrumper i fjerde kvartal og lander under analytikernes forventninger. Til gengæld kan aktionærerne glæde sig over ekstraordinært udbytte (Opdateret).

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere