FinansWatch

Store banker erkender fejl efter tilsynskritik

Flere af landets store banker tager tilsynskritik til sig. Danske Bank erkender fejl og lover at forbedre procedurer. Sydbank glæder sig over at have myndighedernes ord for, at banken løber mindre risici. Men omvendt ærgrer det bankdirektør Bjarne Larsen, at beslutningsgrundlaget halter. (Opdateret)

Foto: Lasse Kofod

Opdateret 4. oktober klokken 14:13 med kommentar fra Jyske Bank

Danske Bank, Jyske Bank og Sydbank lover forbedringer, efter at Finanstilsynet i går gav samtlige af de store banker kritik. Tilsynet har foretaget en temainspektion, hvor en af de overordnede konklusioner er, at bankerne ikke lever op til deres egne politikker, når de finansierer boliger i Aarhus og København.

Nu lyder det fra Danske Bank, at man vil stramme op på sine interne processer. Det siger afdelingsdirektør Peter Rostrup-Nielsen i en mail til FinansWatch.

”Vi vil gennemføre de nødvendige justeringer af vores kreditpolitik. Siden Tilsynet var på inspektion, har vi i øvrigt foretaget en række ændringer for at imødekomme Tilsynets ”Vejledning om udlån i vækstområder”, der præciserer, de retningslinjer, vi bør følge. Derudover vil vi gennemgå vores processer for at sikre, at vores beslutningsgrundlag altid er tilstrækkeligt fyldestgørende,” skriver han.

Finansrådet kaldte i går tilsynets meldinger positive, da de også bar præg af stigende konkurrence på bankområdets finansiering af boligmarkedet. Til det skriver Danske Bank-chefen:

”Det er grundlæggende positivt for kunderne, at bankerne konkurrerer om boligkunderne, uanset hvor det er i landet. Men jeg vil gerne slå fast, at det ikke betyder, at vi på nogen måde har slækket på kreditpolitikken i vækstområderne for at imødegå konkurrencen eller af andre årsager.”

Han siger, at Danske Bank ”selvfølgelig tager de påbud, de har fået, meget alvorligt.”

”Vi har gennemgået de lån, som Finanstilsynet har undersøgt. Og vi kan konstatere, at kreditkvaliteten af de enkelte lån er tilfredsstillende.  Set med vores øjne, så havde det været en værre situation, hvis det var kreditkvaliteten af de enkelte lån, der var problematiske. Det er vi enige med Finansrådet i.”

Sydbank vil også stramme op

Hos Sydbank glæder det bankdirektør Bjarne Larsen, at Finanstilsynet konkluderer, at banken har en lav risikovillighed.

"Først og fremmest er jeg glad for, at den risiko, vi tager på bøgerne, er lav. Det har været vores mål i lang tid. Det er en klokkeklar konklusion i den her undersøgelse," siger Bjarne Larsen, bankdirektør i Sydbank.

"Så er der selvfølgelig en kritik af beslutningsgrundlaget. Det er klart, at vi skal gøre det bedre og dokumentere vores beslutningsgrundlag bedre. Jeg tror, at det har noget at gøre med, at der er for mange ting, der er oppe i hovederne på vores folk. Det skal mere ned på papiret. Men det ændrer ikke på, at vores folk træffer gode beslutninger."

Tilsynet skriver, at der er mange fejl og mangler i beslutningsgrundlaget. Hvad siger det dig?

"Det er klart, at det skal vi gøre bedre, og det er vi også i gang med. Det ændrer ikke på, at på trods af de fejl, der er i beslutningsgrundlaget, så træffer vi gode beslutninger. Det beroliger mig trods alt, at vi ikke er helt umulige."

Finansrådet hæfter sig ved, at det er en positiv rapport, fordi det viser, at der er konkurrence på markedet. Hvad tænker du om det?

"Der er ingen tvivl om, at der er konkurrence på markedet. Hvis man vil se så isoleret på, er det rigtigt. Men selvfølgelig skal vi være bedre til at håndtere tingene. Det må vi tage til os. Vi skal blive bedre til at dokumentere beslutningsgrundlaget."

Hvad vil I gøre for, at det ikke sker igen?

"Det er selvfølgelig at forbedre det skriftlige beslutningsgrundlag," siger Bjarne Larsen og tilføjer, at han ser positivt på, at tilsynet stiller store krav til bankerne. Det vil han og banken nu agte at leve op til.

Hos Nordea er det ganske begrænset, hvad man vil bidrage med af kommentarer til gårsdagens kritik fra Tilsynet. Martin K. Nielsen, der er pressechef for Nordea, siger kortfattet i en mail:

"Vi har læst Finanstilsynets redegørelse og tager dens påbud til efterretning, men har ikke yderligere kommentarer."

Jyske Bank: Vi tager det til efterretning 

Ligesom det gælder for Sydbank, opererer Jyske Bank i gennemsnit med en lavere risiko, men har ifølge tilsynet i flere tilfælde også manglet dokumentation for deres beslutningsgrundlag i lånebevillingsprocessen.

”Det tager vi til efterretning. Vi havde allerede inden, at vi fik analysen tilbage, tilpasset vores kreditpolitik. Det, vi får et påbud om, er i forhold til vores dokumentation,” siger Hanne Birgitte Møller, forretningsdirektør i Jyske Bank.

Hvad vil det sige, at I tager det til efterretning?

”Vi har allerede sat initiativer i gang for at forbedre vores dokumentation,” siger hun og tilføjer:

”Vi har rådgivet om de forskellige elementer, men vi skal også kunne dokumentere i de dokumenter, vi har gemt. Når det for eksempel handler om vækstområder som København og Aarhus, så skal vi beregne, hvor høj gearing kunden har, og hvor rentefølsom kunden er. Det har vi talt med kunderne om, men i nogle tilfælde har vi måske ikke fået det gemt i systemerne. Dokumentationen arbejder vi på at forbedre, og det er allerede igangsat internt.”

Tilsynet gav de største danske banker kritik på compliance-området i foråret og nu denne rapport. Hvordan synes I selv det går?

”Jeg synes egentlig, at det går rigtig godt. Det vi skal forholde os til er, at der kommer nye ting, vi skal være opmærksomme på. Det er klart, at det har en betydning for, hvor hurtige og dygtige vi er i forhold til at sørge for at få dokumentationen med,” siger Hanne Birgitte Møller.

Er det tilsynet, som er for hurtige eller jer, der er for langsomme?

”Jeg er nok nødt til at sige, at det er os, der er for langsomme. Det er Finanstilsynet, der bestemmer, inden for hvilke rammer vi skal agere. I Jyske Bank har vi haft travlt, fordi vi har fået en masse nye kunder, så derfor kan det godt have en afsmittende effekt, at vi ikke har nået at få de sidste ting dokumenteret. Men vi er komfortable med, at vi vores risikovillighed er under gennemsnittet.”

Finansrådet efter tilsynskritik: Udtryk for konkurrence

Så krads er Finanstilsynets kritik af de store banker 

Finanstilsynet: "Undersøgelsen viser, at der er for mange fejl og mangler." 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs