FinansWatch

Basisbank-ejer efter godt regnskab: Det slutter ikke her

Efter et kæmpe underskud i 2015 er Basisbank atter i plus. Med digitale kreditmodeller og en høj rentemarginal har banken alle forudsætninger for at skabe vækst, siger bankens direktør og hovedejer.

Direktør for og hovedejer af Basisbank, Lars Thuesen.

Et bevis på, at forretningsmodellen virker. Det siger direktør og hovedejer af Basisbank, Lars Thuesen, efter at banken i dag har aflagt halvårsregnskab. Efter et særdeles hårdt 2015, hvor banken kom ud med et underskud på 247,8 mio. kr., er den digitale bank på vej tilbage på sporet.

Rente- og gebyrindtægterne er i pæn fremgang som følge af en vækst i bankens kerneforretning, forbrugslån, og på bundlinjen leverede banken et overskud på 27,9 mio. kr. i årets første seks måneder.

For direktør og hovedejer Lars Thuesen er det en god nyhed. Da banken sidste år måtte foretage store nedskrivninger på en række udlån, gik han i spidsen for en ny kapitalindsprøjtning på 360 mio. kr., hvoraf 173 mio. kr. kom fra hans egen lomme, ifølge Berlingske Business. Han sagde i forlængelse heraf til avisen, at han havde "tømt sine lommer."

Nu siger direktøren til FinansWatch, at halvårsregnskabet er begyndelsen på en god periode for Basisbank. Alle forudsætninger for vækst er opfyldt, siger han.

"Det er klart, at investorerne, inklusive jeg selv, investerede i banken, fordi vi tror på forretningsmodellen og tror på, at der kan tjenes gode penge. Det siger sig selv, at efter at have puttet 360 mio. kr. i det, skal der tjenes gode penge for at få dem forrentet. Halvåret er starten på en forhåbentlig god periode. Men det slutter ikke her," siger Lars Thuesen.

Høj rentemarginal

Han ser væksten i Basisbanks forbrugslån som den primære forklaring på, at banken igen tjener penge.

"Hver gang vi får et nyt lån på bøgerne, er omkostningerne ved at tage et ekstra lån på bøgerne, meget marginal, fordi vi har en helt digitaliseret bank. Vi kører med en netto rentemarginal efter risiko på cirka 15 pct. Det er selvfølgelig lidt usædvanligt," siger han.

Så for hvert nyt udlån I laver, tjener I relativt mere end andre banker?

"Ja, det ligger i hele forretningsmodellen, at det er lån med høj rente, men selvfølgelig også højere tabsrisiko. Men efter risiko er marginalen betydeligt bedre end i traditionelle banker," siger han.

En del af Basisbanks strategi er at indgå partnerskaber med ehandelsforretninger, hvor Basisbank kan stå for finansieringen af forbrugernes køb.

"De fleste af den her type lån genereres via Google-søgninger, og der har vi traditionelt haft rigtig godt fat. Derudover øger vi vores tilstedeværelse i detailhandelsindustrien i et forsøg på at komme ind i webshops, hvor der ligger et stort uudnyttet potentiale," siger han og tilføjer:

"Det kræver en avanceret teknologi. Det skal være hurtigt og effektivt og fungere sammen med detailhandlens egne wehsops. Når du står og ser på et Samsung-fjernsyn til 12.000 kr., skal du nemt kunne vælge, om du vil betale kontant, eller om du betaler 700 kr. de næste 20 måneder."

Samarbejder med webshops

Netop partnerskaber med ehandelsforretninger er et vigtigt led i bankens vækststrategi, siger Lars Thuesen.

"Da vi ikke havde så meget kapital, fravalgte vi detailhandlen, men nu hvor vi er velkapitaliseret, kan vi tage endog meget detailhandel ind," siger han.

Hvordan sikrer I, at I ikke kommer til at stå i en situation igen, hvor I skal nedskrive markant på jeres udlån?

"Vores kreditscoringsmodel er bygget op over de sidste 10-15 år og er funderet på en skrækkelig masse data. Og vi synes selvfølgelig, at vi har en rigtig god model," siger han og tilføjer:

"Det, vi gør, er ikke unikt, og i udlandet gør man det i endnu større stil. Lur mig, om de etablerede banker ikke også bliver nødt til at bruge automatiske kreditscoringsmodeller. Skal du låne 30.000 kr. i din bank, er der ikke råd til at have en bankassistent til at udregne rådighedsbeløb og andet. 'Those days are gone.'"

Det er der nok nogle bankdirektører, som vil sige ikke passer?

"Så kan du ringe til mig om fem år og se, hvem der har fået ret."

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere